Nechce ísť k starým rodičom

misa_3
20. okt 2022

Ahojte. Rada by som si vypocula vase rady a skusenosti.
Moj brat s manzelkou byvaju v Bratislave, nasi rodicia v Kosiciach. Brat ma 3 rocneho syna. Jeho manzelka, svagrina, odmieta chodit na navsetvy k nasim rodicom, lebo sa jej u nas nepaci a neciti sa dobre. Nasi rodicia uz su 65tnici a nemozu cestovat do Bratislavy tak casto, aby si s malym vytvorili blizky vztah. Brat im vola cez skype aj s malym kazdy druhy den, ale kontakt cez skype nie je jasna vec taky, ako osobne.
2x bol bol brat s malym na vikend u nas doma. Cely den sme sa hrali, cez den mamu nespomenul.
Ked sa brat s malym vratili domov a svagrina sa ho pytala ako bolo a ci este pojde k dedkovi a babke, povedal ze nepojde. Aj ked telefonujeme a babka sa spyta, ci ju pojde navstivit, tak vravi ze nie (alebo povie ze len s mamou. Co sa nestane nikdy)
Svagrina sa citi "na koni" (aj ked predo mnou malemu o rodicoch nic negativne nehovori) a mna to trapi, lebo nasi rodicia sa mu max venuju, kupili by aj modre z neba ked isiel brat s malym druhykrat k nasim, tak mu ani nepovedali kam idu, lebo by bez mamy nechcel ist.
Rada si vypocujem vase skusenosti
T

bluka2
20. okt 2022

Nemôžeš ty zaviesť rodičov častejšie do BA?

pribinak
20. okt 2022

Podľa mna je lepšie ak brat dovezie vnuka k starým rodičom. Ak by prišli k nemu, vnuk by sa pravdepodobne správal podľa matky a starých rodičov by odmietal

Žiaľ rodinne vzťahy sú všelijaké.

viestta
20. okt 2022

Dvaja šesťdesiatnici bez problémov docestujú do BA vlakom, ešte k tomu zadarmo.. Ak nechcú byť neveste na obtiaž, môžu spať v hoteli a víkend tráviť s vnukom a synom, neveste sa môžu elegantne vyhnúť.

yanni
20. okt 2022

@misa_3 su tvoji rodičia nejak chori? 60tnici uplne normalne mozu (aj casto) cestovat do BA. KE -BA ma priamy vlakovy spoj, dochodcovia zadarmo, tak kde je problem? Moji rodicia su o nieco starsi a cestuju 800 km ku nam do DE. Odšoféruje to len otec. K bratrovi to maju dokonca cez 1000 km. A tiez aky problem. Po druhe, co ta to trapi? To si musia vyriesit medzi sebou rodicia- tvoj brat. 3 rocne dieta aj tak nedonutis. Ja mam 7 rocnu a 3 rocnu a moje zase nechcu chodit k svokrovcom. Zase k moji rodičom na SK vsetkymi 10timi. Ja ani nemam problem zaviezt deti 450 km k svokrovcom ,ale babizne jednoducho nechcu. Starsia povie, ze len s tebou maminka a len na dva dni. Same by tam neboli. Teraz budeme mat jesenne prazdniny a ze by zobralı starsiu. A ta hned nie, nepojde. Ja ju nutit nebudem.

danusa63
20. okt 2022

@misa_3 ani môj syn nechcel k starkým, kým bol malý, ale ja som ho vôbec nenútila. Neznášam takéto vzťahy nasilu "mať niekoho rád", lebo sa to proste "má". A teraz čuduj sa svete syn má 4 roky a sám sa pýta na starkých.

terezka1947
20. okt 2022

@misa_3 no,ťažko radiť. Keď to ostane v takomto stave,tak kľudne si k starým rodičom neskôr nájde cestu aj bez mamy.
Hoci,úprimne?jedna dospelá žena vie aspoň raz do roka prísť ako rodina spolu s manželom a dieťaťom ku svokrovcom.
Či chceme,či nie,deti vycítia vzťahy v rodine.

viestta
20. okt 2022

@terezka1947 ja sa budem opakovať, ale zas napíšem. Ti svokrovci nemozu byt až takí vadní, keď sa zena zlakomila na chlapa, ktorého prave oni vychovali.

terezka1947
20. okt 2022

@viestta no...ja už sa zo vzorky z MK pripravujem na nevesty. Resp.ze synom nebude dovolené ani komunikovať so mnou,lebo mamkac,pupočna šnúra a iné záležitosti.

viestta
20. okt 2022

@terezka1947 nie si sama, čo sa obáva co ju ešte caka🤔

abbey1
20. okt 2022

@misa_3 Tak pokiaľ chcú starí rodičia vnuka vidieť, musia sadnúť do vlaku či auta a ísť za ním, pokiaľ nebude dosť veľký, aby si sám povedal, že chce s otcom ísť k starým rodičom.
Ja osobne keby som nemala s niekým dobrý vzťah, tiež tam tak malé dieťa samé nepustím.
Pokiaľ nie sú vážne chorí, nie je naozaj žiadny problém ísť do Bratislavy. Ľudia bežne cestujú väčšie vzdialenosti a v ďaleko vyššom veku.

