Doopatrovanie rodiča a dedenie
Zaujimalo by ma ako to prebieha ked jedno z dvoch deti sa rozhodne doopatrovat choreho rodica ktory vlastni nehnutelnost. Moj surodenec sa uz davno odvratil od nasej mamy, roky ju ohovara a robi si z nej srandu (z toho ako dopadla - psychicke ochorenie). Odmieta akukolvek pomoc so starostlivostou o nu. Vraj to nie je jeho problem, neciti tiaden sucit. Chcem sa o mamu postarat, no zaroven si chcem potom narokovat na pravo zdedit celu maminu cast nehnutelnosti. Moj brat si to nezasluzi, chova sa k mame naozaj nepekne a mna to boli aj za nu. Ako sa toto pravne osetruje este za zivota rodica? Za kym mam zajst prosim?
u nas bolo tak: ze mama dochovala staru mamu a ostatni surodenci spisali "len take" prehlasenie, bez notara. Po smrti starej mamy, vsetci sa vzdali v prospech mamy dedicstva. Vtedy mali ludia este charakter, dnes by prehlasenie nemalo cenu. Takze : ak mama je este svojpravna a schopna podpisat pred notarom darovanie nehnutelnosti pod podmienkou, ze ju dochovas....najlepsie. Lebo prinutit brata aby sa vzdal dedicstva pod podmienkou, ze mamu dochovas, tak to nemusi suhlasit. v podstate ak pravne mama nerozhodne, tak ty dochovas mamu a brat po smrti bude mat pravny narok rovnakym dielom ako ty.
Prípadne ak to mama nepodpíše teraz, dalo by sa v prípade záujmu napadnúť nezáujem a ohováranie. Aj deti majú svoje povinnosti voči rodičom.
My máme skvelé vzťahy so sestrou, fakt je ten že ja som už dávno odišla z domu mám rodinu, sestra nie. Ostala pri rodičoch stará sa o chorú mamu, vlastne o obidvoch o všetko. Boli sme u notára podpísala som papiere že sa všetkého vzdávam, rodičia prepísali všetko na sestru a majú právo doživotného bývania.
Samozrejme som jej za všetko vďačná ako sa o nich stará a nenarokovat na majetok bolo pre mňa samozrejme.
Chceš sa o mamu postarať lebo mama alebo preto lebo ma nehnuteľnost ktorú chceš po hej smrti.
Mama ak bude chcieť a je svojpravna ti môže dom darovať pred smrťou. V ostatnom prípade dédite a bratom rovnakým dielom ak ho matka nevydedi. Nato treba ale vážne dôvody. Skus sa dohodnúť s bratom a spiste dohodu u notára.
Hlavne to majte na papieri. S priatelom sme doopatrovali jeho oca, tiez nikto nemal zaujem sa o neho starat, hlavne ze ho vyuzivali ako sa najviac dalo. My sme povedali ze OK. My sa o neho postarame, brali sme to aj ako samozrejmost Vsetci surodenci mu povedali, ze ciastka po ocovi bude jeho, jeho oco mu to chcel dat aj na papier, ale priatel nechcel, pretoze je dohodnuty so surodencami. Jeho otec zomrel a potom ste mali vidiet, ako ukazali prave tvare. Nikto nic o slubeni zrazu nevedel a delilo sa rovnakym dielom medzi vsetkych. Nelutujeme to, aspon sme zistili aki naozaj su 🙂
Vo vašom prípade by bolo ideálne, keby mama na teba nehnuteľnosť prepísala ešte za života a mala tam vecné bremeno na dožitie..Môže brata hypoteticky vydediť, ale na to sú presne zákonom stanovené dôvody a brat to môže po jej smrti napadnúť a budete sa doťahovať potom dlhú dobu..Takže ja by som na to išla takto, ale samozrejme to musí chcieť v prvom rade mama..Viem, že je veľa rodičov, ktorí by niečo také neurobili, aj keď by vedeli, že to druhé dieťa na nich úplne kašle..Ak sa nehnuteľnosť neprepíše na teba počas maminho života, potom je to už len na bratovej dobrej vôli, či sa vzdá svojho nároku na dedičstvo v prospech teba, ale tomu by som ja osobne veľmi neverila..
@sense preto aby som sa jedneho dna na seba vedela pozriet do zrkadla. Ako jedina to s nou stale vidim nadejne a chcem pre nu lepsi zivot lebo financne si to vieme dovolit aj byvat by u nas mohla (mohla by som mat skrateny uvazok po MD a podobne, manzel je podnikatel mame sa velmi dobre.) a zvysok rodiny ma tak povediac vysmieva. Starala sa o nas prikladne, pride mi to neludske takto zavrhnut cloveka ked zivot prinesie do cesty tazke skusky. A samozrejme citim zlost voci bratovi ktoremu mama cely zivot pomahala vo velkej miere. Tak nech vie ze iste veci maju v zivote dohru. Prve co by urobil by chcel vsetko popredat aby sa mohol stahovat do vacsieho, tak aj tymto sposobom mu chcem tak povediac klepnut po prstoch. Keby stal o mamu a javil o nu zaujem a chcel s jej starostlivostou vypomoct ani by mi to nenapadlo. Ale uz ma naozaj stve.
