Exekútor mi blokol účet a ja neviem, čo som dlžná
Exekutor mi bolkol účet no mne nikdy žiadne upozornenie či vyzva že nemám niečo zaplatene neprišla inak by som to zaplatila no nič mi neprišlo tak ako sa mám obhajit ako mi môžu bloknut učet ked neviem že som dĺžna. Volala som exekutorke a vraj mi už niekolko vyziev poslali no na adresu kde už 4roky nebyvam. Kedže som nemala prečo a komu hlasit zmenu trvaleho kedže som si dlhy vyplatila. Dá sa voči tomuto podat námietku? Mám dve deti a muža na dlhodobej pn vážne choreho. Exekutor mi uvolnil len 99,58e na vyžitit.
No nesuhlasi pretoze ide o vyssiu sumu poh.konkretne 4670 a napisal jej odpoved ze kedze je v jej vlatnom zaujme posielat aj sumu podla jej uvazrnia tak nech posiela lebo ked nebude bude vykonnavat ecekuciu aj nafalej dalsimi moznymi postupmi podla exe.poriadku mam tomu rozumiet ze ak jej dal sthavat aj na mzdovom tak nemoze pytat viac ? Ved nesuhladi so spla.kalendarom.ale aj tak to ma len v splatkach. Aked zmeni c.u tak nemoze jej zablokovat u zamest.vsetko? Myslim tym ze jej nepride na druhy ucet nic?
@1stefi121 nie. Ona výkonu exekúcie nebráni - zrážkami zo mzdy sa exekúcia spláca. Exekúcia musí byť uspokojená "aspoň" jedným spôsobom a to je dodržané. Iste - on by najradšej mal vymožené peniaze čo najskôr - je to jeho práca. Pokiaľ nie je v tom exekučnom príkaze doslova nariadené, že mzda nesmie byť poukazovaná na iný ako už bloknutý účet (osobne som sa s tým ešte nestretla, to sú väčšinou exekúcie za neplatenie výživného) tak si sestra môže nechať posielať zvyšok výplaty kam chce. A zamestnávateľ jej musí vyhovieť. Máme cca 250 zamestnancov a cca 30 z nich má nejakú exekúciu či dlh voči spoločnosti ako napr. Intrum Justitia a pod. Skoro všetci mi prišli s tým, že doniesli iný účet, niektorí ho aj viac krát menili - ja nemám dôvod mu nevyhovieť pokiaľ na to nemám súdny zákaz.
Ale nech sa sestra pozrie do tých papierov čo má od exekútora. Bude tam rozpísané za čo všetko exekúcia vlastne je: zrejme hlavná pohľadávka, penále, úroky, trovy exekúcie. Mala by vedieť, že ak tam má spomenuté úroky tie budú rásť kým nebude splatená hlavná pohľadávka. Keď bude splatená môže požiadať banku (alebo tam kde je sestra dlžná) o odpustenie úrokov - možno jej vyhovejú úplne, možno čiastočne. Za skúšku nič nedá.
Dakujem krasne tak toto si musi ovetit d tym uctom
Este by som chcela vediet moze ten ucet zmenit aj teraz Ked jej na ten bloknuty ucet uz dnes vyplata dosla a aj peniaze su fuc tento mesiac. ☹
@1stefi121 ucet moze zmenit kedykolvek chce. Na mzdovom nahlasi zmenu uctu, na ten potom po vykonani ex. zrazky budu posielat zvysok mzdy. Pokial nema doma na upovedomeni o ex. zrazkach uvedeny zakaz zmeny uctu k vyplacaniu mzdy nebude to ani na prikaze-ten byva s upovedomenim totozny.
Nie nema pozerala.
@alenah31 Dobry den chcela by som sa ešte opytať akurat prišla sestra a doniesla upov.o začati exek. a akurat čo ma v odseku upozornujem povinneho uvedene: že ma zakaz nakladať so svojim majetkom, svojimi pohľadavkami, a pravami, ktore podliehaju exekucii okrem nakladania za učelom uspokojenie pohľadavky. Znamena to to že nemože odkloniť peniaze na iny učet? ďakujem
@alenah31 a ešta by som cchdla akurat rozm,yšlame ako je lepšie lebo na učet blokovanom am financie ktore odchadzaju na ele, plyn, vodu či jej lepšie mu poslať vypisy z učtu aby na tu sumu učet odblokoval ale v tom priapade by tam asi musel CHODIť MZDA ABY A ZVYšOK BY IšIEL JEMU ALEBO NECHAť TO TAK NIč MU NEPOSIELAť TIE VYPISY MYSLIM A NECHť VYPLATU POSIELAť NA INYN UčET A TAK BUDE MAť FIN. NA ELE, PLYN VODU A BUDE MAť AJ ZVYšOK DAKUJEM ZA RADU.
