icon

Darovacia zmluva. Je platná?

malukato
30. mar 2010

moze mi niekto poradit nasi mali dom a prepisali ho na brata darovaciou zmluvou ja tam zijem snimi od narodenia mam trvaly pobyt je platna taka to zmluva ked som nebola vobec o tom informovana dakjem

Strana
z3
havana_frost
3. nov 2013

@smoky Ak dom daroval, tak tento majetok nemá. Odporovať takýto úkon by sa dalo, ak by už bol bývalý manžel dlžníkom a takýmto spôsobom by chcel znížiť hodnotu svojho majetku, z ktorého by mohol vyplatiť veriteľa. Ak ti však ešte nič nedlží, môže si so svojim majetkom robiť čo chce. Ako by však vlastníctvo domu ovplyvňovalo výšku výživného? Či teraz musí platiť napríklad nájom v cudzom byte/dome, tak to myslíš?
Aké trestné konanie prebieha a v čom je obžalovaný, resp. za čo dostal trest? Neplatí výživné? Takže dlžný ti už je? A sme späť v kruhu 🙂

trnka_boss
11. dec 2013

aku mam sancu aby mi vratil a cera co som jej daroval

havana_frost
11. dec 2013

@trnka_boss Občiansky zákonník pripúšťa vrátenie daru za určitých podmienok: § 630 "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy." Musíte na súde preukázať, že dcéra sa voči vám správa výrazne zle.

mayacip
26. dec 2013

my dve sestry sme po otcovej smrti darovali bratovi dom s podmienkou zapísanou aj v dedičskom konaní,že mama bude mať v dome doživotné právo bolo to pred 5 rokmi.teraz sa mama rozhodla,že zruší doživotné právo máme nárok zmeniť svoje rozhodnutie keď sa zmenila podmienka závetu?

bielavrana
2. jan 2014

@malukato

Je platná. Zákon určuje presne čo spôsobuje neplatnosť darovacej zmluvy

draik
2. jan 2014

@mayacip
Oprávnený z vecného bremena spočívajúcom v doživotnom práve bývania sa tohto práva môže kedykoľvek vzdať. Tento úkon nemá vplyv na prevod vlastníckeho práva.

magdalena43
3. okt 2014

Darovali sme synovy dom, lebo sme mali obavy ze nam ho zobere exekucia a teraz nevieme ze ked ☹ bude exekucia ci budeplatna ta zmluva uz je na jeho meno ale este nemame exekuciu ale sa ocakava, a teraz este jeden problem stratil aj on zamestnanie je slobodni a uz treti mesiac nevladze platit pozicku co aj on ma doteraz platil statocne ale uz nema prijem trety mesiac, hrozi aj jemu exzek.....?

Strana
z3