icon

Eternit

henta
26. mar 2023

Ahojte, chcem sa opýtať ako to je s eternikom. Jeden od nás z dediny búra starú strechu a chce to niekde zakopat????ako to je? Co hovorí zákon-hlavne životné prostredie?

Strana
z5
doriiis
26. mar 2023

Však keď ta to tak hrozne trápi a nemáš väčšie problémy tak ho rovno nahlas....inak mať tvoje problemy

doriiis
26. mar 2023

A mimochodom je to ETERNIT.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
sandra19901990
26. mar 2023

@henta nedávno sme to riešili. Treba povolenie a firmu, ktorá to da dole a zbaví sa toho. Dosla partia v bielych overaloch, s rukavicami, maskami a dali to dole. Cely kus nie je vraj škodlivý, ale ked sa zlomí tak sa uvoľňuje azbest…

henta
autor
26. mar 2023

@sandra19901990 preto sa pýtam lebo buraju to autom, dávajú do vriec a keď sme sa pýtali na odstránenie tak,že do zeme. Ide mi aj o spodnú vodu. Mame vodu.

Milé dámy vyššie keď sa smejete tak sa smejte aj ďalej, to,že vám je životné prostredie niekde u ... tak prosím, myslím,že ŽP je naša vizitka a ak vy doma hadzete odpad kade tade ok, chcem si zistiť info a suseda upozorniť, ak nie budem riesit

zuzanockamt
26. mar 2023

My ako deti sme sa s tým hrávali. Vtedy to bola bežná vec. Keď na streche praskol, vymenil sa a my sme sa so zbytkami hrali. Ja sa čudujem,že my - dnešní 40-tnici a 50-tnici ešte žijeme.

Ale áno, dnes je to tak,že treba firmu, ktorá to príde zlikvidovať, zakopať to nemôže len tak.

sandra19901990
26. mar 2023

@henta chcu zakopať strechu (eternit) do základovej dosky? Alebo stavebný odpad? To by sa este dalo pochopiť.
Alebo to chcu vyviesť niekde za dedinu? Zakopať na záhrade azbest, kde chcem pestovať zeleninu mi nedáva zmysel. A zase cely dom niekde nezmizne len tak pod zem. Ved my sme búrali menší dom a odišlo 25 tatroviek.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
sandra19901990
26. mar 2023

Ked som bola mala tiez som pomáhala nasim davat dole azbestovu strechu. Hej som tu zíva. Ale je preukázané, ze ľudia ktorí pravidelne pracujú bez OP s azbestom majú v plucach mikrocastice azbestu. A to ich po čase da dole…

oli18
26. mar 2023

Niektore tu ozaj nemate zakladne vedomosti.

henta
autor
26. mar 2023

@sandra19901990
@oliolijanka chcú to len tak zakopat-vraj... mne sa samej nechce verit, že to chcú huknut do zeme, aj keby do hory kde ani prd makový nepreleti, proste mame kontajner na to, skladky. Áno kedysi ľudia boli takto nauceni,že o za dedinu vyhodime, a ze nechcú nič postaviť. Možno ešte do základov keby dajú, ale toto mi príde cez a chcem ho upozorniť, preto sa pýtam ako to je. Sama neviem, manžel nevie. Tak sa informujem, žiadnu zákon atd sme nenašli, za starostom nechcem ísť to hneď by sa vo veľkom riešilo .

hugigugin
26. mar 2023

@henta sam to vôbec dávať dole nesmie. Su na to firmy a odstranuju to na špeciálnu skladku nebezpečného odpadu.

lenocka8894
26. mar 2023

@henta no davat dole eternit je protizakonne...teraz sa objedna firma ktora ho da bezpecne dolu a zlikviduje (majitel dostane zo ZP potvrdenie o likvidacii) lenze takyto odvoz je velmi nakladny...prekvapuje ma to, ze vam sused povedal ze to idu zakopat lebo mu hrozi velka pokuta ak by ste ho udali...neviem co by som robila na vasom mieste...ano robilo sa to bezne v minulosti ale ja mam respekt pred tymito vecami a nepacilo by sa mi, keby si moj sused zakopal niekde azbest...ak ho udate bude mat velke problemy a narusite susedske vztahy..skuste sa s nim normalne dohodnut nech to odnesie niekde dalej...

