Daň z príjmu - prenájom nehnuteľnosti
Dobrý deň, viete mi prosím poradiť dokedy treba spraviť daňové? Zatiaľ bol príjem iba 1500 eur. Som v tom ze stačí v marci. Dakujem
Ak neodložíte do 30.6, tak stačí, samozrejme zo všetkých príjmov, teda aj napríklad zo zamestnania.
Do sumy 2 255,72 eura netreba robiť daňové priznanie za prenájom nehnuteľnosti. Ja som to tak mala minulý rok 🙂
"Daňovník je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021 v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (t. j. aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2021 presiahne sumu 2 255,72 eura.
Príjem z prenájmu nehnuteľností je oslobodený od dane z príjmov do výšky 500 eur za príslušné zdaňovacie obdobie, a preto daňovník zahrnie do základu dane len príjem z prenájmu nehnuteľností presahujúci sumu 500 eur."
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...
@simca35 ako píše patka, tá hranica je za príjem všeobecne. Takže ak autorka otázky pracuje, tak bude podávať DP vrátane príjmu z prenájmu. Ak si ty nemala žiadny iný príjem (ani zo zamestnania ani z podnikania) iba ten z prenájmu a ten nebol vyšší ako uvedená hranica, tak v poriadku, že si nepodávala DP. Ale keď radíš, tak napíš nielen A ale aj B.
@ivkazba myslím, že to čo som citovala z finančnej
správy bolo dostatočne zrozumiteľne a autor si to vie precitat a zhodnotiť ci do toho spadá alebo nie. Keďže je tam uvedené v zatvorkach ak si si to ty nahodou neprečitala ,že do tej sumy sa rata aj prijem zo zavislej činnosti. Takze som uviedla aj A a aj B. A samozrejme moju subjeltivnu skúsenosť. 🙂to je celé. 🙂
@patka06

Áno,stačí do konca marca. Môžeš oznámiť odklad a predĺžiť si lehotu ešte o tri mesiace