icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie kvôli vyššiemu príspevku

katulaaaa
4. mar 2021

Baby neriešil prosím niekto z vás v poslednej dobe dobrovoľne nemocenské poistenie kvôli vyššiemu príspevku? Ďakujem

andula1988
4. mar 2021

@katulaaaa ja min rok november

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@andula1988 a aký bol prosím postup? Potrebovala by som to čím skôr začať platiť a na sociálku sa dovolať neviem už tri dni 🥺

andula1988
4. mar 2021

@katulaaaa isla som osobne nahlasit, dostala som papier vypisala, urcila vymeriavaci zaklad a do 8 dna masledujuceho mesiaca musela uhradit

draik
4. mar 2021

Čo konkrétne chete dosiahnuť ,vyššie materské?

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@draik áno vyššie materské a neviem či je teda už schválené aj to tehotenské od 13steho týždňa

draik
4. mar 2021

@katulaaaa
Kedy ste naposledy pracovali resp. platili nemocenské odvody, kedy je TP......? Bez podrobných vstupných info Vám nikto neporadí

juliatriscova
4. mar 2021

@katulaaaa kedy máš nástup na materskú? ako dlho si pracovala, od kedy do kedy? kedy máš termín pôrodu?

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@juliatriscova vyznáte sa v tom prosím? Napísala by som súkromnú správu 🙏

juliatriscova
4. mar 2021

@katulaaaa napíš

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@draik pracovala som iba brigadne a po škole hneď šla na rodičovskú s prvým dieťaťom ktorá stále trvá ...chcela by som začať platiť dobrovoľne nemocenské a zistiť ako to vlastne funguje...teraz by som ho začala platiť a keď budem mať 270 dni do 13 týždňa tehotenstva zaplatené tak budem mať nárok na tehotenský príspevok a následne na materskú a vyšší rodicak? Kedy bude možné v takomto prípade poistenie zrušiť? Ďakujem

draik
4. mar 2021

Otázne je, aké vysoké chcete materské, kedy otehotniete atď. Vymeriavací základ si nemôžte meniť každú chvíľu a platiť DNP dlhodobo (ak napr. neotehotniete relatívne "hneď") je pri vyššom VZ nákladné. Platí sa totiž v balíku.
Inak DNP nemusí vždy zaplatené, stačí, že trvá.

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@draik tak platila by som tú najmenšiu sumu, skôr mi ide o ten vyšší rodicak ako o vysokú materskú. Ak by sme sa držali toho že by to šlo "hneď" tak čo znamená prosim to že nemusí byť zaplatené ale trvá?

draik
4. mar 2021

@katulaaaa
Ak chcete aj príspevok, tak je potrebné samozrejme začať platiť skôr a neotehotnieť "hneď". Tí, ktorí majú nárok na dávku v PN, nemusia počas PN platiť DNP, ktoré im však trvá. To sa ale netýka Vás, pretože nárok na dávku v PN vzniká pri DNP až pri 270 dňoch NP.

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@draik ďakujem za odpoveď. Prosím vás a keď mi skončí materská a ja zruším poistenie, nebude mi odobraty vyšší rodicak? A v prípade platenia tej najnižšej sumy znamená že materská mi bude vyplácaná 6-8 týždňov pred pôrodom s tým že časť mi bude platiť sociálka a časť doplácať úrad práce do tých 400€ nakoľko by mi vyšla materská menšia ako rodicak?

draik
4. mar 2021

@katulaaaa
Pre vyšší RP je jediné kritérium - poberanie materského.
Materské sa dorovnáva až po narodení dieťaťa.

katulaaaa
autor
4. mar 2021

@draik takže vyšší rodicak mi zrušením poistenia zobrať nemôžu, super a tých 6-8 týždňov budem teda dostávať len so sociálky a následne mi po narodení doplatia tie rozdiely z úradu áno? Ďakujem pekne za ochotu..nakoľko sú pobočky zatvorené a linky preťažené je takmer nemožné sa informovať 🤷