Dôchodkové sporenie Allianz, druhý pilier - dajú sa vyplatiť peniaze v prípade invalidného dôchodku?

jasu90
28. apr 2019

Ahojte, neviem, či budete vedieť pomôcť, ale pýtam sa za moju svokru. Ma dôchodkové sporenie Allianz, 2.pilier a ma tam už istú sumu peňazí. Ma 56 rokov, čiže do dochodku by išla až niekedy v 62ke,alebo ako to je. Al e je na invalidnom dôchodku. Moja otázka je tie peniaze jej môžu vyplatiť aj teraz, keď je na invalidnom, alebo musí čakať na reálny dôchodkový vek? Ďakujem.

merien259
28. apr 2019

@jasu90 ahoj myslim ze sa vypláca az ked bude poberať starobný dochodok

mogaa
28. apr 2019

@jasu90 mne sa zdá že som sa na to pýtala, alebo som to niekde čítala a že automaticky ťa preradia do prvého piliera, keďže ID vypláca SP a na dôchodkový účet viac neprispievaš....Ale bolo to už pár rokov do zadu, takže zmeny tam mohli byť, lebo vtedy sa ešte dôchodky z 2.piliera reálne nevyplácali....zajtra si zavolaj na info linku DSS Alianz, dajú ti presné aktuálne info. Môžeš to potom aj sem napísať, myslím že viacerých to bude zaujímať.😉

mogaa
28. apr 2019

@jasu90 podľa info čo som teraz čítala na nete by mal druhý pilier pokračovať až do dôchodkového veku.....teda ak nezvolí prestup. Otázka je, že ak by bol ID vyšší ako klasický dôchodok tak či sa vyplatia peniaze z 2.piliera keď bude človek stále poberať ID(v prípade ke´d bude ID vyšší ako vyrátaný starobný dôchodok)

andreazbratislavy
28. apr 2019

Ahoj poradiť viem,
Peniaze z 2.piliera môže sporitel vybrať až keď dovŕši zákonom stanovený vek do starobného dôchodku, resp.do predčasného dôchodku.
Invalidný sa na to nevzťahuje

andreazbratislavy
28. apr 2019

@mogaa druhý pilier a invalidný dôchodok sa nevylučujú. Peniaze z 2.piliera si pani vyberie naraz a invalidný dostáva naďalej

jasu90
autor
28. apr 2019

@andreazbratislavy ďakujem krásne za odpoveď. Takže to znamená, že tie peniaze, ktoré tam ma si môže vybrať až keď teda dovŕši ten dôchodkový vek, áno? Teraz počas invalidného to teda nie je možné.. Svokra sa tam aj chystá osobne, ale stále o tom rozpráva, tak by som jej chcel a povedať, ako to vlastne je, nech už je pokoj 🙂

ivkazba
28. apr 2019

@jasu90 ano, teraz ich čerpať nemôže. Buď ich začne poberať vo forme dôchodku keď začne poberať starobný resp predčasný starobný dôchodok. Alebo má možnosť vystúpiť z II. piliera, vtedy sa prostriedky presunu do sociálnej poisťovne, čo ale nemá žiadny vplyv na výšku jej invalidného dôchodku.

andreazbratislavy
29. apr 2019

@jasu90 nie nedajú jej to, musi mat ten vek 😊
nie je za čo

andreazbratislavy
29. apr 2019

@jasu90 hlavne nech ich neposiela do socialnej poistovne. nech si pekne necha druhy pilier 😊

stankadu
29. apr 2019

@jasu90 veru nech peniaze z II. piliera nepresúva do I. piliera, lebo soc. poistovna jej peniaze použije teraz na nezamestnaných a sociálnych. Nech si ho nechá a peniaze jej tam ostanú.