icon

Dedenie bez testamentu. Ako sa dedí po tete?

yasina
23. feb 2025

Ja som jedinacik v rodine. Mama s otcon mi ziju a zijeme v malom byte na sidlisku.
Sestra mojej mamy doopatrovala babku a zdedila dom na dedine, moja mama sa vzdala dedicstva a vyplatenia v prospech sestry. Cize dom po mojej bable je uz iba na tetu.
Po smrti babky sa teta v 45 rokoch vydala za muza. Deti nemaju. Ziju s manzelom v tom dome uz 10 rokov.
Ked teta zomrie kto bude dedit iba jej manzel zdedi cely babkin dom alebo kto? ( ak berieme ze nezanecha teta zavet)
Teta mi tvrdi ze ak moja mama zomrie. Automaticky ro pripadne mne. Ale mne sa zda ze nie. Ak teta by zomrela skor akonjej manzel. Bude to iba manzelove. Ak manzel zomrie skor bude to tetine neskor po jej smrti asi moje. Lebo som jedina zijuca jej pribuzna pokrvna deti nema.
Ak som spravne chapala hodiny prava na vs
Prosim opravte ma ak sa mylim. Dakujem

Strana
z6
gribka1
23. feb 2025

Záleží na tom, ako je teta rozhodnutá. Ináč dedí jej manžel. Má aj deti tento manžel?

deti95060810
23. feb 2025

po tete dedí manžel....

petamich
Autor odpoveď zmazal
yasina
autor
23. feb 2025

@gribka1 nikto nema deti. ani teta ani jej manze,, su bezdetni, on bol stary mladenec tiez 50 rocny, vzali sa, deti uz mat nemohli. ja som jedine dieta v rdoine a potom do 30 rokov.

teta nechce spisat zavet ziadny.

cize ak teta zomrie bude vsetko jej manzela ano, nie moje vsak?

a ak zomrie manzel tetin, vsetko je moje po tete/ ak sa teta nerozhodne inac samozrejme)

to je jedno, ze on jej muz sa vlastne pristahival do hotoveho pekneho domu a nedal tam ani euro zo svojho vacku?

minesasubu
23. feb 2025

ak mala ten dom pred manželstvom tak manžel naňho nema dedické pravo kedže to nepatri do bsm

gribka1
23. feb 2025

@yasina Ešte je dôležité vedieť, či on nemá rodinu.

sense
23. feb 2025

Ak má manžela dediť bude manžel ak nezanecha závet.

zuzana76
23. feb 2025

@minesasubu toto nie je pravda, ak je manzel, tak dedi tiez, dedia aj ti co byvali aspon jeden rok v domacnosti s porucitelom

h2
23. feb 2025

@yasina Ja by som ti rada poradila, ale bolo mi tu v podobnej diskusii napísané, že píšem samé hlúposti. Ja si to síce nemyslím, veľa ľuďom som tu už poradila a dobre. Ale tak označím ti tu toho naj naj, nech ti poradí nie hlúposti. 😉
@draik

sense
23. feb 2025

@minesasubu na dom nemá právo len v prípade rozvodu,keďže ho nadobudla pred manželstvom. Ale ak teta teda manželka zomrie, dedí manžel.

zuzana76
23. feb 2025

@h2 porad, prosim, ako to bude v tomto pripade

gribka1
23. feb 2025

@minesasubu Lenže žijú v spoločnej domácnosti, ďalšie plus pre neho.

jamimo
23. feb 2025

@yasina napíš do skupiny právne poradenstvo, alebo si dovolím označiť @draik

patka06
23. feb 2025

@minesasubu BSM a dedenie sú dve úplne rozličné veci.
Manžel dedí po manželke.

h2
23. feb 2025

@zuzana76 Radšej nie, nehnevaj sa. Nepotrebujem, aby mi tu niekto písal to, čo som spomínala vyššie.

zuzana76
23. feb 2025

v prvej linii dedia deti, rodicia a manzel/manzelka, cize ano, ak zomrie teta, mal by zdedit vsetko jej manzel, podla mna, ale ja som o prava ani okolo neisla, takze len moj nazor to je.

gribka1
23. feb 2025

No a pokiaľ má starý pánko rodinu, súrodencov, tak potom oni. Dúfam, že sa mýlim.

majulino
23. feb 2025

Ak teta zomrie skôr ako jej manžel, zdedí všetko on. Ak potom zomrie aj on, zdedi všetko jeho rodina tzn. Žijúci rodičia, súrodenci respektíve ich deti
Ty už nie si v dedičskej línii v prípade aj tvoja teta zomrie skôr ako jej manžel

yasina
autor
23. feb 2025

@gribka1 bohuzial ma sestry dve a oni maju 5 deti dokopy.. :(
Takze super dom po babicke zdedi jeho rodina a jeho netere.. No skvele..cudzi ludia... :(

zuzana76
23. feb 2025

@majulino bola by, ak by teta zanechala zavet, v tomto pripade by to bolo priam aj ziaduce, lebo manzelova rodina sa nijako nepricinila o kupu domu a teda aspon ciastocne by nieco dedit mala aj autorka. Ale asi len zavetom by to bolo mozne.

yasina
autor
23. feb 2025

@majulino myslela som si to. Chcela som. Sa mylit... Ale je to ako vravis.

yasina
autor
23. feb 2025

@gribka1 on ma rodinu velku

zuzana76
23. feb 2025

@yasina ano, aj u nas to tak bolo, tetu by samu malo napadnut, alebo jej to nejako vnuknut, ze ak nechce, aby majetok po babke isiel uplne cudzim ludom, mala by ona zanechat zavet

deti95060810
23. feb 2025

@yasina tak si podelia...

yasina
autor
23. feb 2025

@minesasubu ona ho zdedila pred svadbou. A on nedal do domu euro. Len prace okolo domu pripadne vymena lustrov kobercoc.. To urobil on.

Lenze ak teta zomrie skor a nezamecha zavet. Podla mna je to jeho a jeho rodiny neskor. Ked on sa pominie

gribka1
23. feb 2025

@yasina Tak, že by si sa pomaly s tým bytom rozlúčila, ak by nedajbože išla prvá teta. Nechápem, prečo to teta nechce riešiť.

zuzana76
23. feb 2025

@deti95060810 no podelia, ale bez autorky, ktorej babky dom bol

yasina
autor
23. feb 2025

@deti95060810 vsak prave. To nas s mojou mamkou na tom najviac stve.. Ze uplje cudzi ludia a esze aj neprijemni ktori sa na nas divaju zvrchu si rozdelia babkin majetok v hodnote cca 200 tisic aj s pozenkom mozno aj viac.. A stavala to moja babka s dedkom :(((

yasina
autor
23. feb 2025

@zuzana76 to ona neurobi.. Nadovsetko miluje manzela... Zialbohu
Aj mna ma rada ako svoju neterku velmi vzdy si pomahame a vychadzame super ale ona miluje muza svojho nadovsetko.

zuzana76
23. feb 2025

@yasina a uvedomuje si, ze vsetko pojde jeho rodine, ak by ona zomrela prva?

yasina
autor
23. feb 2025

@zuzana76 no je na tom celom najhorsie ze teta nema s nim dieta. S tym manzelom. On je priselec ktory nedal nic do chalupy a raz to ma cele on zdedit a jeho dajme tonu mladsie sestty?a ich deti? Je to chore. Myslim, ze teta by mala dat na nna aspon polovicu nech to zostane v rodine ale to ona neurobi. On ju uplne opantal ten chlap. A jeho sestry su uplna katastrofa ludia

Strana
z6