icon

Čo vybaviť na úradoch po úmrtí živnostníka?

25. máj 2026

Prosím vás, vie mi niekto spísať, čo všetko treba vybaviť po pohrebe na úradoch? Aby sme nezabudli niekam ísť. Je to prvá takáto skúsenosť. Nebohý bol živnostník, je potrebné ísť aj na živnostenské? Je nám jasné, že sociálna a zdravotná poisťovňa určite. A ďalej? Ďakujeme.

eeffka
25. máj 2026

@anonym_autor v pohrebnom ustave nam dali a4 zoznam co sa zvykne vybavovat, nemate?

autor
25. máj 2026
@eeffka

@anonym_autor v pohrebnom ustave nam dali a4 zoznam co sa zvykne vybavovat, nemate?

@eeffka nie. Vybavovala svokra a vraj jej nič nedali ani nepovedali.

eeffka
25. máj 2026
@anonym_autor

@eeffka nie. Vybavovala svokra a vraj jej nič nedali ani nepovedali.

@anonym_autor zavolaj tam, urcite maju, ludia su tam mimo z pochopitelnych pricin, zabudaju

autor
25. máj 2026
@eeffka

@anonym_autor zavolaj tam, urcite maju, ludia su tam mimo z pochopitelnych pricin, zabudaju

@eeffka ok, skúsime sa zajtra zastaviť. Vôbec by mi nenapadlo, že nám s tým môžu pomôcť aj oni. Ďakujem.

anonym_74cb4f
25. máj 2026

Pohrebná služba vám dodá úmrtný list a zoberie kartičku poistenca. Sociálna poisťovňa dostane informáciu automaticky z matriky, ale odporúča sa preveriť kvôli dôchodku, PN, nedoplatkom. Zdravotná poisťovňa, tiež často automaticky, ale preveriť pre istotu nedoplatky. Živnostenský úrad určite áno, treba riešiť zánik živnosti. Finančná správa/ DÚ kvôli DIČ, prípadne DPH a podaniu posledného daňového priznania. Treba ísť do banky a riešiť zablokovanie účtov. Na kataster, ak vlastnil nehnuteľnosti, leasingy, úvery, poistky. Nezabudnite na mobilného operátora, dodávateľa elektriny, plynu, internetu. Treba informovať zamestnanci, ak nejakých mal, obchodných partnerov a účtovníčku. Živnosť smrťou nezaniká automaticky, preto to treba riešiť. Posledné daňové priznanie podávajú dediči alebo správca dedičstva, ak bol platca DPH, treba riešiť aj registráciu DPH, ak mal zamestnancov, vznikajú ďalšie povinnosti voči poisťovniam a úradu práce.

anonym_c46e56
25. máj 2026

Cerstva skusenost. Zdravotna poistovna som odhlasovat nemusela nic ani chodit. Stacilo znehodnotit karticku. Zdravotnu kartu som musela odniest k obvodnej doktorke. Ta sa vraj archivuje este 15r po smrti. Socialna nic. To bolo nahlasene automaticky z mestkeho uradu. Na mestkom urade som odovzdala OP. Banka tam sa davala ohlaska o umrti s umrt.listom. Operator rovnako. Byt ohlasenie elektrina plyn bytove druzstvo.
Ta zivnost to neviem.
A este viem ze na urade prace sa da vybavit 200€ prispevok na pohreb. Ak by ste nevedeli.

biba_18
25. máj 2026

200€ som vybavila priamo v pohrebníctve, pohrebníctvo tak isto vyriešilo matriku aj poisťovne. bankový účet zablokujú sami po nahlásení (neviem od koho. ale dnes som bola v banke, že je to už zablokované, nesmie sa s ním hýbať) . v podstate na mne ostali iba civilné veci vybaviť (operátor, zrušiť banku, energie, telka...). auto budem riešiť až po dedičskom, nesmie sa jazdiť do dedičského. pokutu za PZP vraj nedostaneme ak nebudeme jazdiť, pri pokute za emisnú a STK vraj môžeme žiadať odpustiť ak by medzičasom skončila platnosť.
so živnosťou nepomôžem...

anonym_c46e56
25. máj 2026
@biba_18

200€ som vybavila priamo v pohrebníctve, pohrebníctvo tak isto vyriešilo matriku aj poisťovne. bankový účet zablokujú sami po nahlásení (neviem od koho. ale dnes som bola v banke, že je to už zablokované, nesmie sa s ním hýbať) . v podstate na mne ostali iba civilné veci vybaviť (operátor, zrušiť banku, energie, telka...). auto budem riešiť až po dedičskom, nesmie sa jazdiť do dedičského. pokutu za PZP vraj nedostaneme ak nebudeme jazdiť, pri pokute za emisnú a STK vraj môžeme žiadať odpustiť ak by medzičasom skončila platnosť.
so živnosťou nepomôžem...