viestta
26. mar 2023

@henta nahlasit na policiu, ta ma zlozku co sa vola enviropolicia a ta to bude riesit

henta
autor
26. mar 2023

@viestta nechcem takto extrémne riešiť. Tak najskôr upozorníme. Ďakujem

viestta
26. mar 2023

@doriiis samozrejme, ze ju to trapi, Azbestovy prach roznasa viertor po sirokom okoli, aj oni ho dychaju a budu dychat, ked sa usadi a potom zas rozviri. Okrem toho likvidacia eternitu podlieha zakonom a o znecistovani prirody aciernych skladkach si uu´´z hadam nieco malo pocula, Vdaka takym hovadam bezohladnym ako je jej sused to u nas za kazdou dedinou vyzera ako na skladke.

viestta
26. mar 2023

mozes aj anonymne

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
henta
autor
26. mar 2023

@oliolijanka prosím ta, keď potrebujes urážať, tak chod pred zrkadlo a spusti. Dakujem

viestta
26. mar 2023

@oliolijanka uz viem, preco to v tomto state vyzera ako vyzera

oliolijanka
26. mar 2023

@henta Nerozumies, co?
Nemci nam cez vojnu poburali strechy, po vojne poslali firmy s eternitom a po revolucii nas donutili uzakonit, ze za likvidaciu ich azbestu sa musi platit.
A azbest dodavaju veselo dalej v pudri, v sminkach, v detskej kozmetike, vsade.

Azbest je vselikde. Nie len v eternitovych strechach. Mala si doma PVC podlahu? Strhavali ste stary obklad v kupelni? Tam vam azbest nevadil, ani neuskodil, ze? Boli u vas chlapi v bielych kombinezach a mali masky? Zaplatila si za specialnu likvidaciu toho odpadu?

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
viestta
26. mar 2023

@oliolijanka mudra si, len teba netahal ozraty zakaznik zpoza pokladne, lebo si mu pripomenula, ze ma mat rusko. Tebe nehrozila zrazka platu, ked takeho do predajne pustis. Mudrovala si z teplucka a bezpecia svojho domova...

annm81
26. mar 2023

@viestta Presne, aj toto je dôvod, prečo to na Slovensku vyzerá ako vyzerá. Dodržiavanie pravidiel si každý vysvetľuje po svojom a je mu jedno, či to niekomu inému spôsobuje škodu... hlavne, že on sa arogantne oháňa svojou slobodou robiť si, čo chce. Niekto porušuje zákon- dokonca ani nie nezmysel, ale zákon, ktorý má chrániť zdravie ľudí, ale ten kto si vyslúži nadávky je človek, ktorý žiada dodržiavanie pravidiel... taká tá primitívna kultúra, kde polovica národa sa cíti dôležito, lebo odrbáva systém, namiesto toho, aby robili niečo užitočné.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
silvia6530
Odpoveď bola odstránená
silvia6530
Odpoveď bola odstránená
annm81
26. mar 2023

@zuzanockamt Dosť záleží koľko ste sa s ním hrávali. Ak dlhšiu dobu a intenzivnejšie, ešte nemáš isté, že to nemalo vplyv. Taká azbestóza sa môže vyvinúť kľudne aj 40 rokov po expozícii. A ak aj nie, s poznatkami aké máme, by si svojim deťom takú hru povolila?

annm81
26. mar 2023

@silvia6530 Radí adekvatne situácii. Pán si spravil zo zákonov trhací kalendár, tak nech znáša následky. Keď vidím ožrana za volantom, tiež to mám nechať tak, lebo pokuta na jeho rodinu môže mať veľký vplyv? Keď vidím, že mi niekto vykráda dom, tiež nechať tak, lebo veď čo ak kradne pre rodinu?

viestta
26. mar 2023

@silvia6530 ake dosledky moze mat konanie suseda na mnohych inych slusnych ludi, ktori dodrzivaju zakony?

Strana
z5