icon

Dobrovoľné nemocenské poistenie platené na začiatku tehotenstva

keithy
18. jan 2021

Ahojte maminky, je tu niektorá taká, čo si začala na začiatku tehotenstva platiť dobrovoľné nemocenské poistenie? Vyskytli sa mi problémy, kvôli ktorým na 99% budem musieť rodiť predčasne a chcem sa ohľadom niečoho informovať.

nafka0483
18. jan 2021

@keithy Napis konkretne o com sa chces informovat.

keithy
autor
18. jan 2021

@nafka0483 no, bola som na RP a keď som zistila, že som tehotná, tak som sa pripostila, keďže mi pracovný pomer skončil ešte počas materskej v 2018. Žiaľ, vyskytli sa zdravotné problémy, potvrdené to budem mať až začiatkom februára a chcem vedieť ako mám postupovať. Zaplatené mám najvyššie DNP, prihlásená som od 13.10. Na MD som mala pôvodne nastúpiť 19.4. a tých 26 týždnov čo som si mala minimálne platiť to DNP, aby mi tá najvyššia materská vyšla, mi skončí 12.4. Lenže ako píšem, mám komplikácie a na 99% budem rodiť predčasne. Už mi najvyššia materská nevyjde, asi ma skôr Dr vypíše na MD. Ale chcela som vedieť, či má môže Dr vypísať napr na PNku? Aby som to platiť nemusela, ale aby som aspoň minimálnu materskú dostala, keďže už vyše 2000€ sme zaplatili. A či vôbec ma môže Dr vypísať na PN keď nie som zamestnaná, ale od 21.1. mám ešte predĺžený RP?

nafka0483
18. jan 2021

@keithy Najprv potrebujeme zistit, ci vobec budes mat narok na matersku. Co bolo 2 roky spatne od vypocitaneho datumu porodu? Bola si na RD, bez trvania pracovneho pomeru? Aky je datum druheho porodu?

keithy
autor
18. jan 2021

@nafka0483 ahoj, keby idem na materskú normálne, tak mi vyjde, mala som od 2.11.2019 do 16.3. 2020 brigádu a odvádzali za mňa aj keď najnižšie odvody. potom som bola do 14.4. DNP, lebo som bola tehotná, ale žiaľ vtedy som potratila. ukončila som to, a keď som znova otehotnela tak som sa zase DNP. Keby bolo dobre, rodím 3.6.2021. Takto je všetko v Božích rukách a môžem len dúfať, že budem tehotná čo najdlhšie, aby bolo bábo zdravé.

lucka_ke
18. jan 2021

na Pn určite ísť môžeš, nakoľko si platíš nemocenské poistenie
a podľa mňa dobrovoľné plynie ďalej, počas PN ho neplatíš a budeš mať trvanie tých 26 t čo potrebuješ,
@zalka je to tak? poradíš?

keithy
autor
18. jan 2021

@lucka_ke ďakujem. Ja by som bola najradšej keby som nemusela ísť na PN a rodiť normálne, ale skúsim sa teda s Dr poradiť ešte. Chodím aj do školy, tak aj tam by mi tá PN padla vhod, kvôli tomuto nebudem môcť pokračovať minimálne jeden semester.

nafka0483
18. jan 2021

@keithy Ok, cize pocet dni by si mohla stihnut. Na PN ist mozes, pocas PN ti DNP dalej trva, ale neplatis odvody. Takze aj pocas PN zbieras potrebne dni trvania poistenia. Otazne je uz len kolko dni nazbieras, ci sa ti podari tych 26 tyzdnov aby sa ti pocitala materska z toho zakladu co platis teraz poistenie. Drzim palce, nech to potiahnete co najdlehsie spolu do uspesneho konca.

keithy
autor
18. jan 2021

@nafka0483 ďakujem za pomoc. Ale teda nie je problém ísť na PN počas rodičáku, áno? už len či ma Dr vypíše, hoci mám nariadený prísny kľudový režim a hrozí mi hospitalizácia.
Myslím, že tých 26 týždňov nenazbieram, ale aspoň by som neplatila už tie odvody a stále mala možnosť aj keď najnižšej materskej, a potom vyšší rodičák. Čo už no, človek mieni, Pán Boh mení. Hlavne nech to dobre dopadne.
Ďakujem ti za ochotu a pomoc 🙂

zalka
18. jan 2021

@keithy no ak som ťa dobre pochopila, tak si mala poistenie od 2.11.19 do 16.3.2020 a od 17.3.2020-14.4.2021 a ešte od 13.10.2020 doteraz
no dnes je 18.1.
a ty 270dní poistenia získaš až najskôr 25.1.2021 dovtedy ak ti začne PN nárok nemáš, a odvody platiť musíš
Na PN chod najskôr po 25.1.

keithy
autor
18. jan 2021

@zalka áno to mi je jasne, diagnózu mi najskôr 4.2. potvrdí Dr. Len som chcela vedieť, či môžem ísť na PN. Ďakujem ☺️

zalka
18. jan 2021

@keithy a určite si mala cez brigádu platené poistenie nemocenské?

keithy
autor
18. jan 2021

@zalka áno, ja som si s tým zámerom hľadala brigádu, lebo sme to takto chceli poriešiť. A bola som sa potom pýtať aj na sociálke, či sa mi to ráta a povedali, že áno. Len žiaľ toto sa stalo a budem rada, keď to dobre dopadne. Ale náhodou nevieš potom ako mi vypočítajú minimálnu materskú? Z akej sumy? Ak mi nárok vznikne, tak by mi to mali doplatiť aspoň do tej výšky vyššieho rodicaku, však?

zalka
18. jan 2021

@keithy no zrejme zo sumy 506,5e ... lebo DNP máš z minulého roka ...
prečo myslíš že tehu nepotiahneš do toho dna ako budeš mať 182 dní poistenia?

keithy
autor
18. jan 2021

@zalka lebo mi hrozí predčasný pôrod, veľmi rizikové je to. Môžem len dúfať, že vydržím aspoň do 36tt. A keďže budem mať asi plánovanú sekciu, tak ma určite Dr aj na materskú vypíše skôr ako v tom 34tt. No ešte mám nejakú nádej, uvidím čo mi povie na kontrole..

zalka
18. jan 2021

@keithy držím palec ... ale aj malá MD je lepšie ako žiadna ..

keithy
autor
19. jan 2021

@zalka ďakujem ☺️

keithy
autor
1. feb 2021

@zalka ahoj, môžem sa ešte na niečo spýtať? Schválili mi pandemicky rodičovský, ale nesmiem do toho poberať PNku. Keď som to ratala presne podľa dátumov, a Dr by ma 4.2. už vypísala na PNku, je to len 269 dni poistenia, tým pádom by som bola na PNke, nemusela platiť dobrovoľné nemocenské poistenie a dostávala aj rodicak. Chcem sa ale spýtať, že z akej sumy by mi vyrátali sumu na PNku? To dobrovoľne nemocenské poistenie bude ku 4.2. len 115 dní.