icon

Dedenie po smrti manžela: Ako sa rozdelí majetok?

14. nov 2025

Manžel s manželkou uzavreli po svatbe BSM. Splodili 2 synov. Pred rokom manžel zomrel, zostala manželka a dve dospelé deti. Má nastať dedičské konanie. Ako je to zo zákona, koľko % z otcovej časti dedí manželka a synovia ?

autor
14. nov 2025

Sorry preklep, nie pred rokom ale pred týždnom manžel zomrel. A ešte moja druhá otázka, kolko dní po smrti manžela nastáva dedičské konanie ?

andrejka1974
14. nov 2025

@anonym_autor ona dedí polovicu a deti si rozdelia ďalšiu polovicu a záleží ako rýchlo sa všetko dostane k notárovi u manžela keď mu zomrela mama to trvalo tok a pól

darina77
14. nov 2025

@anonym_autor z manželovej polovice domu dedi každý po jednej tretine

anonym_d72da9
14. nov 2025

polovica manželke, druhá polovica sa delí na tri diely, každý dostane 1 diel (manželka, deti)

tanyan
14. nov 2025

BSM technicky znamená, že ako spoluvlastníčka má manželka 1/2 a zosnulý manžel 1/2. Ak sa nič nezmenilo a nie sú nejaké špeciálne okolnosti, tak dedí sa len časť patriaca zosnulému a to rovným dielom, teda po 1/3 z tej 1/2, takže 1/6 majetku v BSM jednému synovi, 1/6 druhému synovi a 1/6 manželke.

gribka1
14. nov 2025

Zvyknú sa aj deti dohodnúť, že ostane všetko tomu jednému rodičovi. Ale spravodlivo tak, ako píšu vyššie.

autor
14. nov 2025

Dakujem za odpovede, a viete mi aj napísať, že za aký čas od smrti manžela nastáva dedičské konanie ? Aspon taký približný odhad, za predpokladu že nenastanú žiadne problémy, a teda nikto z dedičov nerobí problémy.

anonym_3f9612
14. nov 2025
@andrejka1974

@anonym_autor ona dedí polovicu a deti si rozdelia ďalšiu polovicu a záleží ako rýchlo sa všetko dostane k notárovi u manžela keď mu zomrela mama to trvalo tok a pól

@andrejka1974 netrep

anonym_d72da9
14. nov 2025

keď zomrel môj ocko tak prišla mamke výzva od notára, aby doložila zoznam dedičov a potom sme čakali asi pol roka na pojednávanie

billy_jean
14. nov 2025

U nas 9m a 7m od smrti.

anonym_886ecf
14. nov 2025

na mesiace 6+

biba_18
14. nov 2025

@andrejka1974 nie, manželka dedí 1/3 manželovho podielu ...

anonym_4ba458
14. nov 2025
@anonym_autor

Dakujem za odpovede, a viete mi aj napísať, že za aký čas od smrti manžela nastáva dedičské konanie ? Aspon taký približný odhad, za predpokladu že nenastanú žiadne problémy, a teda nikto z dedičov nerobí problémy.

@anonym_autor V našom prípade to bolo tak, že 1.5. ocino zomrel a 4.8. bolo dedičské.

januska12323
14. nov 2025

Rátaj aspoň polroka.

kabinka11
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor u nas za 2 mesiace

kitycat
14. nov 2025

Tyzden je mrtvy, hlina cerstvo na hrobe a uz taketo otazky?

anonym_0f82dc
14. nov 2025

@anonym_autor Mojej mame prišlo predvolanie cca 3 týždne po smrti otca.

sasa1310
14. nov 2025
@andrejka1974

@andrejka1974 a to si ako na to prišla?

sasa1310
14. nov 2025

@anonym_autor keďže ste mali BSM, tak do dedičského ide len polovica majetku (nehnuteľnosť napr.). A tá sa delí rovným dielom medzi teba a deti.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
alickapusinka
14. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor moja mama ked zomrela tak v Košiciach sme čakali 8 mesiacov.takže to je individualne muž ked mal po mamine tak čakali mesiac.Ked sme mali po dcérke tak 2 týždne. Brat zomrel môj pred rokom a bolo teraz dedičske. V každom meste je to individualne to je koľko ma prave robotu. Ani ten ktorý býva v meste kde TY TI nepovie nakoľko zaleži komu bude prípad pridelení a koľko ma roboty.

anonym_08338a
14. nov 2025

@anonym_autor takto, BSM neuzavreli, to vzniklo... ale to je detail... Vsetok majetok, ktory nadobudli spolu (do BSM... teda ho nevyradli z BSM, alebo manzel nezdedil alebo mu nebolo darovane)... teda majetok v BSM je 1/2 uz pozostalej a deti sa len ten zvysok...
Ak mal aj majetok extra sam, ten sa dedi cely tusim na tretiny

biba_18
14. nov 2025

@kitycat prečo, veď to sú dosť zásadné otázky - kde a ako bude manželka bývať, či môže pomôcť deťom alebo napak, deti jej…

chrobak7
14. nov 2025
@biba_18

@kitycat prečo, veď to sú dosť zásadné otázky - kde a ako bude manželka bývať, či môže pomôcť deťom alebo napak, deti jej…

