Dá sa zneužiť odfotený občiansky preukaz na pôžičky?
Ahojte. Dá sa nejak zneužiť odfotený občiansky preukaz telefónom na pôžičky alebo niečo také? Pýtam sa len teoreticky. Ja som nikomu nič neposielala, to mi písať nemusíte, že sa to nemá posielať.
Podla mna ano .. cislo op, datum narodenia , rodne cislo ... cez online si vies zobrat pozicku ak mas tieto udaje
@anonym_c84550 poprosím stránku kde si viem na tieto údaje zobrať pôžičku 😉
😊netusim , nikdy som pozicku nemala
😊netusim , nikdy som pozicku nemala
@anonym_c84550 no lebo pekne trepeš... Nie je možné si zobrať pôžičku na základe týchto údajov 😉
Sikulka , ved ty vsetko vies ...naco sa teda pytas ?
@anonym_c84550 no lebo pekne trepeš... Nie je možné si zobrať pôžičku na základe týchto údajov 😉
@anonym_213e1d a ako si zobrali pôžičku na tú pani,čo sa jej prípad rozoberal aj v TV?
Odpoved od AI:
Krátka odpoveď: áno, je to možné, ale nie je to úplne jednoduché a závisí to od konkrétnej spoločnosti.
Prečo je to riziko
Ak niekomu pošleš fotku občianskeho preukazu, poskytuješ mu citlivé údaje:
meno, priezvisko
rodné číslo
číslo dokladu
adresa
dátum narodenia
Tieto údaje sa často používajú na overenie identity pri online službách.
Môže si na to niekto vziať pôžičku?
Niektoré nebankové spoločnosti majú slabšie overovanie (napr. len fotka dokladu + selfie)
V takých prípadoch sa môže niekto pokúsiť zobrať pôžičku na tvoje meno
Seriózne banky majú prísnejšie kontroly (napr. videooverenie, prihlásenie cez banku), takže tam je to ťažšie
Čo zvyšuje riziko
Ak pošleš aj selfie s občianskym
Ak pošleš aj ďalšie údaje (telefón, email, IBAN)
Ak má podvodník prístup k tvojej komunikácii (SMS kódy)
Čo robiť, ak si už fotku poslal
Sleduj si úverový register (napr. SRBI/NRKI)
Nastav si upozornenia v banke
Ak máš podozrenie, kontaktuj políciu
Môžeš si dať blokáciu na poskytovanie úverov (cez registre)
Ako sa chrániť
Neposielaj fotku občianskeho len tak cez chat
Ak musíš, zakry nepotrebné údaje (napr. číslo dokladu)
Over si, komu to posielaš (firma, dôvod)
@anonym_autor ja som mala kolegu, ktorý mal problém s poistkou. Poistný agent (jeho kamarát) odfotil a zneužil jeho údaje na uzatvorenie poistky. On mal z toho proviziu. Kolega to zistil, až keď mu prišiel dopis s poisťovne. Pátraním sa zistilo, že agent takto zneužil viac údajov. Skončili na súde.
Povinnosťou banky alebo inej inštitúcie je dôkladne si overiť totožnosť toho komu pozícku dávajú. Čiže banka má povinnosť overiť, ze si to naozaj ty kto tu pôžičku berie. Ak zlyhá pracovník banky a na zklde udjaov Z OP poskytne pozícku chyba je n strane banky.

Podla mna ano .. cislo op, datum narodenia , rodne cislo ... cez online si vies zobrat pozicku ak mas tieto udaje