Dedičské konanie - dediči v zahraničí

kamajka
18. jún 2016

Ahojte...
Čaká ma dedičské konanie ako aj moje dve sestry...
Jedna (staršia) je už roky v UK, druhá sa tam v najbližšej dobe chystá odísť tiež. Problém je v tom, že staršia sestra nemôže na dedičské konanie prísť na Slovensko. Mladšia ešte neviem, to asi vyriešime splnomocnením ešte kým je tu... Chcela by som sa teda opýtať, aké má staršia sestra možnosti, ako to môžeme vyriešiť aby to prebehlo aj bez nej? Splnomocnenie v slov.jazyku jej žiadny notár v UK vraj neopečiatkuje... My sme dohodnuté čo sa dedičstva týka - dedičská dohoda. Len nevieme ako to vyriešiť aby sa to zbytočne nenaťahovalo... Ak niekto vie pomocť... budem veľmi vďačná..

miku1
18. jún 2016

@kamajka Dá sa urobiť aj overený preklad splnomocnenia, treba si to pozisťovať. V inom ti poradiť neviem.

kamajka
autor
18. jún 2016

@miku1 díky..a to asi bude tiež stáť pekný peniaz že?

miku1
18. jún 2016

@kamajka Tak je to drahšie, to je pravda. Úradný preklad niečo stojí.

sissy27
18. jún 2016

@kamajka sestra nech si vybaví splnomocnenie v angličtine v UK u notára, pošle a ty si ho tu daj úradne preložiť do slovenčiny, jedna normostrana stojí cca 25€ ... ešte si over, či netreba aj apostilu - to by musela sestra riešiť v UK...

bubelko
18. jún 2016

@kamajka sestra musi napisat splnomocnenie a nechat ho overit u notara a potom nechat oficialne prelozit.
a este pozor - ak sestra dedi/nededi rovnakym dielom ako niektora z inych sestier, tak nesmie byt splnomocnenie na jednu zo sestier. my sme tak mali - sestra mala moje splnomocnenie. ale ja som dedila a ona bola vydedena, hoci sme mali dohodu - notarka splnomocnenie neuznala, lebo v tomto pripade bol stret zaujmov a nepreslo by to cez sud. takze som musela na koniec aj tak prist.

kamajka
autor
19. jún 2016

@bubelko fiha...no nam sa jedna o byt...ktory sa prepise na mna, dedime ho vsetky tri rovnakym dielom takze kazda 1/3. Nemame koho ineho splnomocnit...iba ak tetu- oteckovu sestru...to by mohlo byt?

kamajka
autor
19. jún 2016

@bubelko v tom predvolani ktoré mi prislo (predbezne to je, prislo to iba mne lebo ja som vybavovala pohreb), ma notarka uvedeny email, myslis ze by som jej mohla napisat mail a popytat sa ako to vyriesit? Nie je to trufale?

kamajka
autor
19. jún 2016

@sissy27 velmi pekne ďakujem

bubelko
19. jún 2016

@kamajka pokial dedite rovnakym dielom, tak by to malo ist. ale podla mna s kludom mozes napisat notarke a opytat sa. mna vzdy zastupovala sestra, tak ju ani nenapadlo sa pyta. a potom isla na dedicske a notarka jej povedala, ze to nejde, lebo zastupovala aj sesternicu aj mna a to su dve protichodne strany. teda ona so sesterkou boli vydedene a ja jediny dedic. dokonca ani moj otec ma nemohol zastupovat, kedze bol tiez vydedeny. pre istotu sa opytaj 😉 normalna notarka ti odpovie, ci to pojde alebo nie 😉

vroni
21. jún 2019

Splnomocnenie overí aj na konzulát (normálne v slovenčine). Inak Notar podpis v pohode overí, on nekontroluje dokument, len podpis.