terezka1947
20. okt 2022

@viestta nebudeme si klamať. Žena má veľkú moc aj v tomto. A tiež s mala svokrovcov,mohla som to všelijako obkecat,keď som s mini deťmi hostila svokra u nás doma každé sviatky pár dní,týždňov. Stačilo sa vyhovoriť na kojenie,dajaku boliestku,únavu a manžel by to pochopil..Ale....neurobila som to,hoci to bolo ťažké vo všetkých oblastiach. No vždy som si hovorila....vychoval ti muža. No a cez ten pohľad som si ho postupne obľúbila,so "vsim vsudy".
A myslim,že manžel si to vždy vážil,aj bude vážiť.

kleopatra114
20. okt 2022

Otázka je , či je ozaj problém “len “ v tom , že sa jej u vás nepáči alebo to , že jednoducho jej vaši rodici nesadli . Pretože , vek 65( ak sú zdravotne ok ) nie je žiadna prekážka na cestovanie ( pre porovnanie - moji sú starší a chodia sami aj do Austrálie )

cacianka
20. okt 2022

Čo tak vadí švagrinej u vašich rodičov, keď tak striktne odmieta ?

viestta
20. okt 2022

@abbey1 ale však to dieťa ide k starým rodičom s otcom, ktorý je rovnaký rodič ako mama.

marca12
20. okt 2022

Riadnu tavu si ten tvoj brat nasiel. Zeby z nej ubudlo,keby sa premohla a par krat navstivila svokrovcov? Jeden vikend prezije. Mne by hanba nedovolila vystrcit zo zivota svokrovcov. Pokial nemaju spinu,potkany,mysi v dome,tak to musi strpiet,ze sa jej tam nepaci. A ked sa jej nepaci,nech spi v hoteli. Ale vlastne dieta ukratit o chvile so starkymi je naozaj na zaplakanie.

marca12
20. okt 2022

@misa_3 A ked nechce ona prist,nemozu ist starki k nim? Vlak je zadarmo a ak by si nasli lacnejsie ubytovanie. Mali by vylet a aj vnuka by videli. Neviem ako su na tom financne,no aj to by bolo riesenie. Ak mas dobry vztah so svagrinou,skus jej dohovorit nejako opatrne.

abbey1
20. okt 2022

@viestta Úprimne? Drvivá väčšina takto malých detí je závislá na mame. V určitých fázach dňa, pri spánku a podobne tú mamu pri sebe proste chce. Mne to vždy prišlo úplne prirodzené. A hlavne v tomto prípade, keď tie vzťahy v rodine asi nie sú úplne najlepšie, ja by som to dieťa v tomto veku tiež s kľudným srdcom nedala i vzhladomta fakt, že nemá k starým rodičom vytvorený dostatočne blízky vzťah.
Nech sa páči, starí rodičia by mali i nás dvere otvorené.

miadi
20. okt 2022

@viestta Jasne len takyto krpaty moc bez mami nechcu ist niekde na noc .. Podla mna kludne by mohli ist dedkovci vlakom zadara k nim. Ono aj ta cesta s malymi detmi cez cele Svk .. je dost narocne pre tie male deti . Bola som v lete s mojimi vzdy si hovorim ze do Kosic z Ba uz nikdy 😂a to si robime zastavky v habakuky atd.. skor si viem predstavit aj ako stara babka sadnem na vlak a spim v klude… a to tam ani nikoho nemame len neterku.. uz nabuduce nepojdeme.

miadi
20. okt 2022

Autorka je velmi lahke kritizovat svagrinu ale ak su tvoji rodicia zdravi vek je len vyhovorka . Moja mama lieta k nam cez ocean sama s 2prestupami mà 64r nabuduce bude mat 65 ked dojde. Kto chce si cestu najde. Ale Jasne je lahsie si povedat ze svagrina je na koni. ( + mama mà kopec diagnoz)

viestta
20. okt 2022

@abbey1 @miadi trojročné aj mladšie deti cestujú celú noc na dovolenku do Chorvátska, Košice nie sú o nič ďalej. Takže argument s cestovaním je na vode. Trojročné dieťa síce môže byť naviazané na mamu, ale aj otec je rodič, mal by ju vedieť plnohodnotné zastúpiť. A ak to dieťa naozaj bez mamy nevydrží, tak matka by mala mať v hlave zrovnane, či jej je prednejšie dieťa a jeho záujmy alebo neznášanlivosť voči svokrovcov. Nebavíme sa o kojencov, ktorý by prišiel o zdroj potravy ak by s ním nešla aj dojčiaca mama.

