icon

Dávka v nezamestnanosti

nefertiti_19
23. sep 2020

Ahojte,17.10 mi končí MD,počas MD mi skončil prac.pomer na dobu určitú. Chcela by som sa opýtať, toho, kto vie, resp.ma skúsenosť, je rozdiel v sume poberania dávky vzhľadom na to,kedy by som o ňu žiadala? Buď hneď po materskej alebo radšej neskôr? Totiž našla som na internete jeden článok,kde boli uvedené 2 priklady žien,ktoré si dávku v nezamestnanosti.vybrali v iný čas a jednej počítali výmer práce a jednej z minimálneho nevien čoho, toto ma zmiatlo 🤷‍♀️

nefertiti_19
autor
23. sep 2020
alenah31
23. sep 2020

@nefertiti_19 takýto rozdiel môže vzniknúť v prípade, že PP trvá aj počas RD - pokiaľ počas dvoch rokov na RD nemá iný príjem a ukončí PP deň po nástupe (obnoví poistenie) + zamestnávateľ jej vyplatí nevyčerpanú dovolenku bude mať nový výmer=pravdepodobne max. podpora. Ak ukončí PP počas RD resp. počas MD=DVZ z príjmu z posledných dvoch rokov pred nástupom na podporu=kľudne aj minimum. Tebe PP skončil - nárok na podporu ti vzniká do dvoch rokov od ukončenia PP, v tvojom prípade je to jedno.

dvnz
23. sep 2020

Ahoj, ja som po predlzenom RD, zaevidovana na ÚP od 8.9. a nemam narok na nic..

nefertiti_19
autor
23. sep 2020

@alenah31
,,Ak ukončí PP počas RD resp. počas MD=DVZ z príjmu z posledných dvoch rokov pred nástupom na podporu=kľudne aj minimum." Mala som dobrý,priemerný príjem,čiže aj MD mám slušnú,tak asi bude lepšie,ak o podporu poziadam hneď,ak sa.to počíta, ten DVZ z príjmu z posledných 2 rokov ako poberat rodicak a tým pádom on je nízky ...alebo som to zle pochopila? 😊

nefertiti_19
autor
23. sep 2020

@dvnz ja by som mala mať,to viem určite lebo som pred MD vyše 2 rokov pracovala a chcem stihnúť vybrať tu podporu presne do tých 2 rokov od ukončenia PP...to je tá jedna z podmienok...asi si to ty nestihla čo?

alenah31
23. sep 2020

@nefertiti_19 rodičák prepíš na otca dieťaťa a ty sa eviduj na ÚP + požiadaj SP o podporu - po vyčerpaní podpory sa odhlásiš z ÚP a vrátiš sa na RD + požiadaš znovu o RP (otec dieťaťa ho zruší). Stále budeš dostávať vyšší RP hoci si jeho poberanie prerušila.

nefertiti_19
autor
23. sep 2020

@alenah31 ďakujem za radu,tak to spravím🙂

dvnz
23. sep 2020

@nefertiti_19 ja som mala ukoncenie pracov. pomeru k 31.12.2016 a od 1.1. 2017na MD a potom RD a mala nastupila do skolky ako 3,5 rocna takze tak... :/