Dieťa malo negatívny PCR test. Môže ísť von?

11. mar 2021

Ahojte. Spolužiakov otec mal pozitivny pcr test. Keďže boli detí v škole išli do karantény ,na 8 deň pcr testy . Vysledky negatívne. Môžu isť deti vonku ? Koncí im katanténa alebo musia dokonciť karanténu ( 14 dní) .Našla som túto tabuľku ( prvá) .ak nesú klinicke priznaky tak by sa mala končiť karanténa ? Dobre chapem

nikazuz
12. mar 2021

U nas v skolke bola pozitivna ucitelka a tak deti boli v karantene 14 dni aj keby pcr test vyjde negativny na ten 8.-mi den. Ale nevidim dovod byt v karantene ked deti neboli v uzkom kontakte s pozitivnou osobou... pozitivny bol len spoluziakov otec ci aj spoluziak? Lebo ak spoluziak nebol pozitivny tak si myslim ze nemusia byt v karantene.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
12. mar 2021

Dokončit musí karantenu. Čítaj tabuľku s porozumením, ak je test negatívny, pokračuje v karantene a ak na konci karantény (po 14 dňoch) nemá príznaky, karanténa konci.
Ak by sa však ešte objavili objavili, čo sa môže kľudne stať, musí sa ešte v karantene pokračovať, pripadne sa opakuje test, to uz po konzultácii s lekárom/RUVZ.

martinaju
12. mar 2021

Treba dokončiť karanténu - 14dni, ak spolu žijú v jednej domácnosti s pozitívne testovaným.

maciatkolulu
12. mar 2021

Tvoj syn bol v priamom kontakte s otcom toho spolužiaka? Véd keď nebol a ma na 8 deň negatívny test, tak nerozumiem prečo by mal byť v karantene. Toť Donedávna behali po obchodoch pozitívni a ľudia sa s nimi denne stretávali s požehnaním štátu a dieťa, ktoré neprišlo, ak neprišlo, vôbec do kontaktu a ma na 8 deň negativ PCR podľa mňa nemusí byť v karanténe. A to vám nechodí správa, že kinuec karantény, keď to začalo, neprišli inštrukcie?

hettinka
12. mar 2021

@maciatkolulu pokial dieťa nebolo v priamom kontakte s pozitívnym, tak u nás v karantene nie je. Mám ale dojem, že oba sa pýta na deti toho pozitívneho otca, alebo spolužiakov pozitívneho dieťaťa.
A u nás žiadna správa nechodí, tu sme na Slovensku 😂 Od začiatku si treba pripočítať 14 dni a sedíš doma na bobku. Medzitým ideš na test na 8. deň. Deti do 10r. väčšinou netestuju, tie len sedia v karantene a sledujú príznaky.

maciatkolulu
12. mar 2021

@hettinka aha... To je ale na hlavu, lebo to môže hocikto a hocikedy o kašľať. Syn mal spolužiakov pozitívnych, kopec papierov, telefonáty z úradu, policajná kontrola na 9 den😂😂😂😂, malý si aspoň pokecal a ja som vyzerala patrične ako z domu hrôzy, takže bolo každému jasné, že trcim doma. A ešte v ten deň sms, ze malému na druhý deň o polnoci konci karantena. Inak ten kto by si myslel, že polícia už bola na kontrola, hurrra môže sa vyraziť do sveta sa hnusne mýli, lebo sú schopní aj v jeden deň 2x prísť... 3690 eur je silná motivácia dodržiavať

kristina2412
12. mar 2021

My sme mali v škole rovnaký prípad. V karantene bol len spolužiak, ktorého otec bol pozitívny. Ostatné deti boli "kontakt kontaktu" riaditeľka ich nechala doma až výsledku PCR testu spolužiaka. Bol negatívny.Spolužiak dokončil karanténu a potom prišiel do školy. Žiadne z deti neprišlo do priameho kontaktu s nakazeným.(ak by bol spolužiak pozitívny až potom by sa deti týkala 14 dňová karantena a testovanie)

maciatkolulu
12. mar 2021

@kristina2412 ale neboli tienistatne deti v karanténe, iba spolužiak? Ostatní nechodili iba do skoly?

kristina2412
12. mar 2021

@maciatkolulu neboli, len spolužiak. Boli doma a čakali na jeho výsledky.

maciatkolulu
12. mar 2021

@kristina2412 myslela som si. Keby už bol spolužiak tak sú v karanténe všetci ako u nás... Toto mi nedáva logiku, pokiaľ neboli v priamom kontakte s otcom spolužiaka, aby sedeli doma

hettinka
12. mar 2021

@maciatkolulu závidím, že sa to u vás takto systematicky rieši a kontroluje. U nás si každý vysvetľuje pravidla po svojom, karantény svojvoľne skracujú, porušujú. Nie že by chceli, ale preto, že nevedia. Veď aj tu denne toľko tém o tom, kde sa ti zodpovednejší pýtajú na postup.

