Dar občianskemu združeniu a jeho použitie

mila23
16. okt 2019

Vedeli by ste niekto poradit? Ak obcianske zdruzenie dostane dar od sukrommej osoby - su tam nejake obmedzenia jeho vyuzitia? Mame OZ vztvorene pri skolke a rodic chce darovat dar - ktory by mal sluzit ako odmena pre p.ucitelky...neviem ci OZ moze pouzit dar na taketo ucely a ci z toho vyplyvaju nejake povinnosti. Dakujem

salome123
16. okt 2019

ked da niekto dar, tak uz by sa nemalo skumat na aky ucel je pouzity. skor problem vidim v tom, ze chcete dat odmenu ucitelke 😲 vase vydavky musia byt v sulade so stanovami OZ a verejnoprospesnymi cielmi a poskytnutie odmeny ucitelke je kus mimo.

salome123
16. okt 2019

ked uz nech sa to spravi mimo OZ "na cierno".... dar si nezaevidujete do svojich prijmov, ale pojde to priamo od neho im.

mila23
autor
16. okt 2019

@salome123 ten rodic, ktory dava dar , chce dat cast ako odmeny ucitelkam. Nie zeby som im nedopriala,ale tiez si myslim, ze OZ nemoze davat odmeny ucitelkam....nemoze mat taky vydavok.
Tiez si myslim,ze najlepsie by bolo keby im to dal napriamo....mimo OZ, ale neviem ci zase to nechce mat danovo uznane, resp. ako oficialny dar.

salome123
16. okt 2019

@mila23 dar nie je danovo uznany naklad 😉 a ano, OZ nemoze mat takyto vydavok.

kikundela
16. okt 2019

Mne sa zda ze oz moze dat odmenu hociktoremu celnovi oz...ci je to statutar alebo predseda...moze mu dat odmenu

mila23
autor
16. okt 2019

@salome123 dakujem. Asi mu skusim navrhnut nech im to da napriamo. Aj ked to asi chcel dat oficialne - aby to nebolo brane ako uplatok.

@kikundela lenze ucitelky nie su clenovia OZ, vobec nie su sucastou OZ

kikundela
16. okt 2019

@mila23 aha...tak to skuste vykrit nejako...blockami + hracky, hygienicke potreby , kreativne poteby a tak

jarka1980
16. okt 2019

A čo keby OZ urobilo zmluvu s pani učiteľkami ako s občanom na nejakú službu - organizovanie nejakej OZ akcie - ak je to suma do 500 €, tak sa mi zdá, že by nemuseli priznať príjem ani v daňovom priznaní.

sonnenshein
16. okt 2019

Da sa alternativne zakupit nejaky poukaz, zaevidovat ho ako napriklad odmenu za najpilnejsie upratujuce dieta, alebo pre vitaza sportovej sutaze, a nasledne ho dat pani ucitelkam.

mila23
autor
16. okt 2019

@salome123 a ak by bolo v darovacej zmluve uvedene ze taka a taka suma je vyslovene na odmeny ucitelkam, resp. zamestnancom skolky? ze si to tak darca praje...

salome123
16. okt 2019

@mila23 nie, nejde to.

mila23
autor
17. okt 2019

@salome123 dakujem

saurian
17. okt 2019

@mila23 ak sukr.osoba poskytne OZ-ku dar - moze "neadresne" - vtedy to OZ pouzije v sulade so stanovami, ak je dar od "znameho"darcu (myslim tym nie anonymny) tusim nad 500e tak OZ-ko oznamuje, naco ho pouzilo. ale moze sa poskytnut aj dar na "konkretny" ucel - spravis darovaciu zmluvu kde sa presne stanovi na co sa konkretny dar poskytuje a teda aj pouzije. avsak "odmeny" zamestnancom skoly su sporne - pretoze predpokladam ze OZ-ko nie je pracovno-pravnom vztahu so zamestnancami skoly - takze nemoze im davat predsa odmenu.... ale - co moze - moze samozrejme darovat peniaze dalej skole na urcite ucely, a aj na neurcite... ale na mzdy nie... a kedze skola je "rozpoctova" organizacia tak sa sleduje rozpocet a mzdy su proste nakladom skoly....
ak vsak ti ucitelia vykonavaju aj pracu nie priamo pedagogicku - ale "navyse" nejaku dobrovolnu, mozu si spravit s OZ-kom dohodu o PC a mozu si vyplatit mzdu... ale zbytocne komplikovane, pretoze OZ-ko by sa stalo zamestnavatelom.....
treba hladat cestu ako sa "revansovat" pedagogom nejakou inou cestou....