Čo vybaviť pred a po narodení bábätka?

likira
10. jan 2016

Baby zaujimalo by ma čo všetko treba vybaviť pred narodením bábetka a aj čo po narodení. A hlavne ma zaujima ako to je keď ešte dostávam za prvú dcérku rodičovský prispevok cca 200€ , musím to isť zrušit? A nahlásiť sa od znova ? Alebo sa to zruši automaticky? Mam stoho chaus...dakujem za rady 🙂

evittam
10. jan 2016

@likira Ty už máš jedno dieťa a pýtaš sa čo treba vybaviť? Pri prvom si to náhodou nevybavovala? Tak treba vybaviť to isté aj pri druhom...Čo sa týka RP - záleží či máš nárok na MD..."Automaticky" za teba nikto nič nespraví.🙂

eviq
10. jan 2016

@likira ahoj, tiez to teraz riešim, hlavne ten prechod z rodičovskej na materskú ma zaujima, to je rozdiel oproti prvému dieťaťu, ze vtedy sme to neriešili. 🙂 Informovala som sa mailom na sociálnej poisťovni aj na úrade práce, tak ti potom dám vedieť, keď odpisu 🙂.

evittam
10. jan 2016

@eviq Áno, rozdiel je v tom, že nástupom na MD sa odhlásiš z RP a budeš poberať MD ako aj pri prvom dieťati. 😉

eviq
10. jan 2016

@evittam vidím, že ťa táto téma zaujala a máš chuť sa zapájať do diskusie, len... nemôžem si pomôcť, tvoje odpovede mi zavanaju trosku aroganciou a výsmechom...pevne verím, že sa mýlim a privádza ta tu dobrý úmysel.
Ale ak teda chceš autorke poradiť a je to tak jednoduché a dobre sa v tom orientujes, mozno si mohla spomenúť, že okrem zrušenia rodičaku a prihlásenia sa na materskú bude ma pravdepodobne nárok ešte na jednu dávku, keďže jej prvé dieťa v čase narodenia druhého nebude mať tri roky....

vydrnik
10. jan 2016

Neviem ako to chodi tu na SVK,ale myslim si,ze ak ti vznikne narok na matersku rodicak ti zrusia budes dostavat pridavky na dve deti a na porodne vznikne narok az ked sa dieta dozije 28dni.a co este k tomu tak to neviem.

evittam
10. jan 2016

@eviq Áno chcem pomôcť - ten príspevok som zabudla spomenúť......Vieš, len je trošku divné, že žena, ktorá má dieťa sa pýta čo má vybaviť - tak preto som jej napísala, že pokiaľ nemá nárok na MD tak to isté ako pri prvom dieťati - teda okrem toho príspevku.....
Ďalej som si ešte spomenula, že ak teda nemá nárok na MD, tak musí mať o tom aj potvrdenie zo SP pre UPSVaR.

likira
autor
10. jan 2016

@evittam ja som sa normalne pytala!!! Nemusiš hneď utočit... ak nechceš normalne poradiť ako ostatne mamičky tak radšej nepiš NIC!!! Ďakujem

likira
autor
10. jan 2016

@eviq Ďakujem, budem čakať,, ☺

evittam
10. jan 2016

@likira Ja neútočím, len sa tiež normálne pýtam a určite rada poradím. Tak sa nemusíš hneď "odúvať".

likira
autor
10. jan 2016

@evittam ja viem čo trebalo vybaviť pri prvom, len som nevedela ako to je ked už jedno dieťa mam,,,či odhlasit, prihlasiť alebo sa to nejak obísť a poberať za dve deti, napriklad manžel za dcerku a ja za babetko ktore sa narodí...nechcem sa tu hadať a navzajom uražať, chcela som len normlanu radu... internet je prvy rad co vybaviť pred a po, ale o tom keď už jedno dieťa mám, a mam za nu ešte nárok na RP to som nenašla ako postupovať...

eviq
10. jan 2016

@evittam tak nám o tom príspevku napíš viac, keď si na neho zabudla. ja to presne neovládam, preto som nadhodila tuto otázku... Kedy ma na neho nároky, v akej výške, ako dlho???

Urcite nám vieš aj poradiť, ako je to s dôchodkovým poistením, kedze tam je rozdiel pri MD a RD?