@biba_18 Však manželka bude bývať tam, kde doteraz. A čo chce pomôcť deťom? Veď deti sú dospelé, samostatné. Keby nič nezdedili, tak budú žiť tak, ako doteraz.

biba_18
14. nov 2025

@chrobak7 ty koľko máš detí že nevieš, že aj dospelé deti potrebujú občas pomoc?

chrobak7
14. nov 2025
@anonym_d72da9

polovica manželke, druhá polovica sa delí na tri diely, každý dostane 1 diel (manželka, deti)

@anonym_d72da9 To nie je správna odpoveď.

Pri smrti manžela / manželky sa najprv vysporiada BSM. Všetok majetok, čo patril do BSM (napr. nehnuteľnosti, peniaze na účtoch) sa rozdelia na polovicu. Jedna polovica patrí v rámci vysporiadania BSM pozostalému z manželov. Druhá polovica spoločného majetku je predmetom dedičstva.

To, čo je predmetom dedičstva sa dedí v zmysle Obč. zákonníka §473, t.j. manželka aj deti rovnakým dielom. Takže predmet dedičstva pôjde na 3 časti - manželka 1/3, deti každé po 1/3.

§ 473
(1)
V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

Ukážem to na konkrétnom príklade

Zomrie manžel. Jeho majetok je:
1. byt v BSM s manželkou, kde sú vlastníkmi v BSM s manželkou v podiele 1/1
2. záhrada, ktorú zdedil po rodičoch, kde je výlučným vlastníkom iba on, bez manželky v podiele 1/1
3. peniaze na účte v sume 12.000 €
4. úspory v 3. pilieri v sume 9.000 €

Ako som písal - najprv sa vysporiada BSM, teda rozdelí sa medzi manželov to, čo bol spoločný majetok. Pôjde o nasledovné delenie:
1. byt - po rozdelení BSM budú vlastníkmi manželka, ktorá nadobudne podiel 1/2 a poručiteľ, ktorý tiež nadobudol podiel 1/2. Predmetom dedičstva bude podiel bytu po poručiteľovi 1/2.
2. záhrada - keďže poručiteľ bol výlučným vlastníkom záhrady, záhrada nie je predmetom vysporiadania BSM.
3. spoločné peniaze sú rozdelené medzi manželmi - poručiteľovi patrí 1/2 sumy, t.j. 6.000 € a manželke (keďže to boli ich spoločné peniaze) patrí tiež 6.000 €. Tých 6.000 € po poručiteľovi bude predmetom dedičstva.
4. peniaze na účte v DDS (3. pilier) sú majetkom len poručiteľa, preto nie sú predmetom vysporiadania BSM.

Takže ideme predediť nasledovný majetok poručiteľa:
1. poručiteľov podiel na byte v podiele 1/2
2. poručiteľov podiel na záhrade v podiele 1/1 (t.j. celú záhradu)
3. sumu na účte 6.000 €
4. sumu na účte v DDS v čiastke 9.000 €

Dediči dostanú nasledovný podiel na dedičstve:
1. z bytu dostane 1/6 manželka, 1/6 1. dieťa a 1/6 druhé dieťa
2. zo záhrady dostanú : 1/3 manželka, 1/3 prvé dieťa a 1/3 druhé dieťa
3. z peňazí na účte dostanú manželka a každé dieťa po 2.000 €
4. z peňazí v 3. pilieri zdedí každý po 3.000 €

Takže nakoniec majú:
1. na byte má manželka podiel 4/6, prvé dieťa 1/6 a druhé dieťa 1/6
2. na záhrade majú každý (manželka, 1. dieťa aj 2. dieťa) podiel 1/3.
3. z bežného účtu zostane manželke 8.000 €, 1. dieťa dostane 2.000€ a druhé dieťa tiež 2.000 €
4. z peňazí v DDS dostane každý po 3.000 €.

A to je jednoduchý príklad. Dedičské konanie je dosť komplikované, môžu tam vstupovať rôzne neštandardné skutočnosti - napr. závet, dlhy poručiteľa, môže nastať dohoda dedičov, že tie podiely sa zdedia inak - napr. deti môžu prenechať svoj podiel z bytu celý mame, manželka poručiteľa sa môže vzdať dedičstva v prospech detí a pod.

sandra19860
15. nov 2025

Mne otec zomrel 16.12. 2024, dedičské sme mali 29.4. 2025.

bielasovicka
15. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor môj muž zomrel vlani v júli, dedičské konanie bolo v decembri.

sweaaa
15. nov 2025

@anonym_autor Tak zalezi od notara. U nas do 1 mesiaca prisiel list od notara a do druheho mesiaca bolo hotovo. Ale poviem ti je to nafigu takto rychlo. Clovek sa ani zo smrti blizkeho nespamata a uz musi riesit toto. Lebo treba sa dohodnut medzi dedicmi.