icon

Dá sa vopred určiť opatrovník detí?

Dnes o 17:19

Ahojte. Možno divná téma ale s mužom sme sa o tom nedávno bavili. Máme malé deti a obaja vieme, komu z rodiny by sme ich v takom prípade chceli zveriť...

Dá sa toto na Slovensku nejako oficiálne spísať alebo uviesť napríklad v závete? Alebo o tom nakoniec aj tak rozhoduje iba súd? Ďakujem.

anonym_d3611b
•
Dnes o 17:21

Rozhoduje o tom súd

nikolka232
•
Dnes o 17:50

A komu by ste ich chceli zveriť, ak to nie je tajné?

anonym_32518d
•
Dnes o 17:53

Ja som mala spísané v závete a aj padne dôvody, prečo si nemôže a neželám si skončiť moje dieťa v daných rukách (a nebol to ex partner- otec dieťaťa). V tej dobe som to riešila aj u právnika, keďže boli aj opodstatnené dôvody, prečo nechcem skončilo moje dieťa napríklad u X, ale u Y osoby. Ale posledné slovo má súd a aj to berie ako dôvod rozhodnutia svojho.

autor
•
Dnes o 18:10
@nikolka232

A komu by ste ich chceli zveriť, ak to nie je tajné?

@nikolka232 asi mojej sestre. Deti ju dobre poznajú, majú ju rady a aj my jej úplne dôverujeme. Práve preto sme začali riešiť, či sa dá nejako dopredu uviesť, že by sme si želali práve ju.

svetlonos
•
Dnes o 18:14

Neviem, či to má každá krajina inak ale môj švagor so sestrou oficiálne zverili deti súdnou cestou mne - v hroznom prípade smrti oboch. Nežijú na Si, majú okrem si aj iné občianstvo.
Známi, sú právnici, už pred 20 rokmi toto riešili a porucnikom, opatrovateliek dieťaťa určitou jeho tetu. Všetko legálne na papieri, súdne, na SK.

danielahamar
•
Dnes o 18:15

Ja viem, kto nechcem aby to bol a ževraj to sa neda

zuzinka888
•
Dnes o 18:35

Sud nikomu neprideli deti nasilu. Ak sa dohodnete a pride tragedia- sestra poziada sud o zverenie deti. Ak nebude "protikandidat" ( svokrovci, stari rodicia...) sud prideli deti jej. Mate vyhodu ze deti chcete zverit pokrvnej pribuznej. Vacsi problem je ak ziadaju mimo rodinu. Takze je dobre informovat ostatnych aka je vasa vola aby ju respektovali.

anonym_8c08dd
•
Dnes o 18:36
@anonym_autor

@nikolka232 asi mojej sestre. Deti ju dobre poznajú, majú ju rady a aj my jej úplne dôverujeme. Práve preto sme začali riešiť, či sa dá nejako dopredu uviesť, že by sme si želali práve ju.

@anonym_autor A pytala si sa sestry, ci by ich zobrala? Ci ona nema k tomu co povedat? Lebo ja by som napr.nechcela ziadne deti okrem mojich. Ani bratove nie.

anonym_f1b385
•
Dnes o 18:36
@anonym_autor

@anonym_autor je pekne ze ty si si vybrala komu by si chcela zverit deti ale otazka je ci by si aj ona predstavovala dalsi zivot s dvoma detmi "na krku"... ono je to pekne mat nejaku predstavu, ale realita je casto narocnejsia. to ze sud rozhoduje je jedna vec, druha ci dana osoba ma o deti zaujem a poziada o zverenie a ak bude mat od vas v zaveti napisane ze uprednostnujes dneho cloveka lebo... tak je to + pre danu stranu

anonym_848e04
•
Dnes o 21:18
@anonym_f1b385

@anonym_autor je pekne ze ty si si vybrala komu by si chcela zverit deti ale otazka je ci by si aj ona predstavovala dalsi zivot s dvoma detmi "na krku"... ono je to pekne mat nejaku predstavu, ale realita je casto narocnejsia. to ze sud rozhoduje je jedna vec, druha ci dana osoba ma o deti zaujem a poziada o zverenie a ak bude mat od vas v zaveti napisane ze uprednostnujes dneho cloveka lebo... tak je to + pre danu stranu

@anonym_f1b385
+ jej možno tá osoba aj prikýne. Napríklad bezdetna osoba, o 3-4r bude tá osoba úplne inde, možno bude mať vlastné deti, možno kariéru v zahraničí