icon

Daň z príjmu - prenájom nehnuteľnosti

10. jan 2022

Dobrý deň, viete mi prosím poradiť dokedy treba spraviť daňové? Zatiaľ bol príjem iba 1500 eur. Som v tom ze stačí v marci. Dakujem

anos18
10. jan 2022

Áno,stačí do konca marca. Môžeš oznámiť odklad a predĺžiť si lehotu ešte o tri mesiace

draik
10. jan 2022

Ak neodložíte do 30.6, tak stačí, samozrejme zo všetkých príjmov, teda aj napríklad zo zamestnania.

alberto1
10. jan 2022

Na 500 eur môže byť úľava, čiže by sa mohlo zdaňovať len 1000 eur

simca35
10. jan 2022

Do sumy 2 255,72 eura netreba robiť daňové priznanie za prenájom nehnuteľnosti. Ja som to tak mala minulý rok 🙂

simca35
10. jan 2022

"Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (t. j. aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2021 presiahne sumu 2 255,72 eura.

Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie, a preto daňovník zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur."
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...

patka06
10. jan 2022

@simca35 Pozor: to je celkový príjem za rok - nie len prenájom, ale aj zamestnanie, podnikanie, brigády .. iné príjmy

ivkazba
10. jan 2022

@simca35 ako píše patka, tá hranica je za príjem všeobecne. Takže ak autorka otázky pracuje, tak bude podávať DP vrátane príjmu z prenájmu. Ak si ty nemala žiadny iný príjem (ani zo zamestnania ani z podnikania) iba ten z prenájmu a ten nebol vyšší ako uvedená hranica, tak v poriadku, že si nepodávala DP. Ale keď radíš, tak napíš nielen A ale aj B.

simca35
10. jan 2022

@ivkazba myslím, že to čo som citovala z finančnej
správy bolo dostatočne zrozumiteľne a autor si to vie precitat a zhodnotiť ci do toho spadá alebo nie. Keďže je tam uvedené v zatvorkach ak si si to ty nahodou neprečitala ,že do tej sumy sa rata aj prijem zo zavislej činnosti. Takze som uviedla aj A a aj B. A samozrejme moju subjeltivnu skúsenosť. 🙂to je celé. 🙂
@patka06

patka06
10. jan 2022

@simca35 Bolo, len tu si na MK a niekto sa môže chytiť tej prvej správy a to by mal dosť problém