icon

Epilepsia a vodičský preukaz

ducho30
17. dec 2021

Dobry den, chcem sa spytat ci je na mieste a pravne podlozene podanie navrhu na odobratie vodicskeho preukazu, ked som nedavno stratil doma vedomie, odpadol som, kym prisla sanitka cca 15 min uz som bol pri vedomi, aj ked trochu dezorientovany. Bol som hospitalizovany na JIS a absolvoval som 7 vysetreni s negativnym vysledkom - CT, RTG, MR, EKG, EEG, EEG bez spanku, krvne testy. Aj napriek tomu mi bola urcena iba na zaklqde popisu lekaza zo sanitky diagnoza epilepsia,' aj ten ma ale uz videl iba pri vedomi. Je to takto v poriadku, kedze ziadne vysetrenie epilepsiu nepotvrdilo a nemam predpisane ani ziadne lieky? Nikdy predtym som nic podobne neprekonal. Vodicak potrebujem do prace a tento postup z JIS-ky sa mi nezda byt primerany.

Strana
z2
inso
6. máj 2023

@viestta kolko ludi na slovensku uz odpadlo a mozu soferovat bez problemov..skor zaspis ako dostanes nejaky zachvat podla mna..mne sa to stalo vcera prvy krat za 35 rokov a dneska uz ani neviem ze sa to stalo..akurat mi chcu zobrat papiere bez ktorích sa v robote ani nepohnem..ako potom uzivim manzelku a 3 male deti?? To asi nezaujima nikoho..

viestta
6. máj 2023

@inso ked niekoho zabijes ako budes z basy zivit manzelku a tri deti? Ak sa zabijes sam ako tvoja vdova uzivi tvoje tri deti?

inso
6. máj 2023

@viestta a ked zaspim za volantom a niekoho alebo sam seba zabijem co potom?alebo pojde niekto oproti mne a stane sa mu prvy krat v zivote to co mne a zabije ma co potom? To su iba take otazky ze ak nahodou...mna prezreli od hlavy az po paty a nezistili nic, absolutne nic..bola to proste zhoda okolnosti a stalo sa co sa stalo..ziaden doktor nic nevie ale pre istotu mi zoberu vodicak..poznam ludi ktori uz odpadli x krat a soferuju vzdy..lebo neboli u doktora asi..keby to aspon podlozili faktami

janage
6. máj 2023

@inso takže by si nemal problém posadiť do vlaku či autobusu svoje dieťa, ak by šoféroval clovek ako ty a zároveň si vedel, že odborníci odporúčajú rok počkať aj keď sa zjavná príčina nenašla?
Alebo inak, ak by si vodič ten vodičák vydupal a zabil by tvoje dieťa, ženu, rodiča, súrodenca, tiež by si mal taký nadhľad, že veď stať sa môže kedykoľvek čokoľvek?
Veľmi silno pochybujem.

Ten rok čakania bez záchvatu si zrejme odborníci nevycucali z prsta.

viestta
6. máj 2023

@inso zdravy clovek z nicoho nic nekolabuje. Mozno si mal hypoglykemiu, mozno si bol dehydrovany, mozno... ale to zdravy clovek ustoji bez toho, ze upadne do bezvedomia. Takze nieco ti byt musi, ked si sa dostal do kolapsoveho stavu, len sa este nezistilo co.
Mikrospanok je nieco ine, to sa neda porovnavat s kolapsom.
A uplne suhlasim s @janage .
Diskutoval tu taky hrdina, ktory si "vydupaval" vodicak vsetkymi moznymi cestami. Kto vie ako hrdina dopadol. Dufajme, ze ten vodicak nedostal.

inso
6. máj 2023

@janage ten rok cakania si asi skor vycucali, ved do nedavna to bolo 5 a uz staci 1 ?? Zaujimave...

