Dokument A1
Ahojte, nemáte niekto info alebo skusenost, ako je to s dokladanim faktúr, keď SZCO bude mat A1 viac ako 2 roky? Musí to byť tak, že faktúry sa odkladajú za 2 mesiace po sebe a nesmie v tom mesiaci byť nič fakturačné do zahraničia? Prosím, poraďte mi.
@babyliss ďakujem za odpoveď. Je nutné byť tie 2 mesiace na SVK? Nemôžem fakturovat v čase, keď som doma zo zahraničia? Ze v jednom mesiaci budem mat FA zo zahraničia a aj zo Slovenska, lebo som bola 2 tyzdne doma?
@vierocka888 nemôžeš mať za 1 mesiac FA aj zo SK aj zo zahraničia. Skus sa dohodnúť aby ti faktúry nedávali za 2 mesiace a dali ti ich neskôr, ak nemôžeš zostať doma.
@babyliss no tak teraz neviem. Každý mi hovoril inak a na infolinku sa dovolať neda🙄
@vierocka888 s A1 mam skúsenosť už viac rokov, aj som mala kontrolu zo soc. poist. kvôli tomuto. Kontrolovali ci bola prestávka 2 mesiace a ze ci za tie 2 mesiace nebola faktúra zo zahraničia. Kontrolovali FA aj výpis z účtu.
@babyliss no fasa, dakujem teda
@babyliss ahoj prosím o radu. Manžel má otvorenú živnosť ešte len mesiac ale chcel by ísť do zahraničia. Dá sa to nejako prekabátiť aby dostal A1? Viem že až po 2 mesiacoch môže ísť požiadať o A 1. Ide mi o to že nikto mu nechce dať zmluvu myslím kontrakt so zahraničným partnerom lebo že to je súkromná zmluva. Čiže ani legislatívu si nevybaví ale bez toho nemôže ísť do zahraničia. Takže sme v začarovanom kruhu. A bez nejakého dokladu o Tom že môže pracovať v zahraničí aj keď je zo Slovenska ísť pracovať nemôže ak by prišla inšpekcia. Tak a už je mesiac doma a nechce byť ďalší mesiac doma 😔😔😔 prosím o radu. Resp. Dá sa podať žiadosť na legislatívu a potom žiadať o A 1 alebo musí tie prvé dve mesiace robiť na SVK a nikde inde??
@slavkatrifonova ahoj, nie, najprv nech ziada v socialnej poistovni uplatnitelnu legislativu aj so zmluvou o dielo (pozor ze plati iba na tu adresu prace a nie po celej krajine a uz malo kto to v zahranici akceptuje, bohuzial uz chcu skoro vsetci hned A1) a po dvoch mesiacoch mat pri sebe 2 faktury zo slovenska a spravit dokument A1
@slavkatrifonova a akonahle ma podanu ziadost o uplatnitelnej legislative na ktorej ma peciatku tak moze vycestovat, este ten mesiac mu pride domov potvrdena, ale nech si poriadne prezisti ze ci mu to staci, videl som mnoho slovakov cestovat 1300 km za pracou a hned prvy den cestovali domov 😄
@slavkatrifonova a este jedna vec, ak bude robit remeselne prace napriklad v nemecku: murara, elektrikara a atd, nech si zisti ak ide cez daku agenturu alebo dakoho ako riesia Freistellung
Dobry den Este otazocka ak bude vybavovat tu A1 po dosiahnuti doby 2mesiace,aka vyska faktúr musi byt za tie dva mesiace?Vdaka
Ahojte, tie dva mesiace sa rátajú od poslednej vystavenej FA?berie sa v úvahu dátum vystavenia?či ako?
Aj sa tu niekto pýtal,aka výška FA by mala byť, teda dve v akej sume
Keď bola posledná vystavená FA 19.12. odvtedy sa ráta?aj víkendy,sviatky?či ako sa to?

@vierocka888 A1 musíš po 2 rokoch zrušiť (alebo platnosť skončí sama po 2 rokoch). Potom treba ostať na Slovensku 2 mesiace a za tieto mesiace potrebuješ faktúry (ktoré sú aspon vo výške životného minima).