Dedičstvo, peniaze a bankové účty
Dobry den, chcela by som poradit.
Moja krstna mama mi zanechala po smrti cele svoje dedicstvo: ,, dom, pozemky a taktiez bankove ucty a poistku. Mam dedicske rozhodnutie a vsetko v poriadku a bolo mi povedane ze s jej ucty mozem pouzivat iba vtedy ked bude meno zmenene na moje... a ze vraj to moze trvat aj jeden mesiac lebo je to velmi chulostiva situacia...
Stretol sa niekto s takouto situaciou?
Dakujem
problem je ze uz je to viac ako mesiac a v banke stale nic nevedia ...
@slniecko21a dedicske konanie uz prebehlo?
@bosoriak ano prebehlo vsetko je v poriadku
@slniecko21 Pardon, uz vidim. No tak potom treba kontaktovat nadriadeneho pre toho cloveka, s ktorym volas. Bud kontaktuj riaditela pobocky alebo volaj rovno na centralu. Nie je mozne, aby si banka drzala tvoje peniaze.
@bosoriak uz som kontaktovala aj Bratislavu lebo ze vraj tam to musi ist cez viacero ludi... lebo je to velmi citliva zalezitost... proste tomu nerozumiem a ziadne informacie mi nemozu podat...
@slniecko21 Ale certa stareho. Citliva zalezitost je to pre teba, nie pre banku. Informacie ti podat musia, ved si dedic.
Skus sa obratit na niekoho zo skupiny Pravne poradenstvo tu na MK, mozno existuje nejaky zakon, podla ktoreho si to banka moze dovolit. (Necudovala by som sa) Ale som presvedcena, ze ak mas pravoplatne dedicske rozhodnutie od notara, tak su peniaze jednoducho tvoje.
@bosoriak asi to skusim lebo tomuto nerozumiem... strasne neochotni su v banke a na telefone tiez...ze vraj sa musi zmenit meno a to trva a az potom mozem narabat s peniazmi
dakujem
@slniecko21 na tvojom mieste sa nenechám odbiť ja by som povedala že banka nechce púšťať pierka my sme dedili po starých rodičoch a 6 dedičov a nerobili v banke žiadny problém jediné čo muselo byť dodržané tým že to bol terminovaný účet museli sme sa dostaviť všetci 6ti dediči naraz my sme mali potvrdenie od notára v akom podiele kto dedí oni to rozrátali na konkrétnu sumu a každý podpísal svoje prevzatie v hotovosti a účet sa musel zrušiť žiadne prevádzanie nič .... skôr by som sa poradila u notára že ako máš postupovať ak banka nespolupracuje ...
Podla pravneho poriadku si zdedila len financne prostriedky, nie ucty ako take. Ucet je vlastnictvo banky. Tvoje su len fin.prostriedky, tie si vybrat mozes.
@zuzanale dakujem vyskusam to lebo tiez mi to bolo velmi cudne a ani ma nechcu informovat v akom procese to je
@zuzanale ved to je ten rozdiel...vy ste chceli peniaze...ona chce preklopit ucet
@bobulazelena no to je možno pravda ale v tom tiež nevidím problém keďže nám v banke vraveli že napr účet sa ani preklopiť žeby si tam niekto nechal peniaze nedá proste zrušiť vyplatiť a iný založiť na meno dotyčného... možno závisí od banky ale v princípe by mali postupovať všetky rovnako...
@slniecko21 no minimálne informovať ťa musia hlavne ak si jediný dedič a ak tak zruš a nič nepreklápaj nech ti vyplatia peniaze...
@zuzanale presne tak

@slniecko21
nestretla som sa ale aký problém počkať mesiac?
na všetky úkony majú banky 30dní