icon

Dáte dieťaťu priezvisko po matke?

27. jan 2024

Ani vo sne by mi nenapadlo, ze budem pocas tehotenstva prezivat tazku krizu s partnerom, s ktorym uz par tyzdnov zijeme od seba. On uz ma velke dieta z predosleho vztahu, dieta ma priezvisko po nom - rozisli sa neskor po narodeni dietata.. nasa situacia vyzera tak, ze namiesto planovanej svadby pred porodom sa budeme rozchadzat.
Dali by ste v takomto pripade priezvisko po vas? Aby ste nemali rozdielne priezviska, kedze zit budeme same, neskor ked bude vacsia, tak striedavka, lebo o dieta sa bude chciet starat. Dakujem za nazory.

Strana
z2
pbra40
27. jan 2024

Ak nie ste zosobaseni, meno ma dieta automaticky po tebe. Na matrike nie je treba nic spisovat.
Na matriku sa ide podpisovat pred porodom, len ak chces dat meno otca, on s tym musi suhlasit (prizna otcovstvo)

jazula
27. jan 2024

Ak ho chceš uviesť do rodného listu, musíte pred pôrodom podpísať na matrike uznanie otcovstva, tlačivo obsahuje aj dohodu o priezvisku dieťaťa, takže by ste sa museli zhodnúť. Druhá možnosť je dať dieťaťu priezvisko aké chceš a po pôrode ho dať na súd kvôli určeniu otcovstva, výživnému, úprave styku a tak. Ak to cítiš na rozchod, asi by som dala po sebe.

Len to, že si ho vyhodila, pričom si žiaden extra dôvod nenapísala (aj keď možno ho máš), to mi trochu príde ako vystrájanie tehotenských hormónov…možno by som počkala na to, či začne fungovať ako otec, keď sa malé narodí.
V každom prípade držím palce.

autor
27. jan 2024

@pbra40 dakujem a ked nie sme zobrati, do rodneho listu bude zapisany akym sposobom? To treba riesit pred porodom este?

autor
27. jan 2024

@jazula dakujem, cize na matriku musime ist aby bol do rodneho listu zapisany ako otec dietata. No tak dovody su, nechcem ich detailne rozpisovat. Ale nie je v tom ziadna nevera a podobne... preto stale dufam, ze sa postavi ako chlap a ozve sa. Lebo jeho poslem do riti a on je schopny sa neozvat... zla povaha v krizovych situaciach

letfenixa
27. jan 2024

@pbra40 nie, na matriku nejdeš podpisovať len vtedy, ak chceš dať priezvisko otca. Na matrike otec podpisuje súhlas s otcovstvom A obaja rodičia súhlas s priezviskom.

jazula
27. jan 2024

Ano, do rodného listu je otec zapísaný len na základe jeho uznania otcovstva (na matrike) alebo že ho určí súd. Ja neviem o inej možnosti. Žena nemôže len tak nahlásiť hocikoho…to by občas vyzeralo 🙂

lenkakoc444
27. jan 2024

@vroni ja viem, nepisem, ze to je riesenie pre autorku. Len som spomenula nas pripad. Jej radim dat po sebe 🙂

vroni
27. jan 2024

@lenkakoc444, Aha. Ok, je sobota, dnes mi to nemyslí 🤣

vanilkovazmrzka
27. jan 2024

On ma nejaky psychicky problem, ked sa rozchadza s matkami svojich deti?

trema
27. jan 2024

Dala by som priezvisko po sebe aj keby sme neboli rozideni, ale neboli by sme zobrati

zuzika87
27. jan 2024

Ja som dala priezvisko moje a to sme boli stále spolu, ale intuícia ma nesklamala a po pôrode sa hrozne zmenil na matrike sme obaja podpísali súhlasil i keď nie veľmi nadšene ze ak si ma vezme zmeníme to... Žiaľ 2 roky po pôrode sme sa rozišli a tak malej ostalo moje priezvisko a doteraz to beriem ako najlepšie rozhodnutie v živote.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
27. jan 2024

@zuzika87 dakujem 🙂

zuzika87
27. jan 2024

Vždy vieš vyrukovat s argumentom ze predsa priezvisko nie je všetko a ze ani ty ho nemáš s nim rovnaké, ak sa to medzi vami utrasie v pohode to potom zmeníte, zatiaľ stále bude v RL uvedený ako otec a to je predsa hlavne 😉držím palce nech sa to vyrieši

majlo1234
27. jan 2024

Jednoznacne. Moje deti maju moje priezvisko

minenkak
27. jan 2024

Priezvisko by malo byť vždy po matke,keď je slobodná tak za slobodna,keď je vydatá tak to priezvisko, aké má keď je vydatá

Strana
z2