Dedičstvo po babke
Ahojte, píšem anonymne keďže človek nevie kto sem chodí ...
Ide o to že, z katastrálneho úradu prišiel list vo veci dedičstva po babke.
Druhá vec je že sme sa nestretávali a ... no je mi aj trochu trápne tam ísť aby to nevyznelo že idem kvôli dedičstvu na druhú stranu aby som potom neľutovala a "neškrelo" ma to 🫣 že som nešla ... ak by som šla, aký je tam prosím postup? Toto riešim prvýkrát 😁😉 vďaka 🙂
Z akého katastrálneho úradu. Ak niekto zomrie je dedičstvo a to sa rieši u notára. Notárka dostane z matriky že niekto zomrel potom pozbiera informácie o majetku niekomu aj o dlhoch a potom je dedičské konanie. Tam idú jej deti to znamená tvoja mam alebo otec. Jej deti. TY nechodíš nikam ak máš jedného z rodičov je jej dieťa. Načo na katastrálný úrad to sa nechodí na kataster len vtedy ak niečo kupuješ a predávaš ináč dedičstvo je cez notára/notárku. Ani cez kataster.
z notárskeho úradu ti malo prísť nie z katastrálného úradu.
autorka, aj si si poriadne prečítala ten list z katastrálneho úradu?
@viestta
@sasa1310
@alickapusinka sorry zle som to napísala áno od notára a prišlo to mame, mne a aj sestre ...
Prosím ta, chod tam a dedičstvo ak nechceš tak odmietni. Zbytočne sa to potom naťahuje, svokra dedila po svojej tete. Bolo ich 17 a až na štvrtýkrát prišli všetci. Pretože pár ľudí tetu ani nepoznalo a proste to ignorovali.
@lonely66 mohla to byt otcova mama, a otec uz nezije? Cize po babke dedia dedici jej syna - autorka, jej sestra, a jej matka (babkina nevesta). Ale teda sama neviem, pytam sa ci to tak funguje.
@pondelok01 kľudne to tak môže byť. Alebo druhá možnosť je, že mala spísaný závet.
odkedy dedi po svokre nevesta, ak uz syn nezije? iba vnucata
Nikto na vás tam nebude pozerať, že tam idete len pre dedičstvo. Bez vás (dedičov) by dedicske konanie nemohlo byt ani ukončené, takže všetci ostatní budú len radi, že prídete. A tam sa už môžte vzdať alebo dedičstvo prijať.
Tak ak dedíte po babke z otcovej strany a otec už nežije, nechápem prečo prišlo aj mame, iba ak ju zahrnula babka v závete. A keď sa dedí po maminej mame, tak prečo ste dostali aj ty a sestra. Mne tento rok zomrel dedo. Zomrel až po mame, takže som ja a bratia dedili namiesto mamy, ale otec nebol dedič. Buď sa dedičského zúčastníš osobne, alebo určia svojho zástupcu. Prečo by to malo byť trápne? Keby babka nechcela aby si dedila, tak to za života prepíše na niekoho. A možno ani o nič veľmi hodnotného nejde. Niekedy sú to len bezvýznamné role, alebo lúky.
tak ak to prišlo tvoje mame tak TY nie si oprávnení dedič dedič je tvoja mama po svojej mame.
@sasa1310
po starych rodicoch zo zakona dedia vnučata, v ziadnom pripade nevesta či zať
lenze tu nevieme, čia mama zomrela a prečo sa ma dostavit dcera (alebo nevesta) a aj jej deti .. mozno závet
A možno pasíva prevyšujú aktíva a proaktívne predpokladá notár, že dcéra zosnulej odmietne dedičstvo, tak aby mohli hneď jedným vrzom odmietnuť aj ďalší v rade.
@lonely66 je to z maminej strany. Mama žije. Keby že sa stretávame tak neriešim a idem ale my sme sa roky nevideli dokonca netuším ani kde je babka pochovaná ...
a mama s nou bola v kontakte ? tak mozno je to oznamenie o vydedeni potom alebo predlzeny majetok
Ak by mama odmietla dedicstvo, tak prechadza na autorku a jej sestru. Tie musia odmietnut alebo prijat. Ja som tak tiez bola s mamou po starkej, dedil sa byt a mama sa dohodla so svojim bratom, ze ho vyplati, ale chcela, aby sa byt prepisal rovno na mojho brata, tak odmietla ona aj ja (nasi mi platili vysoku, tak mi to nevadilo). Byt bol napisany cely na mojho brata.
Preco spochybnujete napisane. Nema si preco vymyslat, mozno matke prislo, lebo este moze byt vnuca nepnolete? Autorka, chodte a uvidite. Vzdy sa da odmietnut.
Kľudne môžu volať na dedičské aj jej mamu, môže mať podiel na dedičstve po svojom manželovi, ktorý pred smrťou zdedil po svojom otcovi dedkovi.
Žienky ešte raz, jedná sa o to že babka zomrela v júni tohto roku. Nestretávali sme sa ani nič. Neboli sme ani na pohrebe atď. A minulý týždeň prišli listy mame sestre a aj mne že bude dedičské konanie.
Nemám dôvod si vymýšľať
@mamina7070 nie, vôbec sme neboli v kontakte a mama už vôbec nie to viem naisto.
viete, ženie má aj zvedavosť že čo to môže byť zasa na druhú stranu mne je aj blbo nestretávali sme sa ani nič a zrazu toto a keď sa tam objavím a bude tam babkin brat náhodou tak nepotrebujem aby zazerali že len kvôli dedičstvu sme tam šli. Mama nechce ísť a my so sestrou rozmýšľame a rozmýšľame 😁 druhá vec ak by som šla napr dajú mi tam nejaké potvrdenie že som tam bola do roboty aj by mi nedali dovolenku?
Bez vás sa dedicske konanie nezačne a odročí sa, znova vam listy prídu. Takze choďte a dedičstvo odmietni. Nevidím dôvod neísť, už len skrz tých ostatných. Nechceš dediť, tak chod a odmietni. Načo to ďalej riešiť.
@jeanne14 veď toto že zbytočne sa to potom posunie. To som vygooglila na nete 😀 je tam aj splnomocnenie alebo niečo také tak asi jedna z nás pôjde

Si opravneny dedic, mozes sa zucastnit dedicskeho konania. Tam mozes dedicstvo odmietnut