Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?
Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem
po tete dedí manžel....
@gribka1 nikto nema deti. ani teta ani jej manze,, su bezdetni, on bol stary mladenec tiez 50 rocny, vzali sa, deti uz mat nemohli. ja som jedine dieta v rdoine a potom do 30 rokov.
teta nechce spisat zavet ziadny.
cize ak teta zomrie bude vsetko jej manzela ano, nie moje vsak?
a ak zomrie manzel tetin, vsetko je moje po tete/ ak sa teta nerozhodne inac samozrejme)
to je jedno, ze on jej muz sa vlastne pristahival do hotoveho pekneho domu a nedal tam ani euro zo svojho vacku?
ak mala ten dom pred manželstvom tak manžel naňho nema dedické pravo kedže to nepatri do bsm
Ak má manžela dediť bude manžel ak nezanecha závet.
@minesasubu toto nie je pravda, ak je manzel, tak dedi tiez, dedia aj ti co byvali aspon jeden rok v domacnosti s porucitelom
@minesasubu na dom nemá právo len v prípade rozvodu,keďže ho nadobudla pred manželstvom. Ale ak teta teda manželka zomrie, dedí manžel.
@minesasubu Lenže žijú v spoločnej domácnosti, ďalšie plus pre neho.
@minesasubu BSM a dedenie sú dve úplne rozličné veci.
Manžel dedí po manželke.
v prvej linii dedia deti, rodicia a manzel/manzelka, cize ano, ak zomrie teta, mal by zdedit vsetko jej manzel, podla mna, ale ja som o prava ani okolo neisla, takze len moj nazor to je.
No a pokiaľ má starý pánko rodinu, súrodencov, tak potom oni. Dúfam, že sa mýlim.
Ak teta zomrie skôr ako jej manžel, zdedí všetko on. Ak potom zomrie aj on, zdedi všetko jeho rodina tzn. Žijúci rodičia, súrodenci respektíve ich deti
Ty už nie si v dedičskej línii v prípade aj tvoja teta zomrie skôr ako jej manžel
@yasina tak si podelia...
@minesasubu ona ho zdedila pred svadbou. A on nedal do domu euro. Len prace okolo domu pripadne vymena lustrov kobercoc.. To urobil on.
Lenze ak teta zomrie skor a nezamecha zavet. Podla mna je to jeho a jeho rodiny neskor. Ked on sa pominie
@deti95060810 no podelia, ale bez autorky, ktorej babky dom bol
@deti95060810 vsak prave. To nas s mojou mamkou na tom najviac stve.. Ze uplje cudzi ludia a esze aj neprijemni ktori sa na nas divaju zvrchu si rozdelia babkin majetok v hodnote cca 200 tisic aj s pozenkom mozno aj viac.. A stavala to moja babka s dedkom :(((
@zuzana76 no je na tom celom najhorsie ze teta nema s nim dieta. S tym manzelom. On je priselec ktory nedal nic do chalupy a raz to ma cele on zdedit a jeho dajme tonu mladsie sestty?a ich deti? Je to chore. Myslim, ze teta by mala dat na nna aspon polovicu nech to zostane v rodine ale to ona neurobi. On ju uplne opantal ten chlap. A jeho sestry su uplna katastrofa ludia

Záleží na tom, ako je teta rozhodnutá. Ináč dedí jej manžel. Má aj deti tento manžel?