icon

Dedičstvo: Ručenie za neplnoletého dediča

8. júl 2024

Dobrý večer.

Prosím vás o radu.

Rodinná známa ma žiada o "ručenie" za jej 1 dieťa (neplnoleté), ktoré bude dediť (namiesto otca ktorý má dlhy, nie sú zosobášený). Za druhé dieťa bude ručiť matka.
Vraj je to niečo ako len správca za danú nehnuteľnosť, pokým dieťa nedovŕši 18 rokov.
Viete mi o tom povedať niečo viac, kto ma skúsenosť ?
Čo ak v budúcnosti budem mať dlhy ? ( Neplánujem nič, žiadne úvery ani podobné veci. Ale človek predsa nikdy nevie) môže byť potom za to nejaký postich ? Poprípade vymáhať nejaké peniaze ? Čo ak nadobudnem svoj majetok ? Ďakujem
Dakujem

uglybetty1234
8. júl 2024

Pripnem sa

pinkgirl
8. júl 2024

Je tu skupina Právne poradenstvo - tam by som sa opýtala.

kacena4
8. júl 2024

nerozumiem otazka za co mas ist rucit? za uver na dom v dedicstve? ci za co? rucenie znamena, ze ak sa vyskytne problem so splacanim tak to rucitel preberie na seba... o ake zavazky ide?

autor
8. júl 2024

@kacena4 Poriadne taktiež neviem o čo všetko ide.. Volala po telefóne.
Ide o to že syn, keďže nemôže narábať sám za seba s nehnuteľnosťou ako je napríklad platenie energií, mala by som byť na to ja, asi ako teda ten (po)ručiteľ ? Neviem presne, takto mi bolo povedané ..

muchotrafka298
8. júl 2024

Poloz otazku tu v skupine pravna poradna, radia tam skuseni pravnici. Ako laik Ti poradim, ze velmi dobre si rozmysli cokolvek taketo, rucenue, porucnictvo a nedaj sa do toho namocit. Je to znama, nikdy nevies co sa moze stat. Hlavne ked ani nevies, do coho ides. Dnes ste zname, zajtra byt nemusite.

draik
8. júl 2024

Najprv si zistite, na čo presne sa chcete opýtať a až potom plytvajte energiou iných. To, čo ste napísali, je dosť mimo. Za maloletého zodpovedajú zákonní zástupcovia.

autor
8. júl 2024

@muchotrafka298 Ďakujem

autor
8. júl 2024

@draik Myslím že nemusíte písať útočné.. Otec sa vzdá svojho majetku prospech deti, nakoľko nieje plnoletý ani jeden, musí byť niekto zodpovedný za ich nehnuteľnosť. Platenie energií apod.. Na jedno dieťa, môže byť zodpovedný ktokoľvek dospelý (vraj). Matka bude za jedno dieťa a za druhé nemá kto zodpovedať. Tak sa pýtala mňa. Nemajú na nehnuteľnosť žiadne vecne bremeno ani úver. Ide o to keďže budem zodpovedná za tu nehnuteľnosť (dieťa) a náhodou budem mať exekúcie či to môže nejako ovplyvniť.
Verím že už to pochopíte .. Pekný večer !

palicka
8. júl 2024

A prečo nemôže byt matka pre obe deti?

autor
8. júl 2024

@palicka Vraj sa to nedá, dôvod neuviedla

luliu
8. júl 2024

@draik je právnik, takže ti dobre radi, veď sama nemáš šajnu o co ide......

autor
8. júl 2024

@luliu Ako právnik ma isto bohaté skúsenosti a porozumie otázke .. Sama som uviedla či vie o takomto niečom viac (čiže viac ako ja sama) a kto má s takým niečim skúsenosť.. Rozumieme ?

muchotrafka298
8. júl 2024

To ci si tu popisala nie je zrozumitelne asi nikomu. Ani najlepsiemu pravnikovi. To su uplne bludy, ze za dieta ma byt zodpovedny cudzi clovek a tiez za jeho majetok. Na toto ani pravnicka nemusim byt. Ved dieta ma matku, ktora je jeho zakonny zastupca a ked bude mat 10 deti, tak je to jedno. Co ma platenie elektriny s dietatom? Peniaze na ucet elektrarni ma posielat cudzi clovek? Logicky asi sa ma o to postarat matka nie?

chrobak7
8. júl 2024

Detailnú odpoveď ti tu asi nikto nedá, lebo z popísaného toho veľa nezistíme. Ale vysvetlím ti podstatu veci.

Ak má maloletý dediť, tak nie vždy je to v jeho prospech. Môžu nastať prípady, kedy môže dôjsť ku konfliktu záujmu medzi maloletým a tým, kto ho zastupuje. Napíšem ti konkrétny príklad, z ktorého to pochopíš.