viestta
20. okt 2022

@miadi nabudúce choďte cez Budapešť. To ste v KE rýchlejšie ako ICckom

miadi
20. okt 2022

Ja by som sa do toho nemontovala . Teba sa to netyka. Nech si to vyriesi tvoj brat s manzelkou a rodicmi. Ak sa im nechce cestovat za vnukom ( si Asi nevedia predstavit to male dieta 6h v autosedacke trpiace a vecer smutne za mamou) Tak si chvilku musia pockat ked bude vacsi a pojde veselo aj bez mami.

nurielka
20. okt 2022

Vek je výhovorka ako píše @miadi, moja babka vtedy 78r.ciperna cestovala do USA aby pomohla dcére s vnúčatami. Takto to robila až do 86r. Pokiaľ sú zdraví, a chcú si budovať vzťah s vnukom, stačí sa prekonať. Nevesta im v tom asi nebráni. V tomto veku je dieťa naviazané na mamu. A hlavne nech si to vyriešia medzi sebou.

miadi
20. okt 2022

@viestta Dik Mne sa praveze pacili tie zastavky na strednom Svk a inde .. Mne nejde o to dostat sa do Ke co naj rychlejsie. Ani uz tam nemam chut ist. Koli tomu co sa stalo ked sme tam boli posledne ( nebudem specifikovat) nabuduce zas inde pojdeme. Aj ked KE su krasne mesto nemam dovod tam ist.

miadi
20. okt 2022

@viestta v zivote by som nesla s malymi detmi autom do chorvatska. Ale to je individualne ty nevies ci Tato rodina chodi ako kde ci tomu dietatu nebyva zle. Vies kolko deti v aute grca? ( moje nie ale vie o takych ) ked to dieta nechce ist k dedkovcom bez mami tak musi byt problem v jej hlave.? Ved nevieme ako uzasne sa k nej svokrovci chovali ze tam odmieta ist. A dieta tam s otcom pustia Takze jej krivdis co ho mà teraz nasilu nutit ked tam nechce ist ? Toto je uplne zbytocne debatovat . Kedze je to tema o nas bez nas. Tretia osoba ktorej sa to netyka ani to nema sancu riesit za svojich rodicov ani za svagrinu. 😉

terezka1947
20. okt 2022

Myslím,že každá dospelá žena je schopná ísť na pár dní do roka s manželom a dieťaťom svokrovcom. Už neviem čo strašné by muselo byť,že by to nedala.

abbey1
20. okt 2022

@viestta Pozri, to je tvoj názor. Ja sama cestu autom neznášam dobre, mladšia dcéra len s tabletkami.
Ale myslím, že tu nejde o cestu ako takú. Vieš, aj ten vzťah mama a dieťa je v každej rodine iný. Mám dve už pomerne veľké deti, rovnako som skoro babička jednému drobcovi a aj keď sa vždy k nám pýta sa veľmi teší, mama mu v určitých chvíľach chýba.
Rovnako nevieme, čo je za problém medzi starými rodičmi a mamou dieťatka.
Úprimne ti poviem, že ani k svojej svokre by som svoje deti nedala. Sama som sa tam nikdy necítila dobre. Úplne iná atmosféra a výchova vládla u nich doma a u nás doma.
Ja chladnú sparťanskú výchovu neuznávam, nepovažujem za správnu a roky trvalo, pokým sa i môj manžel naučil, že to môže fungovať inak.
Tu poznáme len jednu pravdu a to tú na strane akože ukrivdených. Áno, môžeme tu my, či oni tam nadávať na potvoru nevestu, alebo proste môžu ísť za vnukom, ak úprimne stoja o kontakt s ním. Ozaj by mi v tom nezabránili km z KE do Ba.

bluka2
21. okt 2022

Asi záleží aj od dieťaťa, ale môj 3 ročný bol nedávno na 4 noci u mojich rodičov - bezo mňa a úplná pohodička... Teda pre neho, ja som mala všelijaké "stavy" od radosti z pokoja a ticha po také trhy a laky "zabudla som niekde dieťa?!", ... Každopádne si myslím, že to môže byť aj skôr závislosť matky

bluka2
21. okt 2022

A aj je pravda, že 65 roční sú pomerne mladí ľudia...ja poznám aj 75ntikov, ktorí idú na Kubu a podobne - takže cesta BA-KE ako dôvod cesty 2x za tri roky je trochu čudný

nicegirl369
23. okt 2022

@misa_3 malý ma 3roky a brat bol u vas v KE na vikend len 2x? Preco nepride castejsie? Ma to zakazane, ci sa mu tiez moc nechce?
No a druha vec- vasi maju 65rokov a kolkokrat boli v Ba za vnucikom? Ak aj nesoferuju, Vlak maju zadarmo. Ak nemaju vazne zdravotne problemy, nechapem, preco nepricestuju na vikend oni do BA ako stovky inych starych rodicov z vychodu, ktorych casto stretavam.