inso
6. máj 2023

@viestta a ty aj chodis dakde z domu? Ja som videl xy ludi ktorí zrazu odpadli...v lete ludia tiez odpadavaju, ci starí alebo mladí

viestta
6. máj 2023

@inso stale si nepochopil. Na tvojom mieste rozmyslam o tom ako sa uzivit, ked nebudes mat vodicak a nie nad tym ako ostatni odpadavaju

inso
6. máj 2023

@viestta ja ta chapem co chces povedat. ale ja mam rad svoju robotu. A podla toho co som cital v tych papieroch uz nemozem robit skoro nic..jedine predavaca v kauflande alebo upratovacku vo skolke..a to aj tak by som sa musel furt niekomu prosit ci ma zvezie alebo chodit busom..v papieroch od doktorov je zakazane skoro vsetko aby mali cisty stit

janage
6. máj 2023

@inso ten rok dali ako minimálnu hranicu, pretože pacienti epileptici používali argumenty ako ty. Že štát sa môže každému, že zákon je príliš prísny, potrebujú živiť rodiny a vodicaky kvôli práci plus spolu s odbornikmi predložili aj odborné prečo ten rok by mal stačiť.
Práve po nehode v Košiciach sa opäť začalo medzi ľuďmi burlivo diskutovať a mnohí netušili, že aj epileptik za určitých podmienok môže šoférovať.
Apytam sa ešte raz, ak by taký nezodpovedný vodic čo unavený sadol za volant, výrazne prekročil rýchlosť, telefonoval, nedaval pozor, mal v danom roku záchvat bez zjavnej príčiny, vypil si, či si niečo dal na povzbudenie zabil či ťažko zmrzačil Tebe blízku osobu, bral by si to tak, že á veď stalo sa.
Alebo by si sa pýtal, ako mohol byť taký nezodpovedný a s takým rizikom sadnúť za volant?

Poznám pár prípadov, keď ľudí zabilo auto hoci všetko dodržali, presvedčili sa či nič nejde, boli na priechode išli na zelenú. Áno môže sa to stať. Napriek tomu som učila svoje dieťa chodiť po priechode a na zelenú a ani vo sne by ma nenapadlo mu povedať, že je to vlastne jedno, tak nech si prechádza ako uzná za vhodné. Lebo zraziť ho môže auto keď ide na zelenú a koľkí prebiehajú krížom krážom či na červenú a nič sa im nestalo.

viestta
6. máj 2023

@inso zvaracarobit mozes a statisice ludi cestuju do roboty autobusm, vlakmi a elektrickami

janage
6. máj 2023

@viestta tak potom keď sa niečo fakt zle stane, ľudia idú zlynčovať toho kto to tomu "epileptikovi" dovolil.
Teda na vine sú lekár a policajti.

inso
6. máj 2023

@viestta nie, podla toho co som dostal sa nemoze ani zvarat ani spajkovat,ani byt v prasnom prostredi,ani kde je silnejsie svetlo,kde je vacsi hluk,prach,nic s ohnom,vodou,elektrikou, nic namahave a ziaden sport, hlavne nie plavanie,lyzovanie. Prace vo vyskach a soferovanie ani nehovorim..a to som urcite nenapisal vsetko..takze co mozem? Ist do parlamentu jedine..

inso
6. máj 2023

@janage a ak "epileptikovy" vratia po roku vodicak a na druhy den niekoho zabije tak co? Doktori su v pohode, rodine pozostaleho to nevadi a "epileptik" pockal rok takze splnil nejaky limit a rodina ktora prisla o blizkeho to zobere s usmevom na tvary a pojde pochvalit doktora aj epileptika ze dodrzali zakon? Ci ako to bude?

janage
6. máj 2023

@inso samozrejme, sú to odporúčania a to sú všetko faktory, ktoré môžu spustiť záchvat alebo sú pre teba či okolie vysoko rizikové. A ani diskotéky so silným blikajúcim svetlom nie sú vhodné napr.
Môžeš robiť v kancelárii, obchode, zo športov turistika napr.

janage
6. máj 2023

@inso tak stať sa to môže samozrejme, ale odborníci sa zhodli, že tá pravdepodobnosť je nízka.
A pozostalí budú samozrejme bojovať za to, aby epileptici vôbec nemohli šoférovať.

