icon

Cukrovka - môžem si požiadať o nejaký príspevok?

30. júl 2023

Ahojte, zistili mi ze mám diabetes.Mam nárok si požiadať o nejaký príspevok?Som toho času na rodičovskom,som zamestnaná.Dakujemnza info.

viestta
30. júl 2023

Invalidny iba ak by si pre obmedzenia nemohla vykonavat pracu. Na prispevok na dietne potraviny su prisne podmienky. Statisice cukrovkarov pracuju a nemaju narok na nic.

suzitok
30. júl 2023

Ahoj, záleží od toho, v akom štádiu a aké máš k tomu pridružené problémy. Poznám ľudí na inzulíne, ktorí nie sú na ID. Ja osobne mám dvojku s pridruženými problémami a nemám ID, susedka ID má, polovičný, ale ona má do toho aj ochorenie chrbtice. Je to veľmi individuálne.

stellarstar
30. júl 2023

Máš aj problémy?

alickapusinka
30. júl 2023

Aj ja mám cukrovku aj epilepsiu aj dalšie 5 ochorenia a nedali mi ID.

janewithane
30. júl 2023

Myslim, ze mas narok na ZTP - tj nejake zlavy na cestovom, vstupoch a pod...

struhanka
30. júl 2023

@janewithane Každý diabetik nemá nárok na ZŤP. Až pri priznanej viac ako 50 %-nej funkčnej poruche.

janewithane
30. júl 2023

@struhanka mas pravdu, predpokladam vsak ze ma DM 1.typu tj.by to mohla spĺňať..

mamina7070
30. júl 2023

ak si na inzuline (denne si pichas) tak ano mas narok ak si na diete a tabletkach tak nie

bebebi
30. júl 2023

@mamina7070 to nie je pravda. poznam ludi na inzuline a ID nemaju

mamina7070
30. júl 2023

@bebebi vyssie sa pise o ZTP ak je na inzuline narok na ZTP ma

bebebi
30. júl 2023

@mamina7070 ok, mas pravdu. myslela som, ze pises o ID.

autor
30. júl 2023

Ďakujem všetkým za komentáre.

laurikalalinka
30. júl 2023

Okrem príspevku na diétne stravovanie,nič,cukrovka nieje diagnóza na invalidku

kristinaanna
30. júl 2023

Kompe značný príspevok na stravovanie

struhanka
2. aug 2023

Peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie slúži na zmiernenie dôsledkov pravidelných zvýšených výdavkov spojených s ŤZP.

Zvýšené výdavky na diétne stravovanie - výdavky na obstaranie potravín spojených s dodržiavaním diétneho režimu.

Výška príspevku mesačne:

18,56 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v I. skupine,
9,28 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v II. skupine,
5,57 % sumy životného minima pre 1 plnoletú osobu pre choroby a poruchy v zozname v III. skupine.

Ak je osoba s ŤZP odkázaná na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie z dôvodu, že má viaceré choroby a poruchy zaradené do rôznych skupín, tak sa jej poskytne príspevok vo výške, ktorá zodpovedá najnákladnejšej diéte z hľadiska zaradenia choroby/poruchy do určenej skupiny.

Príspevok sa poskytne, ak:

je osoba s ŤZP odkázaná podľa posudku na kompenzáciu zvýšených výdavkov na diétne stravovanie = ak má chorobu/poruchu uvedenú v prílohe č. 5 zákona,
ak ÚPSVaR vydá rozhodnutie o priznaní príspevku a toto nadobudne právoplatnosť.

Príspevok nie je možné poskytnúť:
ak je príjem osoby s ŤZP vyšší ako trojnásobok sumy životného minima.

Životné minimum:
268,88 eur mesačne, ak ide o 1 plnoletú osobu,
187,57 eur mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú osobu,
122,77 eur mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté/nezaopatrené dieťa.

mamina7070
2. aug 2023

autorka nekomunikuje takze tazko povedat ci ma na kompenzacie narok lebo tam patri len ak
II. skupina
a) diabetes mellitus typ I., diabetes mellitus typ II. inzulidependentný s komplikáciami,

autor
2. aug 2023

@mamina7070 mám diabetes ll.Momentalne užívam iba lieky Glukophage 850 a mám nariadenú diétu.Teraz v auguste budem mať kontrolu.

autor
2. aug 2023

@struhanka ďakujem za komentár.🙂

mamina7070
2. aug 2023

tak potom nemas narok na prispevky (ani ZTP ani kompenzacie ani ID)

autor
2. aug 2023

@mamina7070 ďakujem,to som potrebovala vedieť.

atika7
30. júl 2024

Ahojte, je tu niekto kto používa Ozempic? Potrebujem poradiť niečo. Za každú ochotu vopred ďakujem.

lindavista
Odpoveď bola odstránená