@biba_18 ano ucet sa blokuje automaticky a vacsinou je to do 24hodin. Ale uplne ho nezrusis az po dedickom konani. Dovtedy bude len blok. A to da notar papier ze ho mozes zrusit

tosomjaosobne
25. máj 2026

@anonym_autor ja nemám skúsenosti, ale úprimnú sústrasť 🖤

anonym_733a9f
25. máj 2026

plyn , elektriku sme prepisovali až rok po smrti, aj to len kvôli preplatku ku ktorému sme sa nevedeli dostať. Voda je neprepísaná doteraz. Len že máte čas až po pohrebe.

lenka_da
25. máj 2026

@anonym_autor Nezabudnut podat danove priznanie. Pred par rokmi bola lehota do 3 mesiacov od umrtia, myslim, ze sa to nezmenilo.

anonym_da0696
25. máj 2026
@anonym_c46e56

@biba_18 ano ucet sa blokuje automaticky a vacsinou je to do 24hodin. Ale uplne ho nezrusis az po dedickom konani. Dovtedy bude len blok. A to da notar papier ze ho mozes zrusit

@anonym_c46e56 preto je nerozumné ak manželia majú len jeden "spoločný účet" v banke kde vlastníkom účtu je iba jedna osoba a druhá len disponent
kým sa disponent spamätá z úmrtia a začne riešiť že potrebuje vybrať svoje peniaze, už sa k nim nedostane až kým neprebehne dedičské konanie

anonym_c46e56
25. máj 2026

Presne. Len toto si nikto neuvedomuje. A dedicke konanie v nedohladne. V nasom meste sa caka aj pol roka kym ta vobec notar zavola na predbezne.

autor
25. máj 2026

Peniaze sme poriesili hneď, čo sa banky týka. To auto, to ma prekvapilo, lebo svokra na ňom vždy jazdila, len písané bolo na svokra. Takže to jej musím povedať.
Na mobil by sme zabudli.
A ešte. Ak máme známych dedičov,koľko sa asi tak čaká na dedičské? Chápem, že záleží od lokality, ale aspoň približne. Či je to v týždňoch, či v mesiacoch. A možno od veci otázka, ale nejaký notár sa nám ozve sám?

eeffka
26. máj 2026
@anonym_autor

Peniaze sme poriesili hneď, čo sa banky týka. To auto, to ma prekvapilo, lebo svokra na ňom vždy jazdila, len písané bolo na svokra. Takže to jej musím povedať.
Na mobil by sme zabudli.
A ešte. Ak máme známych dedičov,koľko sa asi tak čaká na dedičské? Chápem, že záleží od lokality, ale aspoň približne. Či je to v týždňoch, či v mesiacoch. A možno od veci otázka, ale nejaký notár sa nám ozve sám?

@anonym_autor ja som z kosic u nas do 2m sa ozval notar, na 1.stretnutie bude volat asi len svokru ako vybavovatelku, ale mozu prist aj ostatni dedici. Prideluje ho sud.

anonym_c46e56
26. máj 2026
@anonym_autor

Na mobil by sme zabudli.

@anonym_autor mam za sebou v kratkej dobe 4dedicke konania. Teraz cakam na 5. Prve sme cakali pol roka na 1.stretnutie. 2 dedicke asi 4mesiace. 3bolo najdlhsie a aj najdlhsie trvalo. Asi po pol roku prisiel 1.papier a nasledne dva roky sme chodili a dohadovali sa. Ale naozaj zalezi od mesta a to ci sa dedici dohodnu hned alebo niekto chce robit prieky.

alickapusinka
26. máj 2026
@anonym_autor

Na mobil by sme zabudli.

@anonym_autor ak je auto na svokrove meno tak to pôjde do dedičskeho konania. Caka sa kedy ako my v Košiciach sme čakali rok.

cacianka
26. máj 2026
@anonym_c46e56

Cerstva skusenost. Zdravotna poistovna som odhlasovat nemusela nic ani chodit. Stacilo znehodnotit karticku. Zdravotnu kartu som musela odniest k obvodnej doktorke. Ta sa vraj archivuje este 15r po smrti. Socialna nic. To bolo nahlasene automaticky z mestkeho uradu. Na mestkom urade som odovzdala OP. Banka tam sa davala ohlaska o umrti s umrt.listom. Operator rovnako. Byt ohlasenie elektrina plyn bytove druzstvo.
Ta zivnost to neviem.
A este viem ze na urade prace sa da vybavit 200€ prispevok na pohreb. Ak by ste nevedeli.

@anonym_c46e56 archivuje sa 20 rokov

anonym_c46e56
26. máj 2026
@cacianka

@anonym_c46e56 archivuje sa 20 rokov

@cacianka neviem nepatrala som , mne to povedala sestricka ked som ju doniesla. Dalej som neriesila

cacianka
26. máj 2026
@anonym_c46e56

@cacianka neviem nepatrala som , mne to povedala sestricka ked som ju doniesla. Dalej som neriesila

@anonym_c46e56 píšem iba pre istotu, ak by niekto potreboval napr. kvôli diagnózam a genetike,
Zákon o zdravotnej starostlivosti to jasné určuje, ambulantný aj nemocničný chorobopis = 20 rokov, počítať sa začína az od januára 2027.
Záznamy o krvi ( transfúzie napr. až 30r po podaní)

sandra19860
26. máj 2026

Daňové priznanie po mŕtvom treba podať do 3 mesiacov od úmrtia ... vlastná skúsenosť.

sandra19860
26. máj 2026
@anonym_autor

Na mobil by sme zabudli.

@anonym_autor : Mne otec zomrel 16.12. 2024, začiatkom marca 2025 som išla po 1x
k notárke, ktorú nám pridelil súd a 29.4. 2025 sme mali dedičské konanie s ostatnými dedičmi.

janulienka78
27. máj 2026
@anonym_autor

Na mobil by sme zabudli.

@anonym_autor Notár je pridelený, osloví dedičov. Na aute mamina normálne jazdila, po dedičskom si ho dala prepísať na seba. U nás sme mali ukončené dedičské konanie do 4 mesiacov