Daňové priznanie - potvrdenie o dávke

mirkakor
8. feb 2022

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť. V minulom roku som pracovala v jednej firme do septembra. Od októbra som na úrade práce a poberám dávku v nezamestnanosti. Viete mi prosím niekto poradiť, či potrebujem k daňovému doložiť nejaké potvrdenie o dávke, alebo o tom, že som evidovaná na úrade? Alebo dokladujem len príjem, ktorý som mala počas práce? 🙂

martul
8. feb 2022

@mirkakor Musíš mať vydokladovaný celý rok, kde a či si robila. Tzn. treba ísť na ÚP a dajú ti potvrdenie od-do si bola u nich evidovaná a dať to ako prílohu daňového priznania

opica_skorica
8. feb 2022

@mirkakor len prijem z prace. Cize treba ti danove priznanie typ A a tam prilozis potvrdenie od zamestnavatela. Z toho potvrdenia si vyplnis danove priznanie…… je to celkom lahke, len nezabubudni, ze odpocitatelnu polozku na danovnika davas celú teda riadok 39 das sumu 4511,43 eura.

opica_skorica
8. feb 2022

@martul prečo? Veď podpora nie je príjmom?

martul
8. feb 2022

@opica_skorica Tu nejde o to či to je príjem, len musí vydokladovať celý rok. Robila som to milionkrát, konzultovala s daňovým úradom.

martul
8. feb 2022

@opica_skorica Raz mi kvôli tomu volali z DÚ a dokladala som dodatočne potvrdenie z úradu práce, alebo čestné prehlásenie že v období od-do dotyčná osoba nemala žiadnej príjem a nebola nikde evidovaná. To je moja skúsenosť.

alenah31
8. feb 2022

@opica_skorica ak ide o tvoje RZD alebo tvoje DP - mala by si dokladovať celý rok (stačí čestné prehlásenie) + potvrdenie o zdaniteľnom príjme zamestnávateľa (viacerých zamestnávateľov - ak si mala aj iných počas roka). Ak ide o RZD alebo DP tvojho manžela, ktorý si chcel uplatniť NČZD už to dokladovať nemusíš - priamo v tlačive sú kolonky, ktoré vypisuješ a svojím podpisom potvrdzuje pravdivosť údajov v žiadosti. Ale ak by bola kontrola z DÚ tak oni ako prísl. správcovia dane môžu dodatočne toto potvrdenie chcieť - preto je lepšie ho doložiť aj tam - no ak nechceš - zamestnávateľ ťa nútiť nemôže.

martul
8. feb 2022

@alenah31 Presne tak to robím aj ja, treba celý rok vydokladovať - potvrdenie z ÚP alebo čestné prehlásenie.

alenah31
8. feb 2022

@martul hej - zmena je len pri uplatnení si položky NČZD na manžela - tam už nemusí nosiť nič, seba by si dokladovať mala. No mnohé účtovníčky "buzerujú" zamestnancov pre potvrdenia svojich "polovičiek" a pritom zbytočne - stredný odstavec a posledné 2 vety z toho posledného:

opica_skorica
8. feb 2022

@alenah31 @martul viem, že keď to zúčtovanie dane robí zamestnávateľ, tak chce i potvrdenie z úradu práce, ale keď si robí daňové priznanie človek sám, dá tam iba potvrdenie od zamestnávateľa a obdobie , ktoré bol na úrade práce, maximálne napíše ako poznámku do tlačiva daňového priznania a nič o úrade práce nedokladá. Oni to nepýtajú.

mirkakor
autor
8. feb 2022

@opica_skorica teda nedokladujem z úradu nič? Moja ekonómka si odo mňa pýtala len potvrdenie od bývalého zamestnávateľa, nič viac. Tak som už z toho stratená, lebo niekto vraví, že potrebujem aj z UP, niekto že nie.

martul
8. feb 2022

@opica_skorica nebudem ťa presviedčať, mám svoje skúsenosti a zrejme nie som sama @alenah31

alenah31
8. feb 2022

@mirkakor vyslovene záleží od mzdárky - ono urobiť ti to môže aj bez toho - v žiadosti si vypíšeš dobu evidencie - podpisom potvrdzuješ pravdivosť údajov. Ale pri kontrole správcu dane to aj tak budeš musieť doložiť. Čestné prehlásenie vieš napísať rukou aj o obsahu jednej vety a máš pokoj.

kaja01
8. feb 2022

@mirkakor Nie netreba prikladať k daňovému priznaniu doklady o evidencii. K daňovému priznaniu prikladáš potvrdenia o zdaniteľných príjmoch, dávky sú príjmy oslobodené od dane.

simca06022011
8. feb 2022

Netreba z úradu prace do daňového nič.

mirkakor
autor
8. feb 2022

@alenah31 super ďakujem 🙂
@simca06022011 ďakujem 🙂