Dobrovoľné nemocenské

29. apr 2022

Ahojte. Chcem sa opýtať, že keby som si začala napr od 1.5 platiť dobrovoľne nemocenské poistenie tak kedy by som mohla najskôr otehotnieť aby mk vyšla materská a aj tehotenský príspevok? Momentálne pracujem na dohodu takze z toho neviem či vôbec nejaká materská by bola. S priateľom uvažujeme o bábätku tak preto sa pýtam. A ešte otázka že koľko sa zhruba take nemocenské platí mesačne? Ďakujem za odpovede.

mogaa
29. apr 2022

no ako DPO platíš buď cca 186 alebo cca199eur(podľa balíka)+ zdravotka.....ak máš PPalebo dohodu kde platíš odvody tak nemôžeš maž aj DPO.....čo sa týka tehotenského - musíš mať splnenú podmienku 270dní nem.poistenia k 13týždňu a aktívne nem.poistenie alebo ochranná lehota, detto materská, musíš mať splnené podmienky . 270dní nem.poistenia a aktívne nem.poistenie alebo ochr.lehota

autor
29. apr 2022

@mogaa aha takze keď mám dohodu a platia mi odvody tak nemôžem mat nemocenské poistenie? Môže mi aspoň nejaká menšia materská vyjsť aj keď som na dohode? Nerozumiem sa do toho 😅

mogaa
29. apr 2022

záleží či z dohody platíš odvody...ak ano, máš nemocenské poistenie ....stačí si pozrieť výplatnú pásku.....

paulinkad
29. apr 2022

Materská je 75% hrubej mzdy, takže ak ti na ňu vyjde nárok budeš ju mať v tejto výške. Ak by to bolo menej ako 270€ mesačne tak sa to nejako dorovnáva do tejto sumy.

mogaa
29. apr 2022

Platiť si dobrovolne odvody má význam len v prípade že si bez práce a chýbajú ti dni nem.positenia.....ak pracuješ a platíš odvody, tak nemocenské poistenie za teba platí zamestnávateľ(pozri si výplatnú pásku )

melanta
30. apr 2022

Ak máš dohodu, nemôžeš si platiť DNP. Súbeh povinného a DNP totiž nie je možný. Ale ešte vždy sa môžeš zamestnať a môže sa ti materský počítať z nového zamestnania.