Čo vybaviť pred sťahovaní do zahraničia s 5-ročnou dcérkou?

1vesna
15. feb 2020

Informacne, teoreticky

Caute baby...
Ak som teraz na socialnych davkach plus pridavkoch na dieta a chcela by som teoreticky odist do Prahy, peniaze mi budu posielat tam?

Ak chcem umiestnit dieta v skole, skolke staci v Cr ubytovna, bez prechodneho pobytu?

Co vsetko vybavit pre seba a 5r dceru?

Ak ma niektora presny prehlad prosim napiste... Vdaka.

11mirka22
15. feb 2020

@1vesna čo sa týka dávok, do ČR ti ich posielať nebudú. Rodinné prídavky, rodicak, PN, podporu si môžeš dat posielať na účet. Ak poberas dávku v hmotnej núdzi, tak to nie som si istá, či sa dá na účet. Opýtaj sa na upsvar.

diewcatqoo
15. feb 2020

Ohladom skolky pre male dieta - bez pobytu ti dieta do statnej nevezmu. Jedine, ze by si ho skusila umiestnit v nejakej malej dedinke, kde je akutny nedostatok deti a hrozi, ze zatvoria skolku. Co si myslim, ze v Prahe a okoli nie je sanca.
Co sa tyka skoly a predskolskej pripravy, tak tam neviem ako to chodi, ale zo zakona je skolske a predskolske vzdelavanie povinne, takze vziat by ti dieta mali.

jankapepe
15. feb 2020

@1vesna ak budeš bývať v ČR a dieťa ti tam bude chodiť do škôlky či školy a budeš tam pracovať ty či manžel strácate nárok na slovenské dávky a musíte žiadať v ČR.
Škôlky skoly obvolaj dajú ti presné informácie. Každá má iné podmienky.

kopytko03
15. feb 2020

Ja ešte upresním co píše @jankapepe - sk by si aj napriek tomu poberala zo Slovenska dávky na účet a nikomu nič nenahlasila, môže to byť klasifikované ako subvencny podvod. Tak pozor na to.

kitycat
15. feb 2020

A co by si v Prahe chcela robit? Pozerat pamiatky a vyciciavat stat? Pytam sa teroticky a informativne vobec ta neodsudzujem

amelie2017
15. feb 2020

No v prvom rade by som si najprv nasla v Prahe pracu a ubytovanie a az potom sa tam trepala s dietatom.

lesanka845
16. feb 2020

Ahoj, slovenske dávky urcite v Cr poberat nemozes. ak chces zit v Prahe, musis si tam naajst ubytovanie, kludne aj najom, ale musis si poriesit zdravotne poistenie a prihlasit sa na cudzineckej policii. dostanes povolenie k prechodnemu pobytu a s tym uz mas sancu ziskat skolku pre dieta a samozrejme hladar zamestnanie, aby si mla z coho zit. Ak budes mat ten pobyt, tak ta v Cr aj zaeviduju na Up. Zijem tu osmy rok, takže pisem z vlastnej skusenosti.