Mamina nech ti dom daruje a ona nech si tam necha doživotné užívanie.Normalne sa to rieši u notára.
@ciusinka a da sa mamina cast prepisat na mna aj ked moj otec este zije a niesu rozvedeni? Otec totiz od mamy uteka a povedal mi, ze chce mat svoj zivot a nie sa starat o choru zenu. Cize ani brat ani otec sa o nu nechcu starat. V mojich ociach su obaja sebci. Nie je to vec ale ludska bytost.
Nevadi mi zeby bol brat 1/4 vlastnikom(dedicom) jedneho dna. Vyplatila by som mu otcovu cast. Cize 1/4.
Mama by ti mala darovat svoju cast pocas zivota. Brat po jej smrti nebude mat po nej co dedit, len po otcovej. Mysli na to, ze sa moze stat, ze otec prepise svoju na brata, raz budete mat 1/2 na 1/2 a natahovacky.
Ak je otec spoluvlastník, je k darovaniu potrebný jeho súhlas.
Bude brat chciet, aby si ho vyplatila? Moze sa stat, ze si bude chciet nechat svoj podiel, pripadne (sice nepravdepodobne) ale moze ti on navrhnut vyplatenie.
Matka ho musi vydedit. To ze sa nestara, nezaujima o ňu, nie je dôvod aby legálne po nej nedelil.
@evkano1402 bude. Velmi sa chcu stahovat do vacsieho. Spolieho sa na to. Nasi maju aj ine nehnutelnosti (dom mimo BA) ale tie nech sa dedia 50/50 kludne. Cize si nemyslim, ze som voci nemu az taka zla.
Tu poradí jedine právnik. Choď za ním, poraď sa. To bude najlepšie.
@zoro9836 chapes brata? ze sa mame vysmieva za jej stav? myslis, ze aj ona sa mu smiala ked sa ako maly pokakaval, ked sa udrel, mal teploty? asi nie. podla mna je psia povinnost deti sa postarat o rodicov v akejkolvek situacii. pokial vztahy nie su rozvratene inymi skutocnostami (a to by naozaj museli byt ine skutocnosti).
Neviem ci ti môže mama darovať polovicu domu keďže dom zrejme patrí do BSM, bez súhlasu otca
autorka@ pokial je mama dusevne sposobila na pravne ukony, dohodni sa s nou, nech ti svoju cast preda s vecnym bremenom dozitia. pokial nie je skus sa dohodnut s bratom, ale u notara. lebo z jeho spravania voci matke dedukujem, ze dedit bude chciet aj ked sa nebude starat. a tebe prajem vela sil.
Zial az po smrti zistis kto je aky (zo skusenosti hovorim). Netvrdim ze si vypocitava, to fakt nie, kto sa stara o stareho a choreho rodica/stareho rodica, ja by tom samozrejme suhlasila... to moze byt na mesiac aj na 10 rokov...
Ten, kto sa nestara potom vie velmi presne cenu nehnutelnosti a zrazu zisti ze hop.. ale aj ja chcem byt dedic... pritom nezvladol doniest tanier polievky starkemu.
Urcite si to cele vybavte este pred smrtou... teda co najskor... inak budu problemy... teda verim ze budu aj tak... pri dedeni vyjdu vsetky neduhy z ludi ktore clovek predtym nepoznal
Darovacia zmluva na nehnutelnost, pripadne s vecnym bremenom dozivotneho uzivania tvojou mamou. To je asi najjednoduchsie. Manzel to ma tiez takto s bytom.
@renka30 dakujem, ano tiez mi to takto vychadza.
@zoro9836 je to smutne... aj u nas su situacie ktore clovek nechce riesit ale raz dojdu..zial u nas v rodine su vcelku ''divne'' vztahy..
Predpokladám, že nehnuteľnosť je v BSM rodičov...
V prípade darovania akejkoľvek časti nehnuteľnej veci, ktorá patrí do bezpodielového spoluvlastníctva sa bude vyžadovať súhlas oboch manželov, nakoľko nakladanie s nehnuteľnosťou nemôžeme zaradiť pod nakladanie s bežnou vecou. V zmysle ustanovenia § 145 ods. 1 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších právnych predpisov (ďalej len „Občiansky zákonník“) platí, že: „bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.“
Súhlasil by otec s darovaním Tebe?
@didi35 ano otec by suhlasil. Sam ma na brata nedobry nazor, hovori o nom ako o mantakovi kedysi ako o parazitovi….z mnohych slamastik ho museli v zivote tahat. Dakujem za info
Ok, tak obaja rodicia daruju nehnutelnost Tebe a pripadne v tej zmluve bude zaroven zriadene v prospech rodicov osobne vecne bremeno - pravo dozitia.