icon

Darovanie nehnuteľnosti

14. jan 2022

Ahojte ,idem si k vám po radu čo by ste robili vy na našom mieste .Začnem tým že s manželom bývame u svokrovcov a máme dve deti .Prešli sme si kadecim .Omluvam sa za chyby píšem v rýchlosti .Po 10 rokoch som chcela aby sme sa osamostnili a išli bývať sami .Dôvody klasika mladý majú bývať sami,svokra pchala nos kde nemala a starala sa do výchovy .Ale môj muž nechcel .Nakoniec to vyústilo do takého stavu že moju 5rocku dcéru chnapla za ruku a povedala jej tvoja mama je kurva .A že ja sa budem liečiť keď bude muž v robote .To bola posledná kvapka chytila som malú a odišli sme .Mužovi som povedala že buď ide s nami alebo rozvod .Ja som išla k sestre .Dospelo to do záveru rozvod lebo svokra ho tak pomiatla že on veril tomu čo povedala .Ja som b.Po troch mesiacoch sme to niako ustáli a dohodli sa na podmienkach spolunažívania u nich v domácnosti Oka vrátili sme sa bolo to o dostať lepšie.No a idem k veci jeho rodičia povedali že keď tu budeme žiť dostaneme dom že nám ho darujú.Tak oka starali sme sa v podstate ja muž nerieši či majú prevlecene prádlo opravte veci atď.Co tu žijeme som celý dom vymalovala ja .Aj úpravy alebo keď niečo trebalo šok riešila ja.Odjakziva tu upratujem ,robím a starám sa.No keď sme im povedali že ideme to riešiť povedali dobre .Došli sme od právnika a povedali že najlepšie je riešenie dar zmluvy A viete čo dievčatá povedali že nám nič nedajú lebo potom mi tu budeme rozhodovať .darovanie malo prebehnúť s tým že budeme vecné bremeno a doživotné právo.Takze nás ťahali za nos.15 rokov sme stratili už dávno sme mohli splácať hypotéku.A teraz nám povedia šak zoberte si hypotéku aj tak na ňu nemáte .Som s druhou dcérou ja RD.No sklamaná ale rozhodla soľ sa že pôjdem do práce a berieme hypo aj keby som mala ja jesť suché rožky.Ale musíme ešte počkať aspoň dva roky aby sme si ušetrili niečo keďže potrebujeme 20 percent z nehnuteľností .A teraz mi poraďte ako sa mám chovať .Doteraz som im Prala ,upratovala atď ..Sestra mi radí aby som už nerobila nič .Oni sú schopní neuoratat aj pol roka .Svokor uvarí všade riady sporák hnusný špinavý.Zem neumyli čo tu bývame .Ja mám deti nechcem žiť v špine .Čo sa týka drogérie prášku jari atď...nič nekupuju .Mám im prestať prať?nemám im upratovať izbu a orevliekat prádlo?.Za prvé je mi to blbé za druhé ale prečo by som sa mala starať?veď som to robila preto že raz to bude náš dom tak nech sú v čistote a spokojní .Teraz neviem ako sa mám k tomu postaviť .Ďakujem za vaše rady.

autor
14. jan 2022

@missdiva určite sa poradíme v banke .auto nemá veľkú hodnotu už .Je to staršie auto .Ak by som ho predala teraz má hodnotu tak 4 tisícky aj to je asi veľa .Teraz bývame na dedine ale ak by sme brali hypo určite pôjdeme do mesta .

annamalaga
14. jan 2022

No ináč a aké máte príjmi cca, dokopy aspoň 1500€? Lebo tam sú aj deti už, čiže vyživovacia povinnosť atd , to nieje tak, že prídem do banky a dajú hypotéku, je to teraz náročnejšie , neuvažovala si aj nad štúdiom VŠ napr. pedagogiku? Aspoň niečo aby si mala lepší príjem ? Aj tak by sa dalo, ináč a dnes som čítala , že ľudia sa sťahujú aj do Nitry, že veľmi dobre mesto na pracovne príležitosti , skôr by si si tam niečo našla , Vás prakticky nič nedrží , chlap si môže najst prácu aj tam, môžete ísť do podnájmu a bude lepšie.☺️😉

autor
14. jan 2022

@annamalaga Príjmy máme 1200 muž ja 430 RD .Tu má stále pracovné miesto mesto meniť nechcem aj ja tu mám prácu cca 750 eur som zarábala .Takže ak sa vratim do práce máme 2000.Tak hádam sa s toho niečo spraviť dá .Teraz máme spolu 1630 všetky výdavky spolu s nájmom nám robia 600eur bez stravy nafty.Ostane nám keď odpocitam stravu naftu niakych 200 eur .Občas kúpime oblečenie deťom snažím sa odkladať ale nemám na účte sumu v tisíckach ....

