Dá sa môj a manželov byt prepísať na neplnoletú dcérku?
Dakujem za Vase dotazy
Da sa, ale potom akékolvek disponovanie s bytom musi schváliť sud. Ale ak sa to týka toho vášho bytu, tak to zrejme nebude možné prepísať, kedže je založený v banke.
@smutna27 vsetko sa da - akurat bude sud, ze ci je darovanie nehnutelnosti v prospech maloleteho dietata a tiez akekolvek nakladanie s tymto bytom bude vzdy schvalovat sud... takze ak ide o byt, kde chcete byvat, ktory je este ako pise
@taami zalozeny, tak to asi neprejde -- pretoze banka s tym ako veritel urcite suhlasit nebude.
celkovo, darovat maloletemu dietatu majetok nie je az take dobre rieseine, ako sa na prvy pohlad zda..
@kaktusik007 Uff dakujem za radu obom musim najst potom ine riesenie.A co tak darovat? Je to to iste?
@taami
@smutna27 samozrejme - sud bude skumat, ze ci dar je v prospech maloleteho dietata
ako nepoznam tvoj pribeh, ale ak mas predstavu ze byt co ste si v manzelstve kupili date na dieta a teda ziadne majetkove vyrovnanie nebude, tak na to mozes rovno zabudnut, tak to nefunguje 🙂 teda funguje, ale prinasa to tolko praktickych problemov, ze ak nemas peniaze na to kupit si iny dalsi byt, tak to nerob. zbytocne komplikacie
@kaktusik007 Nie nejde o to ...skratka nechcem ak by sa nam nieco stalo nedajboze aby mal na ten byt niekto narok okrem nasej spolocnej dcerky
@smutna27 kto???
ozrejmi mi situaciu.
manzel ma ine deti? ak ano - su neopomenutelni dedicia.
ty mas ine deti? tiez su neopomenutelni dedicia.
ak nastane tvoj a manzelov exitus, dcera byt zdedi - ak je jedina dedicka, tak kompletne cely... a sud ustanovi opatrovnika, ktory bude spravovat jej majetok -- a ak bude vyrastat u starych rodicov trebars, tak ti tiez nemozu len tak ten byt predat -- musia mat tiez suhlas sudu.
ja som tearz riesila cosi obdobne, mam 2 deti a hypo a tiez ze ak by sa mi cosi stalo, aby som de facto exmanzelovi zabranila predat tento byt -- kedze je na nom hypo, suhlas sudu ze predaj je v prospech deti by dostal, kedze deti by zdedili aj hypo a tu by ex urcite odmietol platit.... tak som si sprravila rizikovu zivotnu poistku --- v pripade smrti deti zdedia peniaze z poistky, hypoteku, a byt -- poistkou sa vyplati hypo a nezatazeny byt -- to uz ziaden sud neda suhlas exovi ho predat, kedze viem, ze moja rodina sa do toho obuje, aby detom ten byt ostal -- za energie sa da prenajat vzdy.
daj viac info, mozno budem vediet poradit
@kaktusik007 DAAKUJEM NESKUTOCNE ZA OCHOTU A POMOC VOPRED NAPISEM TI V OSOBNEJ POSTE AK MOZEM NECHCEM TO TU VELMI ROZPYTVAVAT
viem určite že nezaťažený hypo sa dá určite...dokonca aj s ťarchou, že rodičia tam majú právo bývať....
kamarátka to tak má
@mirica to, ze to ma kamaratka, neznamena, ze sa to da vzdy -- musi o tom rozhodnut SUD - a to, ze sudca co to mal pridelene takto rozhodol, este neznamena, ze tak rozhodne aj iny sudca 🙂
ja som pocula zdovodnenie, ze aj zatazenie daru dozivotnym byvanim rodica nie je v prospech maloleteho dietata -- takze je to fakt individualne....
@kaktusik007 ...ja viem že je to individuálne...ale zakladateľka sa len pýtala či sa to dá.....ja som len povedala príklad , ked to išlo, a aj s ťarchou......to , že na to treba súhlas súdu sa tu už písalo,nepísala som to tu preto znovu. Je tam vela úskalí a neboli tu ani napísané všetky fakty. Pravda je aj taká, že ak by aj súd rozhodol, že sa môže napísať ..aj tak sa to dá do 3 rokov zrušiť...ak by mali rodičia nejaké dlhy a snažili sa takýmto spôsobom zachrániť majetok...mohli by takéto darovanie napadnúť veritelia a žiadať vyhláseniee neplatnosti takéhoto úkonu.....
preto je jediné riešenie, a podla mna ani netreba chodiť k právnikovi....jednoducho to vyskúšať a počkať na rozhodnutie súdu.......len by si rodičia mali doredu uvedomiť čo to obnáša. Lebo napísať byt na malé dieťa je síce pekné . ale aj vo velmi slušných rodinách sa stane, že sa dieťa dostane do zlej partie, alebo sa stane úplne zaslepené ak sa zamiluje do manipulátora.....a v 18 rokoch môže svojim majetkom disponovať..predať ho, previesť na niekoho iného, založiť pri zobraní si pôžičky a pod

😕