Napr. rodič vlastní nehnuteľnosť, ktorá je zaťažená úverom. Rodič sa rozhodne darovať túto nehnuteľnosť dieťaťu. Na jednej strane to síce vyzerá pekne, že mu chce darovať nehnuteľnosť, ale na druhej strane tá nehnuteľnosť môže dieťaťu v budúcnosti spôsobiť starosti, lebo banka môže tú nehnuteľnosť exekvovať, prípadne vymáhať od majiteľa - dieťaťa nejaký dlh.

Takže rodič, ktorý na jednej strane nehnuteľnosť daruje, je zároveň na strane druhej zákonným zástupcom obdarovaného. Čiže v jednom právnom úkone figuruje aj na jednej aj na druhej strane a môže sa stať, že uprednostní vlastné záujmy pred záujmami dieťaťa, ktoré zastupuje.
Preto sa na uzatvorenie takého právneho úkonu vyžaduje rozhodnutie súdu, ktorý posúdi, či to darovanie odsúhlasí alebo nie. Na strane jednej je žalobcom rodič a na druhej strane je žalovaným dieťa. Dieťa ale nemôže zastupovať rodič, lebo nemôže byť niekto zároveň aj žalobcom aj žalovaným. Preto súd pre súdne konanie ustanoví tzv. kolízneho opatrovníka, ktorý bude zastupovať maloletého v danom procese. Kolíznym opatrovníkom môže byť niekto z rodiny, môže to byť napr. pracovník soc. poisťovne, prípadne aj nejaký nezaujatý právnik.

Ak je z tohto popisu jasnejší pojem "konflikt záujmov" a "kolízny opatrovník", tak prejdeme k prípadu tvojej kamarátky.

Kamarátkine dieťa ide dediť nehnuteľnosť, pričom jeho otec má dlhy. Súd asi pre dedičské konanie vyžaduje niekoho nezávislého, kto bude maloletého zastupovať, aby hájil jeho záujmy v dedičskom konaní a aby mu nepripadol nejaký predlžený majetok. Niekoho, kto dokáže posúdiť, či nebude lepšie pre dieťa dedičstvo odmietnuť. Maloletý tomu nerozumie, preto asi matka oslovila teba, či by si jej syna v procese dedičského konania nezastupovala - nebola jeho kolíznym opatrovníkom. Tvojou úlohou bude posúdiť, či dedičstvo je v prospech maloletého. Tak, ako keby si uvažovala, či by sa tebe oplatilo prijať dané dedičstvo. Nie je to jednoduché, ak si na to netrúfaš, radšej to odmietni, aby si jej synovi nespôsobila chybným rozhodnutím viac škody, ako osohu. Na druhej strane tam bude aj sudca, ktorý situáciu tiež posúdi, takže nebude to len na tebe.

To, čo som napísal, som vydedukoval z tvojho chaotického popisu problému. Sú to len predpoklady, že asi o toto pôjde. Radšej si daj stretnutie s tou kamarátkou alebo ešte lepšie s notárom, ktorý bude dedičstvo prejednávať a nechaj si to vysvetliť.

Uvediem ešte jeden príklad.
Maloletý napr. zdedí po otcovi 1/2 bytu. Druhú polovicu zdedí jeho matka. Matka nemá dostatočný príjem a preto sa rozhodne nehnuteľnosť predať. Na takýto úkon sa tiež vyžaduje rozhodnutie súdu. Nemôže jednoducho povedať, že predám svoj podiel aj synov podiel, pričom syna budem ako zákonný zástupca zastupovať a po predaji si peniaze jednoducho nechá a dieťa po dovŕšení 18 rokov zostane bez majetku. Preto súd ustanoví niekoho, kto bude zastupovať maloletého a brániť jeho záujmy voči jeho vlastnej matke. Ak sa v procese preukáže, že predaj je aj v záujme maloletého, súd to schváli. Ak sa preukáže opak, súd predaj zamietne. Ale maloletého nemôže na súde zastupovať jeho matka. Tiež tam musí byť ustanovený iný človek, ten tzv. kolízny opatrovník.

draik
8. júl 2024

Tu nejde o nič útočné, tu ide o fakty. Tie nie sú riadne, tak sa niet k čomu vyjadriť. Popísať xyz možností, ktoré prichádzajú do úvahy, je zbytočné. Ako som Vám uviedol, maloletého potomka zastupujú rodičia; ak dochádza ku kolízii záujmov, súd ustanoví kolízneho (procesného) opatrovníka, spravidla z Upsvar (@chrobak7). Nejde o žiadneho správcu ani nič podobné, ale o zastupovanie rodiča pri nie bežných úkonoch za maloletého vlastníka. pri rozhodovaní súdu.
Keď sme už pri tom dedení, tak otec detí ako potenciálny dedič, ak má dlhy, nemôže platne odmietnuť dedičstvo, aby ho nadobudli jeho potomkovia. Také odmietnutie je pomerne ľahko napadnuteľné.

autor
9. júl 2024

@draik Ďakujem

autor
9. júl 2024

@chrobak7 Ďakujem za vysvetlenie !