katyl
14. jan 2022

príjmy máte fajn, kľudne sa môžete osamostatniť👍

autor
14. jan 2022

@katyl no dúfam .Preto už som začala hľadať jasle .Mala má v októbri 3 roky možno aj zápis v škôlke .musím si to naštudovať .Nebudem sedieť na zadku .Idem do práce a musíme to vyriešiť .Snažím sa šetriť ale dnešná doba je ťažká .Dúfam že sa mi to podarí čím skôr vypadnúť .

katyl
14. jan 2022

Super rozhodnutie. A dovtedy si žiť svoj život. Upratať po sebe a nikomu neprat. A s manželom držať spolu, robiť si malé radosti a pekne dni. Spolu v dobrom vzťahu sa vždy lepšie riešia aj veľké rozhodnutia ako kúpa bytu a odsťahovanie sa.

annamalaga
14. jan 2022

No úprimne , držím palce, len už teraz to máš ťažké , len s tými svokrovcami vydržať, nebude to ľahké , ale hádam za 3-4 roky sa osamostatnite, len svokra ťa využíva , tam je problém si myslím a to dosť veľký. Zvykla si, že ma všetko popratane, navarené a správa sa drzo.

autor
14. jan 2022

@annamalaga Presne si to vystihla aj svokor a ešte im nič není dobre .ale nevadí pre svoju rodinu to vydržím a potom tam už viac nevkročim

chadkroeger
14. jan 2022

kolko rokov ma druhe dieta? jedno píšete, že 5. Druhé 3? Dieta do mestskej skolky zoberu aj 2rocné. Treba dať obe do skolky a vy sup do práce.
Čo sa tyka toho prania napríklad, ja som 3 mesiace žila u svokrovcov a mala som to poriešene tak, že sme mali vlastný kos na prádlo a nie spoločný. Mne osobne prislo divne sa hrabať v ich spinavých veciach. Kazdý si pral svoju spinu 😀 Ale napr zmývala som iba ja. Lenze oni maju dvojgeneracny dom, kde každý bol na jednom poschodí, oni sa samozrejme zdrziavali prevazne na nasom (kvoli babätku) ale ja som ich hornu casť nikdy nevysávala, neupratovala. Jedlo sa kupovalo spoločné.
Ak ste za tak dlhý cas nic neusetrili, resp. malo, pretože sa to hned aj minulo, pochybujem, že sa vam za rok-dva podari našetriť na doplatok k cene nehnuteľností. Koľko teraz banky požiciavaju? 80% z ceny, ktorú navrhne znalec?
Ostante v tom dome, nic nekupujte, hlavne setrite a ked dojde napr k vydedeniu, že dom nedostanete, vtedy si z nasetrenych penazi nieco kupite.
Alebo kúpte teraz a dajte do podnájmu. Ved ste pozerali ceny podnájmov ake su vysoke, náklady sa vam vrátia postupne. Uz len vam ostane najst dobrých podnájomníkov, čo v dnešnej dobe je už aj toto problém.
Prípadne ešte ako radili mestký byt, neviem či byvate priamo v meste alebo v dedine. Treba si podať čo najskôr ziadosť na mestský úrad, nakoľko poradovník je dlhy. Alebo vas niekto supne navrch.