Potom sa nečudujem, že mame take čísla. A nerozumiem, prečo je taký problém posedieť 2 týždne preventivne doma. Kam chcú ti ľudia furt chodiť. Ved je lockdown, navyse vonku hnusne počasie... ja nikam nechodím, a to ani v karantene nie som. Na jeseň sme cela rodina boli v karantene 17 dni a neubudlo z nás.

maciatkolulu
12. mar 2021

@hettinka ono s malými deťmi v byte je to na nervy.... A navyše zdravými deťmi. Ťažko vysvetliť, že prečo sa nejde nikam. My chodím a dokonca ja na ihrisko v zima, v blate, takže nám do smiechu nebolo

hettinka
12. mar 2021

@maciatkolulu toto už sú školáci... nie malé dieťa. Školák to už musí vedieť pochopiť.

Inak, decku vysvetlíš, ale skús vysvetlit seniorovi, že sa nikam nechodí 🤣🤣🤣, to je iný level. Ale podarilo sa.

maciatkolulu
12. mar 2021

@hettinka tak taky prvák sedieť doma, druhák, vysvetliť veľmi ťažko, že prepáč, ale ocko Ferka je chorý, musíme byť doma aj my... A aj kebyže to teda chápe, je ťažko so 6,7,8,9rocnym a tak, záleží od dieťaťa samozrejme, sedieť doma 2 týždne. Kto neskúsil nevie😉

hettinka
12. mar 2021

@maciatkolulu deti nie sú hlúpe, vysvetlit, že je taká choroba, je riziko, že ju mame aj my a nechceme roznášať. Zamyslieť sa treba, ako dieťaťu vyplniť ten čas a nelamentovat a nebanalizovat.
Ráno majú distancne školu a poobede vytiahnuť spoločenské hry, objednať nejaké nové puzzle, lego, knižku, omaľovánky, skladačky, už co ho baví...
Nikomu to nie je prijemne, ale nerobme drámu z pár dni doma.
Moje decko je doma od októbra, bez kamosov, spolužiakov, výletov a teraz čo. Mame sa zblázniť?

maciatkolulu
12. mar 2021

@hettinka tak my sme doma vôbec neboli, takže nám to problém tobôž v peknom počasí problém robilo a máloktoré 6rocne dieťa berie do úvahy nejakú pandémiu, chce sa hrať, nemá dištančné vyučovanie a už je dosť veľké na sedenie celého dňa doma. Žiadne poobednajsie spanky a tobôž zdravé dieťa. Nuž je to problém a dosť veľký a je to náročné. V prípade priameho kontaktu je to jasné, ale nepriamy je blbosť. Toboz keď fakt behali pozitívni po obchodoch abjikto ich nekontroluje ani teraz, tak ver tomu, že len mizivé percento sedí doma. Ja už neviem, čo je a čo nie je správne. Snáď sa to už blíži ku koncu

hettinka
12. mar 2021

@maciatkolulu u nás majú deti distancne vyučovanie, aj 1. stupen. Či by som ja za to dala, keby sme boli iba 2 týždne doma. Tu je teraz taká situácia teraz, že keď nemusim, nejdem nikam, ani na ulicu, aj do obchodu už minimálne. Nemocnica preplnená má 120%. Ľudia to tu podceňujú, už mame aj úmrtie v rodine... Nech už je leto, teplo, idu čísla dolu. Potom pôjdem aj von.

Inak, zobudili sa nám tu už medvede, tak ani do hory nemám odvahu.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jana_eyre_2
12. mar 2021

Každé RUVZ to rieši inak a to je to choré, že tu nie sú jasné pravidlá.. môj najstarsi syn mal karanténu v októbri či novembri - ale preto že pozitívnych bolo viac učiteliek ktoré mali u nich hodinu - v karanténe bol ale len on AK nemal príznaky čo nemal.. keď sa vyskytol prípad pozitívneho rodica v škôlke aj v škole tak KYM to dieťa nebolo tiež pozitívne testované, tak do karantény ísť nemusel nikto.. týchto prípadov som mala pri každom dieťati niekoľko..

Teraz do inštitúcií nechodia, ale dopočula som sa že ten istý scenár (rodičia pozitívni a dieťa nie je ešte testované) je momentálne v škôlke tiež.. Nikto do karantény nešiel, iba to dieťa ktoré je s rodičmi doma..

hettinka
12. mar 2021

@jana_eyre_2 tych prípadov je aktuálne toľko, že školy by podľa odborníkov z Dáta bez Pátosu mali byt zatvorené úplne. V ciernych okresoch RUVZ odporúčajú školy mať zatvorené, napriek tomu zriadovatelia otvárajú, každý si pandemiu rieši nejednotne, po svojom. Politici sa potrebuju teraz hašteriť, mame tu bezvládie a ľudia sa strácajú v opatreniach, čo vlastne platí... Ale hlavne, že 3 mesiace sú zatvorené základne veci, služby, kaderníctva, zastavené operácie... ja neviem, na co sa tu už hráme.

Ja nemôžem ku kadernícke, kde budeme v salóne samé dve a obe otestované. Ale v škole môžu sedieť plne triedy neotestovanych deti. Testuje sa 1 rodič, druhy s príznakmi sa radšej teda neotestuje a decko pošlú rste týždeň do školy. Veď to je už na hlavu cele.

jana_eyre_2
12. mar 2021

@hettinka ani ja to neviem.. viem o všetkom čo akože malo byť a nie je.. na všetky opatrenia čo navrhli jasne odborníci a vraj sa na tom dohodli aj s vladou sa úplne zabudlo.. je mi z toho už reálne do plaču, čo sa u nás deje, lebo mi to príde že to naozaj neskončí...