icon

Dávka v nezamestnanosti - potvrdenie, že nie som v žiadnom konaní s bývalým

lucinka090
20. okt 2022

Ahojte mamičky chcela by som sa opýtať včera som bola na UPSVAR a žiadala som dávku v nezamestnanosti mám dve detičky do práce nemôžem lebo deti potrebujú starostlivosť 24/7 su sledovani psychiatrom majú poruchy spánku a správania a pani odomna pýtala od súdu potvrdenie že nevediem žiadne konanie proti nemu lebo on není podpísaní v rodnom liste oby dvom deťom na deti mi dáva každý mesiac dajú mi to na Tom súde ?vopred ďakujem

melanta
20. okt 2022

K potvrdeniu zo súdu sa nevyjadrím, ale k inému. Ak chceš poberať podporu v nezamestnanosti, budeš v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Povinnosť uchádzača o zamestnanie je aktívne si hľadať prácu. Prácu ti môže hľadať aj ÚP a môžu ťa poslať na pohovor. Ak odmietneš, vyradia ťa. Ak pôjdeš na pohovor a odmietneš prácu, vyradia ťa. Čiže je potrebné s týmto počítať, že ak si uchádzač o zamestnanie, tak si hľadáš prácu a teda si v riziku, že ťa ÚP niekam pošle. Argument, že máš deti nie je vôbec podstatný. Inak ak majú deti do 6 rokov a sú v evidencii odborných lekárov, môžeš požiadať predsa o platený predĺžený rodičák. Ak by ti ho zamietli, do 6 rokov môžeš byť potom v zdravotnej poisťovni evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, štát za teba platí zdravotku, nechodíš do práce a ani nemôžeš. Ale teda nedostaneš žiadne peniaze od štátu.

lucinka090
autor
20. okt 2022

@melanta toto všetko viem ale deti chodia do školy škôlky takže aj keď mi dajú nejakú prácu tak určite pôjdem a na zdravotnej som evidovana rodičak mi nepredĺžili takze jedine že mi dá UP prácu tak uvidím.