autor
14. jan 2022

@chadkroeger keď sa vtedy stala ťa hádka dcéra mala 5 rokov dnes má 11 rokov .No keď sme boli mladý a chodili do práce tak nám svokra oprala aj uvarila vtedy sme sa stravovali spolu.Ale čím bola staršia prestala aj prať .Oka šak nevadí veď nie som ľavá .Tak som začala ešte aj prať a riadiť poriadky atď...Potom stále zvyšovala má nájom a stravu stále jej bolo málo a v chladnicke nebolo ani kolečko salámy a tak som povedala dosť .Budeme platiť len nájom stravu si budeme robiť svoju Preto som vtedy brala na splátky veľa veci aj chladničku lebo mi svokor jedol jedlo ktoré bolo moje ale ich chladničke a tak som sa rozhodla kúpiť chladničku .Je to moja chladnička tam nemá ani čo dvere otvoriť .ale aj tak sa stane že si berie od nás veľakrát lebo on nemá.Dnes napríklad som naštvaná že som všetko kúpila od prášku na pranie ,čističe,mydlo atď....a nieje ani kvapka jari.A vôbec ju nekúpili....Ja tiež nemôžem všetko kupovať a tak premýšľam či ísť a zase to kúpim ja alebo kašlem na to budem umývať svojim šampónom na vlasy😊.Lebo svokra je schopná umyť riad len vodou ....Je síce ľahko povedať že vziať hypo kúpiť byt a prenajímať pretože tam nieje istota že budeme mať stále nájomníkov tiež musíme mať rezervu na prípadné výpadky .Je mi jasné že za dva roky nenasetrim 20percent ja byt ale nassetrim rezervu ktorú budem mať ak si budem brať hypo a spotrebak na ďalšiu splátku .za dva roky mi končia splátky čo platím a za 4 roky zase spotrebak .Niako to premyslim ale rezervu musím mať .Tu škôlku určite doriešim.Lrn včera sme to zistili takže tieto kroky musia byť dobre premyslené a nič s horúcou hlavou .

bucko555
14. jan 2022

Hlavné nebrať nezmyselné úvery na sušičku a podobné veci bez ktorých by ste sa isto zaobišli ....
Ja som mala 21 muž 22 keď sme si brali hypo hneď po svadbe zarábal len muž 600 euro a predsta sme.to zvládli lepšie jak s niekým bývať .....a ešte aj a toho mála sme dokázali dačo ušetriť aby sme si nemuseli brat pôžičky na niečo čo sa nám pokazí ....takže.myslim že vy by ste mali trošku aj nad financiami trošku inak rozmýšľať

evica17
14. jan 2022

Takto by som to urobila ja: dala.parci kos sebe a detom do.izby a prala.iba svoje veci. Wc a kupelku by som upratovala, ak oni su taky humusaci. Chodbu tiez. Kuchynu by som.si dakde vyclenila svoje hrnce , riady (asi.k.sebe do.izby ) a.tie.by som.pouzivala a ostatne neumyvala. Do obyvacky by som.uz nevkrocila, a ani deti. Do ich izieb by som sa nestarala a ani o ich postele, pradlo...a aj.kozmetilu, uteraky tvoje by som.dala.prec z kupelne

No.ale toto je take docasne riesenie, rychlo.prec

evica17
14. jan 2022

Tak to.mate peknu sumu prijmov. Urcite by som sla do podnajmu, dvojizbak by stacil. Vsak to u svokry platite tolko ako v najme

autor
14. jan 2022

@evica17 u svokry platíme 180 eur nájom dvoizboveho bytu 550eur minimálne .takže tam je riadny rozdiel .

autor
14. jan 2022

@evica17 áno dočasné riešenie určite .Nemám nič vlastne tým myslím riady atď....celé to musím premyslieť ale už sa nestarám kašlem na nich .Niako to musím zvládnuť

autor
14. jan 2022

@bucko555 aj ja som chcela brať hypo lenže manžel nechcel stále mu nútili rozum .Tu sušičku bolo treba pretože sa v dome tvorila dosť pleseň keď sa prali pre šesť ľudí .ver ináč by som ju nekupovala.

bucko555
14. jan 2022

No hej len treba trošku asi inak financie aj zadelit lebo fakt máte fajn príjem neviem teda s ktorej časti Slovenska ste a muž no asi taký mamičkyn je ale mala si mu dať raz e najavo .....mojvsa.zo začiatku tiež nemal k tomu že pôjdeme samy tiež že u svokrovcov mozme.mat celé.podlazie a som mu povedala že buď ideme sami alebo končíme a vybral si

autor
14. jan 2022

@bucko555 toto som už písala asi si prehliadka keď som to takto chcela vtedy vzniklo peklo a skoro sme sa rozviedli bola som od neho 3 mesiace on skončil na AD lebo jeho matka mu mutila mozog .Nezvládala som byť bez neho a on bezomna vrátila som sa lebo on nechcel odísť že mama ho vydedi a že on nedokáže žiť s pocitom že sa na nich vykašľal...atď ..proste celé zle .Ona je jedna psychicky labilna osoba podľa mňa .ale zaťala som zuby že dobre keď nám dajú dom ostaneme a postaráme sa .tak ak oni tvrdili že dajú .No a keď sme to začali riešiť tak povedali že nedajú lebo že my budeme potom rozhodovať v tomto dome .tak ako sorry zoberiem si úver a ja si nemôžem rozhodnúť akú dlažbu chcem v dome ???no nie toto je už úplne j#banie mozgov .už stačilo .