Ty stále operuješ tým, že ak ty umrieš. No tebe to už bude jedno, ale ak by si takto prišiel o dieťa, či milovanú osobu ver, že by si to ťažko niesol.
A ešte inak. Ak by sa toto stalo tvojmu 17 ročnému dieťaťu. Pustil by si ho plávať na jazero, šoférovať motorku, do rizikového prostredia? Či by si mu poradil rok počkať?
Tu predsa nejde len o Teba, tu ide aj o tých druhých. Ktorí sú deťmi, milovanými blízkymi.
A je veľký rozdiel nevedieť o riziku a vedieť o ňom, kašľať naň a ohrozovať druhých.

inso
17. máj 2023

@janage takze mam absolvovane vsetky vysetrenia ktore pani dr. chceli (od hlavy az po päty)...neprisli uplne na nic...vsetko co sa tyka vodicskeho opravnenia mam odkomunikovane s dopravnym inspektoratom (nevidia dovod aby som nemohol soferovat)...ani neurologovia,ani obvodny lekar ani policajti...skus mi teraz nieco nato povedat, je to normalne?uz som v poho a akoby sa nic nestalo..to su zakony ako u dementov toto a taky ako ty tu budu pisat ze ohrozujem spolocnost lebo som odpadol(ako keby nikto nikdy neodpadol)...a to nevravim ze poznam ludi ktorí su potvrdení epileptici co mali zachvat viac krat a soferuju bez problemov...takze prajem pekny zvysok zivota a tuto temu ukoncujem raz a navzdy. PS: dufam ze domna nenaburas ked zaspis alebo odpadnes za volantom..maj sa pekne PEACE AND LOVE

janage
17. máj 2023

@inso super, ze máš dobré výsledky. Ja som zažila stav, keď všetky výsledky boli top a na nič nevedeli prísť a stav bol napriek tomu zlý viditeľne. Takže áno aj to sa stáva, že príčinu problému nezistia. To ale neznamená nutne, že všetko je OK.
Neodpovedal si na otázku pustil by si svoje dieťa na motorku, plávať atď. po takejto príhode? Či by si mu odporučil nejaký čas počkať?
Argument, že iní šoférujú, ktorí nemajú, tak budem aj ja, je detinský. To teraz keď iní opití sadnú za volant, tak budeš aj ty pod vplyvom šoférovať?
Ak lekári vyhodnotili, že si nerizikový super. Držím palce, aby sa odpadnutie nezopakovalo.

inso
17. máj 2023

@janage moja situacia bola taka ze : cakame dvojicky, manzelka bola 3 tyzdne v nemocnici a ja som ostal s 2 rocnou dcerou sam, cez den bola pri svokre a ja som bol v robote, kazdy den som sa ponahlal aby som ju zobral domov a spravil vsetko co treba(vies urcite co myslim) vsetko to bolo pre mna nekomfortne lebo vzdy sme nato boli dvaja s manzelkou, ale snazil som sa ako som vedel aj ked musim sa priznat ze to bolo namna celkom dost..staral som sa o malu a sam na seba som vobec nemyslel, hlavne nech je mala napapana a vsetko co treba..takze na otazku ci by som pustil napr. svojho syna na motorku po tom co sa stalo mne tak moja odpoved znie urcite ANO..ja som uprednostnil svoju dcerku pred vsetkym, aj sam pres sebov a nelutujem to vobec,sice som odkvecol po troch tyzdnoch ale vsetko je tak ako ma byt, vsetci sme zdraví a tesim sa na dalsie spolocne chvile uz v pätici..

