Dedenie a nevlastný otec

4. nov 2022

Ahojte,
Vzhľadom k tomu ze sa komplikujú vzťahy v rodine chcela by som mať aspoň predstavu do budúcna. Viem ze to zneje zle ze to tak rozoberám ale zaujíma ma co ako by sa to právne riešilo. Vzťah mam dobrý už len s mamkou a ostatné ide dolu vodou :/ Napíšem to v bodoch aby v tom nebol choas.
- narodila som sa slobodnej mamičke,otca nepoznam
- mama sa vydala za teraz môjho nevlastného otca
- dostala som rodný list s novým priezviskom
ALE otec stále neuvedeny
- mamka zdedila dom po rodičoch
- z tohto manželstva mam dvoch súrodencov
Otazky:
1. Predpokladám správne ze nevlastný otec si ma neosvojil keďže ho nemám v rodnom liste? Mohol tam byt nejaký iný právny úkon o ktorom neviem? Nevyznám sa vobec

2. Ak by mamka zomrela, tento nevlastný otec zdedí polku domu a druha polka sa rozdelí medzi nás troch? A keby potom zomrel aj on tak ta jeho zdedena časť sa rozdelí už len medzi mojich súrodencov a ja nebudem mat z nej nič, správne? Samozrejme chápem ze to bude ešte upravené podľa BSM ze koľko on dal do domu počas manželstva.

3.Ak by to bolo naopak ze otec zomrie a mamka potom co by sa stalo? mamka tak sa stane co?

alenah31
4. nov 2022

Pokiaľ prvá zomrie mama - dedíte všetci rovnakým dielom - nevlastný otec aj všetky deti. Spôsobom ako píšeš ty sa dedí len majetok nadobudnutý počas ich manželstva.
Pokiaľ prvý zomrie nevl. otec a matka až po ňom - dedíte vy deti všetci rovnakým dielom po mame (ak mal nevl. otec nejaký majetok, dedia ho iba jeho deti, ty nie)
Ak prvá zomrie matka, nevl. otec zomrie ako druhý - z podielu nevl. otca, ktorý on zdedil po matke už dedia rovnakým dielom len jeho deti - ty nič.
Pokiaľ nie je zapísaný v RL ako otec - nie si osvojená ani adoptovaná ani nič - voči sebe nemáte žiadny vzťah na "právnej úrovni", z ktorej by ste mali voči sebe nejaké poráva a povinnosti.

autor
4. nov 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie

kacena4
4. nov 2022

treba si postavit otazku co je pravne matkyne dedicstvo tam defis a co otcove tam nededis. ak maju spolicne nadobudnuty majetok. ak je nieco len jeho z tohto nededis nic. snad hovorim spravne

liljana
4. nov 2022

Nemalo by to byt, ze ked zomrie mama, otcovi zostane polovica domu a druhu polovicu dedi on s autorkou(jedine dieta mamy) napoly? Cize po stvrtine. A ked zomrie otec, tak dedi mama a jeho dve deti na tri rovnake casti jeho polovicu domu. Ci?

alenah31
4. nov 2022

@liljana nie - matka dom zdedila po rodičoch - dary a dedičstvo nespadá do BSM ani vtedy ak sú nadobudnuté počas manželstva takže po jej smrti dedia poručitelia rovnakým dielom.

liljana
4. nov 2022

@alenah31 A preco dedia vsetky (teda aj jeho deti), ked je to mamin dom a ma iba jedno vlastne dieta?

veronikaszabova
4. nov 2022

@liljana matka mala 3 deti

alenah31
4. nov 2022

@liljana lebo sú to deti spoločné - len autorka má iného otca, matka sa potom vydala a spolu s nevlastným otcom mali ešte ďalšie 2 deti - matka má teda 3 deti,.

liljana
4. nov 2022

@alenah31
@veronikaszabova konecne mi to doslo. 🙂

autor
5. nov 2022

@syslik81 poprosím neurážať autorku inej diskusie kde sa pýta na dedenie po bio otcovi. Je to ozaj náhoda ze sme písali naraz 🙂 ja som tu písala ze otca nepoznam a ho ani nemám v rodnom liste a tamta žena píše úplne niečo iné. Ja by som tiež neriešila dedenie po niekom co som v živote nepoznala. A to ze riešim túto svoju tému tak ja viem ze to je blbé ale mam na to svoje osobné dôvody.

autor
5. nov 2022

@mattuliatko30 mrzí ma ze mate problém vo svojej diskusii kvôli mne, niektoré ženy sa tu nudia a robia konšpiračné teórie. Rada by som vymazala túto diskusiu ale neviem ako :D teraz možno budete obvinená ze sa rozprávate sama so sebou :D.. Ach jaj..

mattuliatko30
5. nov 2022

Ďakujem, že ste sa ozvali..ano je to náhoda že sme zrovna v rovnakom čase písali.. a ako vidíte, osudy ľudí sú si dosť podobne..tak vám prajem, aby ste si to vyriesili všetko a hlavne snáď sa tu už ludia nebudú zbytocne urážať a osočovat, myslím,že o tom tu konik nie je ..a u mňa išlo čisto len o otázku a zrejme to niektoré zle pochopili..ale nevadí, stáva sa 🙂

autor
5. nov 2022

@mattuliatko30 nevadí, mne nezáleží na tom co si mysli niekto cudzí na fóre, hlavne keď nevie co všetko je za tým 🙂 len mi prišlo ľúto ze vás do toho tak zamotala.. 🙂

mattuliatko30
5. nov 2022

Aj mne to prišlo ľúto.. lebo ma dotyčná ani nepozná.. ja keď neviem poradiť neradim, nekomentujem a hlavne neurobím na niekoho o kom neviem nič. Ale tak už som to nejako predychala..ze ľudia sú aj zlí...