Rodičovská po materskej/ po dávke v nezamestnanosti

dadally
16. jún 2020

Prosím o rady/skúsenosti. Skončila som prácu na dobu určitú, poberala dávku v nezamestnanosti a o 3 mesiace nastúpila na materskú (v ochrannej lehote som spĺňala na ňu nárok). Materská mi končí, zvažujem dočerpať dávku (pracujúci manžel by počas tejto doby poberal rodičovský- nižší), ja by som si potom prehodila rodičovský na seba. Budem mať potom nárok na vyšší rodičovský príspevok, ak aj nebudem na rodičovskom v náveznosti na materskú (preruším to tou dávkou v nezamestnanosti).
Mali ste niekto podobnú situáciu? Ďakujem 🙂

daniela1911
16. jún 2020

@dadally
Na zvýšený RP má nárok osoba, kt. poberala materské. Myslím, že vyčerpaná davka v nezamestnanosti by to nemala ovplyvniť.
Čo sa týka manžela? On nemôže ísť na otcovskú dovolenku počas tvojej podpory ? Nemá nárok ? Aj u neho by bolo materské 75% z HM (za vymeriavacie obdobie).

dadally
autor
16. jún 2020

@daniela1911 nechce ist na rodicovsku (poberat materske), chce pracovat. Viem, ze do troch rokov ma narok, ale chce byt v praci a u muzov sa toto sklbit neda.

dadally
autor
16. jún 2020

@daniela1911 dakujem inak. Tiez si nemyslim, ze by to malo ovplyvnit, len sa mi v tom obcas tazko orientuje, co na co vplyva a tak. Tiez som zvazovala, ci sa toto pytat na urade prace/na socialnej poistovni.

evittam
17. jún 2020

@dadally Nie neovplyvni vysku RP dobratie podpory. Podmienky su jasne napisane.

dadally
autor
17. jún 2020

@evittam ďakujem.

daniela1911
17. jún 2020

@dadally za určitých podmienok môže byt na otcovskej dovolenke a aj pracovať.