inso
17. máj 2023

@janage a ty si epilepticka ak mozem vediet? Alebo si zdravotna sestra? Ako myslis to ze neviem komu nic nezistili ale jeho stav bol viditelne zly??

ahyt
17. máj 2023

@ducho30 bezvedomi neni zlomena ruka,kde je videt dukaz na rtg .Je to stav,ktery muze byt zapricinen xxx zdravotnima problemama .Nejen epilepsii a muze trvat dele nez se zjisti pricina A nekdy se ani nezjisti.Ale rok je doba,pokud se neobjevi zachvat bezvedomi a pokud je clovek bez zachvatu a nezjisti sec zvazna diagnosa,ze mze event.vratit RP..Chapu ,ze je to problem,komplikace Ale na druhou stranu.Ani Ty nechces,aby Te nekdo zabil autem,protoze byl lekar nezodpocedny,neodebral RP,kdyz pri prvnim vysetreni nic nezjistil,ale muze byt skryte onemocneni,ktere s3 ukaze az v prubehu casu.

janage
18. máj 2023

@inso mam v rodine aj okolí takéto prípady, že sa zistilo náhodne pri úplne inom probléme, ktorý sa vyriešil už v tom čase, vážne ochorenie.
Moje dieťa malo ukážkové hodnoty vyšetrení a taky problém, že bolo na nemocnicu, ďalšie hodnoty hraničné, ale nič čo by vysvetľovalo prečo je tak často choré a opakujú sa horúčkové stavy každý týždeň, dva.
A úplne môj najsilnejší zážitok na detskej neuro. Dieťatko, ktoré bolo dovtedy úplne zdravé zo dňa na deň prestalo hýbať rukami, potom nohami, odišlo od krku dole. V tom čase, keď sme tam boli my, oni boli v nemocnici už tuším 2mesiac a stále sa na nič neprišlo.
Ty nemáš takéto životné skúsenosti, tak si to nevieš predstaviť. Ale takéto veci existujú.
Ja osobne by som po takom záchvate rok počkala.

janage
18. máj 2023

@inso normálne zdravý človek, pri bežnom chodeni do práce a starostlivosti o 2 ročné dieťa a domácnosť, pokiaľ dieťa nemá diagnózu, neodpadne z vyčerpania, to by všetci rodicia samozivitelia odpadávali jedna radosť. Môj názor.
A plávať by si bez dozoru to svoje dieťa pustil, po takej príhode? Ty možno áno, ale stavím sa, že tvoja manželka nie😉
Vieš ak niekto koná podľa svojho uváženia, ale ohrozuje len seba, no nech robí ako uzná za vhodné. Až by ti vodič natrepal do ženy s deťmi (pre ktoré žiješ) a zistilo by sa, že lekári mu odporúčali rok nešoférovať, ver, že tvoj názor na vec by bol iný ako teraz, keď pozeráš len zo svojho uhla pohľadu.
Ty si zjavne presvedčený o svojej pravde, ja ti len prajem nech ste všetci zdraví a nehody vás obchádzajú

misienka123
Autor odpoveď zmazal
misienka123
19. nov 2023

Neviete?ak som po úspešnej operácii a mám čisté eeg bez zachvatu,mohla by som požiadat ( absolvovať )vodičský preukaz s čestným vyhlásením že záchvaty už nemám a keď doložím negatívne EEG?

zesaw
19. nov 2023

@misienka123 ty potrebuješ potvrdenie od lekára o zdravotnej spôsobilosti, takže to všetko závisí od neho

dannniellla
9. jún 2024

@ducho30 dobrý deň.Ako ste nakoniec dopadol?Máme v rodine rovnaký prípad.Ďakujem

evickasof
9. máj 2025

Môžem sa opýtať ako ste dopadli mám rovnaký problém ....mal som prvý záchvat ....a vyšetrenia negatívne ...ako ste to riešili?

Strana
z2