icon

Darovanie bytu

16. mar 2022

Mám otázku: Príklad
Priateľ je rozvedený a s predošlého vzťahu má 2 deti, spolu máme ďalšie a tomu chce darovať byt.. Lenže dieťa má vážne zdravotné problémy a priateľ je už vo vysokom štádiu rakoviny takže sa bojím o oboch.. Keď priateľ daruje byt nášmu synovi a nedajbože mi odíde aj syn tak čo potom a bytom? Mám ho naspäť darovať jeho predošlým deťom alebo ako budem postupovať

kulumulu123
16. mar 2022

S priatelom sa vezmite staci na to urad a 2 svedkovia a nemusis riesit co s bytom.... Preco si ta v takejro situavii nevezme? Alebo ti fakt ani trosku nrdoveruje ked byt prepise na syna v pripade komplukacii na teba z vydoka.... Dost by mi blikali konzrolky....

elenka.k
16. mar 2022

fu..... ťažko, si predstav, že si mama tých dvoch detí.
@kulumulu123 keby, že sa zobrali a on zomrie, tak sa byt delí aj na tie 2 deti, či? ak prepíše na syna, tak ako zákonný zástupca, do 18, môže disponovať...

zalka
16. mar 2022

Ak priateľ daruje byt synovi.
A syn odíde, tak sú dedičia po nom.
Ak v čase odchodu syna bude žiť otec i matka tak dedia synov majetok oni, každý polovicu.
Ak v čase odchodu syna bude žiť len matka tj. ty tak zdedíš všetok majetok.

draik
16. mar 2022

Z právneho hľadiska by ste byt zdedili Vy. Ako s ním naložíte, je na Vás,

@kulumulu123
Načo máte potrebu vyjadrovať sa k niečomu, na čo sa zadávateľka nepýtala?
Je to jeho majetok, sám si rozhodne. Pokojne by ho mohol darovať aj len potomkom z predošlého vzťahu. Nehovoriac o dedení, ak by sa aj zobrali, ako navrhujete Vy.

stella14
Autor odpoveď zmazal
aliziana
16. mar 2022

@stella14 draik je právnik, pokiaľ viem 🙂

ericka069
16. mar 2022

podla mna dedia aj ostatne dve deti z predosleho vztahu... neda sa len tak vlastne dieta vydedit, tie dve deti su tiez jeho, maju pravo na ten byt tak ist, ako vase spolocne dieta...

monro
16. mar 2022

@ericka069 Tak by to bolo, keby byt nedaroval tomu jednému synovi. Ak byt daruje, tak deti byt už dediť nebudú.

sasa1310
16. mar 2022

@kulumulu123 ty to máš nejaké popletené. Môžu sa vziať kedykoľvek, ale vždy by dedili aj jeho deti z prvého vzťahu

sasa1310
16. mar 2022

@ericka069 práve preto ho chce darovať predsa.