icon

Čo robiť po pol roku na úrade práce?

29. apr 2025

Ahojte, som teraz na urade prace, v juni mi skonci pol roka. Dcera bude mat akurat 3 roky v juli takze pokracovat v rodicaku uz nebudem. Treba sa niekam nahlasit , kedze budem dobrovolne nezamestnana ? Co zdravotne poistenie ? Vdaka

melanta
29. apr 2025

1. Ostaneš evidovaná na úrade práce, bez podpory, ale budú za teba platiť ZP.
2. Odhlásiš sa z evidencie a pokiaľ dcéra nejde od septembra do škôlky na celý deň, tak sa v ZP nahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť ZP, nemusíš riešiť hľadanie práce ako pri evidencii na úrade. Akurát dieťa nemôže byť v škôlke zahlásené na celý deň, môže byť prijaté max na 4 hodiny.

januska12323
29. apr 2025

Po polroku môžeš byť ďalej evidovaná.

autor
29. apr 2025
@januska12323

Po polroku môžeš byť ďalej evidovaná.

@januska12323 takze vlastne budem evidovana, len mi nebudu platit davku nezamestnanosti ? A co zdravotka ? Treba im nadalej nosit nejake potvrdenia ?

autor
29. apr 2025
@melanta

1. Ostaneš evidovaná na úrade práce, bez podpory, ale budú za teba platiť ZP.
2. Odhlásiš sa z evidencie a pokiaľ dcéra nejde od septembra do škôlky na celý deň, tak sa v ZP nahlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Štát bude za teba platiť ZP, nemusíš riešiť hľadanie práce ako pri evidencii na úrade. Akurát dieťa nemôže byť v škôlke zahlásené na celý deň, môže byť prijaté max na 4 hodiny.

@melanta ta 2. moznost znie fajn nevedela som ze nieco take je. Takze ked by som ostala evidovana musim nosit potvrdenia o hladani prace ?

ciama
29. apr 2025

No budes normalne dalej evidovana na urade prace ako uchadzac o zamestnanie a budes chodit na kontakty.

autor
29. apr 2025
@ciama

No budes normalne dalej evidovana na urade prace ako uchadzac o zamestnanie a budes chodit na kontakty.

@ciama aha ok to som nevedela ze takto sa riesi ...

melanta
29. apr 2025

Áno, ak ostaneš na úrade práce, máš povinnosti vyplývajúce z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Uchádzač o zamestnanie = aktívne si hľadá prácu, ide na pohovor ak ho úrad pošle, prijem prácu ak ho prijmú. Takže ak nechceš pracovať resp. nepotrebuješ pracovať a dieťa neplánuješ dať do škôlky (ak áno, tak môže byť prihlásené iba na 4 hodiny, nielen fyzicky že tam musí chodiť iba na 4 hodiny, ale aj papierovo musí byť prijaté iba na 4 hodiny), tak keď ti skončí podpora, choď na úrad práce, požiadaj o vyradenie, choď do svojej zdravotnej poisťovne a tam sa zahlás ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

autor
29. apr 2025
@melanta

Áno, ak ostaneš na úrade práce, máš povinnosti vyplývajúce z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Uchádzač o zamestnanie = aktívne si hľadá prácu, ide na pohovor ak ho úrad pošle, prijem prácu ak ho prijmú. Takže ak nechceš pracovať resp. nepotrebuješ pracovať a dieťa neplánuješ dať do škôlky (ak áno, tak môže byť prihlásené iba na 4 hodiny, nielen fyzicky že tam musí chodiť iba na 4 hodiny, ale aj papierovo musí byť prijaté iba na 4 hodiny), tak keď ti skončí podpora, choď na úrad práce, požiadaj o vyradenie, choď do svojej zdravotnej poisťovne a tam sa zahlás ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov.

@melanta vďaka za podrobný popis 🙂