Nie je nič divne, ze sa na to pýta žena, ktorá už dieťa má, pretože tam rozdiely predsa len sú, byrokracie je veľa a iniciatívne ti na úrade nikto nič neporadí, to je moja osobná skúsenosť. Takže je lepšie prísť už informovaný. A ja teda osobne mam dosť alergiu na ľudí, ktorí na tu zapoja do každej témy s cieľom kopnúť si do toho nestastnika, kto ju založil a opovazil sa nieco pýtať. A prepáč, ale tvoj prvý príspevok bol presne o tom, nič konkrétne si neporadila akurát sa vysmiala.

evittam
10. jan 2016

@eviq Nemala som v prvom príspevku čo radiť - málo informácii....
@likira Ešte stále si nenapísala či máš nárok na MD....Ak áno tak pri nástupe na MD sa pôjdeš odhlásiť na UPSVaR z poberania RP a taktiež na SP. Ak nárok na MD nemáš tak vlastne budeš naďalej poberať RP len už na druhé dieťa, nedajú sa poberať 2 rodičáky - ani keby si ty mala mať na jedno dieťa a manžel na druhé, tak isto ak budeš mať MD, tak nemôže manžel poberať na staršie RP. Čo sa týka toho príspevku tak ten je myslím max. 3 mesiace a je to 41,- Eur.

eviq
10. jan 2016

@evittam nie, nie sú to tri mesiace. A kde ma o neho požiadať? a neodpovedala si mi, ako to je s tým dôchodkovým poistením?
A ešte mi napadlo, rodinné prídavky dostane teda už na dve deti?

evittam
10. jan 2016

@eviq Tak ak to vieš lepšie ako ja tak sa ma nepýtaj.

likira
autor
10. jan 2016

@evittam Chapem ako to myslis, ale neviem ci mam narok na MD...ako to zistim? Dakujem

eviq
10. jan 2016

@evittam ved píšem, že neviem. Mam len utrzkovite Info z netu, vcera som chvíľu hľadala... preto som rada ze si sem prišla poradiť...... Tak odpovies mi?

evittam
10. jan 2016

@eviq Píšeš s istotou, že to nie sú 3 mesiace...tak na čo sa mám namáhať - viem, že dostane 80,- alebo max.120,- Eur - na mesiac je to 41,- Eur.....takže tak - tam presné podmienky neviem - má to čo do činenia aj s termínom nástupu na MD...Žiada sa na UPSVaR. A áno dostane rodinné prídavky na 2 deti, a samozrejme po dožití bábätka 28 dní aj príspevok pri narodení dieťaťa.
Čo sa týka dôchodkového, tak už som napísala - ak máš nárok na MD tak sa odhlásiš a prihlásiš sa ako poberateľka MD-ale to vlastne spraví zamestnávateľ, ak nemáš nárok na MD a rovno na RD, tak tam teoreticky stále ostávaš poistenec starajúci sa o dieťa, ktorý je na RD, čiže sa netreba prihlasovať - len oznámiť narodenie dieťaťa a doniesť rodný list.

evittam
10. jan 2016

@likira Mala si nárok na MD pri prvom dieťati, tvoj PP trvá?

likira
autor
10. jan 2016

@evittam Vtedy som mala narok na MD ale asi pred rokom moj zametnavat zavrel predajnu a dostala som vypoved takže asi nemám narok na MD... dobre som to pochopila???

evittam
10. jan 2016

@likira Tak to nemáš nárok na MD-bohužiaľ....

likira
autor
10. jan 2016

@evittam takže po narodení pojdem s rodnym listom na socialku? A to mi predlžia RP?

evittam
10. jan 2016

@likira Jj treba ísť aj na SP, aj na UPSVaR tam budeš žiadať o RP na mladšie dieťa a odhlásiš ho zo staršieho, taktiež treba žiadať o rodinné prídavky a ten príspevok pri narodení dieťaťa a tiež sa popýtaj na ten príspevok na staršie dieťa do 3 rokov. Ozaj, ale ešte pred pôrodom si vybav na SP potvrdenie o tom, že nemáš nárok na MD - to chcú na UPSVaR....Na tvojom mieste by som išla na UPSVaR až po tých 28 dňoch dožitia bábätka - nebudeš tam musieť chodiť viackrát a vybavíš všetko naraz a odporúčam ti stiahnuť si všetky tlačivá z netu a vyplniť ich - nech ťa nepreháňajú - oni to strašne radi robia. 😉 A kópii rodného listu si vezmi aspoň 5.