bucko555
14. jan 2022

Hej videla som ale on sa mal hlavne postaviť a ísť za tebou a nie aby si ty ustúpila ....držím palce nech vám to vyjde čím skorej lebo není nad to keď ma človek svoje. Držte sa

ericavargo
14. jan 2022

17 rokov ste im robila slúžku, tak sa spýtam, a keď muž nechcel odísť od rodičov v minulosti, v budúcnosti sa už bude chcieť osamostatniť? ste si istá? lebo môžete si vyrobiť najlepšie plány, ak muž nebude stáť pri vás, nič z toho nebude, budete držať spolu?

makova333
14. jan 2022

A ked muz nebude chciet odist, co spravis?

autor
14. jan 2022

@ericavargo tak bol pritom keď povedali že nedajú hádam nieje hlupák a ak je a nebude somnou držať tak už potom musím premýšľať ja kam s deťmi .Mám sestru myslím že na začiatok by mi pomohla a musela by som odísť aj s deťmi za ňou .Uvidíme vieme to od včera nechcela som sa o Tom rozprávať keďže vstával do práce .Máme vikend predsebou tak sa porozprávame .

autor
14. jan 2022

@bucko555 Ustupila som kvôli dcére a aj mne ničila má ťa samota bez neho .s tým že som si rozbila rodinu .Veľmi zle som to znášala .preto som ustúpila .

bucko555
14. jan 2022

Tak držím palce nech je všetko už len dobre a nech vám vyjde to bývanie

autor
14. jan 2022

@bucko555 ďakujem ti

michaelahajasova
14. jan 2022

V prvom rade sadnite z dobrym financakom a prepocitajte svoje moznosti aby ste vedeli naco mate nemate kolko vsm treba. Vacsinou su zadarmo a je vela šikovných. Pozor nehnutelnosti stupaju stale zavratne, neviem v akom meste byvate ale urcite aj u vas. Moze sa stat ze o to co za dva roky nasetrite nehnutelnosti stupnu a uroky pojdu hore. Nech vam financak vypocita moznost s doplnkovym spotrebakom a sup do roboty nech to cim skor mozne riesit.

ukulela
14. jan 2022

No mate dobry prijem. Nechapem, ze neviete usetrit. Mate vyse 400e splatky? Niekde je chyba. Dalej, otvor stranky miest a obci v okoli a hladaj info o najomnych bytoch. Tam nebude kometcny najom, ale nizsi. A ked pojdes do prace, date to v pohode. Zisti, ci tam maju poradovnik, zisti podmienky a poziadajte. Ako svokrovci maju 65r, ci kolko? to im este o 20 rokov mozes zadky utierat. To chces?

sally001
14. jan 2022

Tak im prestan robit sluzku...byvajte kupte vlastnu chladnicku sami sa stravujte sami si varte aj perte nech sa aj oni staraju ci sa im bude pacit 😀😀😀vsetko by som si skovavala nech si mudra svokra kupi🤣🤣🤣

autor
14. jan 2022

@ukulela všetko si pozistujem .No to teda nie nech im zadky utieraju ďalšie deti .ja som sa starala dosť dlho a nich cudzich ľudí .
@sally001 neviem či si čítala moje komenty ale máme svoju chladničku aj sa sami stravujeme .Im problém nerobí ísť do mojej chladničky a vziať si keď nemajú ....aj keď vedia že mi to vyslovene vadí .Občas sa opýtajú .maximálna drzosť .ale s tým už nič ja nenarobím .nemôžem štát ako sbs a zajtra idem kúpiť kôš na prádlo aby som Prala iba nám .

monika27587
14. jan 2022

Ja by som sa pozrela aj na tie financie, mate pekny prijem, asi skor neviete hospodarit, nemyslím to v zlom, ale nad tie financie si treba sadnut a pozrieť nato, kde to vsetko uteka. Idealne si to doma vsetko pisat a presne pozriet ako su tie mesačne vydavky prerozdelene. Ako hore niekto pisal, možno osloviť dobreho financnika, aby vam s tym pomohol. Ja si myslím ze s tym príjmom co spominas, nemôže byt taky problém sa osamostatniť. A da sa z toho pekne usetrit. Drzim palce 🙂