Dedenie zo závetu
Dobrý deň. Idem si k Vám po radu. Moja babka zanechala závet, kde majetok rozdelila medzi mňa a uja a moju mamu vydedila. Riadne napísala dôvody, ze sa o ňu dcéra nestarala.,nebavila záujem a nepomohla ani v chorobe. Od notára dostala vyrozumenie, ze je vydedena a ma sa k tomu vyjadriť. Ci súhlasí alebo nie. Co sa stane ak s tým nebude súhlasiť? Co môžem čakať? Na čo sa pripraviť?
Tak sa budete ťahať po sudoch
Ak je listina o vydedení platná, tak nie je dôvod, aby sa nedospelo k vydedeniu. Ak naozaj neprejavovala zaujem atd. a teda spĺňa dôvody na vydedenie, tak sa vydedi. To uz potom je na nej ci to bude spochybňovať. Ale ak su všetky náležitosti a dôvody vydedenia splnene, tak je to bezvyznamne.
@wintery tak zavet je spisany, podpisany dvoma svedkami/susedka a dcéra babky. Väčšina bývalých susedov v paneláku tiež dosvedcia, ze sa nestarala, nejavila zaujem ani 3dni pred smrťou sa vyjadrila, že nech v nemocnici skape. Čiže som.zvedava, ze co bude a s malou dušou mam strach. Notar sa vyjadril, že mama ma 30dni sa vyjadriť, ze ci súhlasí so zavetou.
@peterfeher1975 ak s tým nebude súhlasiť,tak sa budete súdiť roky....tvoja mama musi dokázať,ze je neplatne vydedena (napr.ze sa nestýkala so svojou matkou pretoze sa babka nechcela zaujímať o svoju dcéru) ono vydedit vlastného potomka je dosť ťažké,,,moze byť aj 200 zavetov,,, záleží od dôkazov
@nairobi vie to každý v rodine, čiže aké dôkazy ešte treba? Susedia, doktori kde som babinu sprevadzala.
@peterfeher1975 neboj nič sa podľa mňa nestane. V okolí mám tri prípady závetu a všetci oponenti závetu vyšli naprázdno. Držím palce
@hedviga2 si ma potešila 😭🙏 je to slobodná vôľa babiny ale ten pocit, ze sa súdiť s mamou/s ktorou ani ja ani brat nemáme dobré vzťahy mi naháňa strach
@peterfeher1975
Sa mi zdá, že aj napriek vvdedeniu podľa zákona jej patrí 10% z dedičstva. Aspoň tak to bolo u známych.

Ešte som nepočula o tom, že na základe súhlasu/nesúhlasu sa majú meniť účinky poslednej vôle poručiteľa. Ak je listina o vydedení platná, tak je irelevantné, aký postoj má k tomu dotknutý potomok.