zuzu15
10. jan 2016

@likira ahoj, dovolím si pridať svoje poznatky a skúsenosti. Ak si dostala výpoveď len pred rokom, ešte by si mohla splniť podmienky nároku na MD. Podmienkou je 270 nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Ak máš 270 dni ešte zo zamestnania, musela by si sa ešte teraz prihlásiť na SP na dobrovoľne nemocenské a dôchodkové poistenie. Stačí Ti minimálna suma. Ide o druhu podmienku a tou je v čase nástupu na MD musíš byt nemocenské poistená. Je jedno ci dobrovoľne, alebo zo zamestnania. Koľko dni máš zaplatené Ti ochotne povedia na sociálke. Vznikol by Ti tým nárok na minimálnu materskú, ale je to viac ako rodicak. Cca okolo 290€ mesačne.
Na dôchodkové poistenie treba priniesť na sociálku rodný list.
A ten príspevok 41 € na druhé dieťa sa vraj vypláca iba po dobu 6 týždňov. Ma Ti to pomôct kým si, podľa oficiálnych údajov, neschopná sa o staršie dieťa postarať. Čiže napr. na opatrovateľku. Ta doba je ozaj len taká krátka. Ale to som ešte nevybavovala, takze neviem čo a ako. A prídavky budeš dostavať dva, ale tiež si na UPSVaR musíš podať žiadosť.

eviq
10. jan 2016

@evittam ten príspevok sa poskytuje max 6 týždňov od narodenia druhého dieťaťa, ano žiada sa na úrade práce a je vo výške 41 €mesačne, alebo aj viac ak by si mala dieťa v škôlke. @likira takto som to pochopila včera z jedného článku, over si to však na úrade práce, ja som sa priamo na to nepýtala, lebo mam trosku staršie dieťa a to sa týka len deti do troch rokov.

@evittam o tých dôchodkoch som sa pýtala niečo iné... Na MD automaticky platí dôchodkové poistenie štát, netreba sa hlásiť. Pri prechode na RD sa trebalo prihlásiť na socke, aby to ďalej platil štát. Kto tak neurobil, za toho štát neplatil. A to co neviem je to, ze teraz končím RD teda sa z toho mam odhlásiť, ale zároveň idem na MD a tam ma automaticky platiť štát. Neviem ci teda treba aj tak odniesť nejaké tlačivo alebo nie... To som sa pýtala.

Vidíš Evi, nie je to také jasne ako facka, je veľa vecí, ktoré treba zistiť a obehat, je viac rozdielov oproti papierovackam pri prvom dieťati, lebo človek môže niečo zabudnúť a niekto mu to v buducnosti otrepe o hlavu alebo príde o nejaký príspevok a pod. Preto ma tvoja reakcia na začiatku nahnevala, lebo likira dala úplne oprávnenú a na mieste otázku. Myslím, že si neprišla do tejto témy radiť, ale rypnut si a čakať koľko lajkov za to dostaneš. Preto som sa ta pýtala tie otázky, lebo som si aj myslela, že sotva budeš vedieť k veci poradiť, čo sa mi aj potvrdilo. Nepíšem ti to teraz, aby som ti nakladala, lebo úprimne je mi ľúto, že ľudia majú za potreby toto robiť.
Ja tiež odpovede na tie otázky nepoznám, teda nie na všetky, preto by ma bolo potešilo, keby som sa dozvedela niečo nové.

evittam
10. jan 2016

@eviq Ja do nikoho nerýpem a ani som si neprišla rypnúť. Ale ako vidím na rozdiel od teba.....ˇ
A už keď si taká múdra- ak tvoj PP trvá a máš nárok na MD tak musíš zaniesť doklady o novej MD aj zamestnávateľovi a ten spraví zmenu tvojho statusu na SP!!!!
Ja som sa tu snažila poradiť tým čo som vedela a čo viem a ty stále len do mňa rýpeš, tak si zisťuj na nete a daj mi pokoj! Ďakujem.

likira
autor
10. jan 2016

@evittam Ďakujem veľmi pekne

likira
autor
10. jan 2016

@zuzu15 Musim si to vyrátať a pohladať papiere ☺ďakujem

evittam
10. jan 2016

@likira Rado sa stalo a s tým DNP či by si to stihla a ako to presne je v tvojom prípade - no neviem neviem - možno aj áno - s týmto sa skús obrátiť na kočku s nickom "zalka" 😉 .