@1stefi121 ano, to znamnea ze nemoze odklonit svoje peniaze na iny ucet, a ano, znamena to aj ze tym padom nema ako platit elektriku, plyn, vodu.... A ano, ak si da vyplatu posielat na iny ucet, tak jej zablokuje vyplatu u zamestnavatela.
@kaktusik007 @1stefi121 Exekútor nesmie zablokovať u zamestnávateľa celú mzdu. Pri exekúcii zrážkami zo mzdy sa zavádza tzv. tretinový systém, ktorým sa určí presná suma, ktorú je súdny exekútor oprávnený zraziť zo mzdy povinného.
Zrážky zo mzdy sa vykonávajú z čistej mzdy povinného, ktorá sa vypočíta tak, že od mzdy sa odpočíta:
1. preddavok na daň alebo daň z príjmov fyzických osôb,
2. poistné na zdravotné poistenie,
3. poistné na sociálne poistenie,
4. príspevok na starobné dôchodkové sporenie,
5. poistné na sociálne zabezpečenie.
Následne sa z čistej mzdy odpočíta tzv. základná suma (spôsoby jej výpočtu ustanoví nariadením vláda Slovenskej republiky - každý rok sa to mení), ktorá sa povinnému zo mzdy nesmie zraziť. Suma, ktorá zostane po odpočítaní základnej sumy z čistej mzdy, sa zaokrúhli na eurocenty smerom nadol na sumu deliteľnú troma.
Z tejto výslednej sumy môže exekútor zraziť na vymoženie pohľadávky oprávneného:
◾jednu tretinu v prípade bežnej pohľadávky,
◾dve tretiny, ak ide o prednostnú pohľadávku (napr. výživné, pohľadávky sociálneho poistenia, zdravotného poistenia, sociálneho zabezpečenia).
V každom prípade jej však musí ostať zákonom stanovené minimum vo výške 118, 85 eura, ktoré tvorí 60 percent zo životného minima na ňu samu a ak má deti tak tiež - aj keď tá suma živ. minima je nižšia (25%).
Je to tzv. základná nepostihnuteľná suma.
Zmeniť účet v práci môže. Tá veta "zákaz nakladať so svojim majetkom, svojimi pohľadávkami, a právami, ktoré podliehaju exekúcii okrem nakladania za účelom uspokojenie pohľadávky" znamená, že ho nesmie prepísať, predať a pod. Keďže ona svoju mzdu na tento účel "poskytla" - zrazili jej zákonne zrážku zo mzdy, zvyšok platu je nepostihnuteľný a môže s ním nakladať ako chce.
No oni v banke jej dali 99,58 a ostatne 273 este idislo jemu cize spolu mu islo 273 z uvtu a 87 zraxka v praci
@alenah31 prosim ta, poznas tento proces aj z druhej strany? teda ako a najma kedy sa tie penazne prostriedky, co exekutor vymoze, dostanu k opravnenemu?
@1stefi121 to v banke urobili dobre. Všetky peniaze, ktoré jej na účet prídu pôjdu exekútorovi - však je tam blokácia. Preto som písala, nech si to posiela inam - tam kde to postihnuteľné nie je - iný účet na iné meno. Zamestnávateľ je zvyšok výplaty poslal - že ho poslal na blokovaný účet už jeho problém nie je. Ten starý účet MUSÍ udržiavať aktívny - nech tam z toho nového potom posiela sumu potrebnú na vedenie účtu, na nový si môže preniesť aj trvalé príkazy a na starom ich zrušiť. Akurát účet zrušiť nemôže.
@kaktusik007 no ja som vcera v exekucnom poriadku tiez vycitala ze nesmie zobrat cely prijem pokial nejde o prednostnu exe. Ako vyzivne , dan a pod.
@kaktusik007 poznám, cez exekútora máme vymáhanú pohľadávku - škoda spôsobená bývalým zamestnancom. Už sa to ťahá 9 rokov, z toho 3 roky bol dobrovoľne nezamestnaný takže exekútor mu nemal z čoho stŕhať, navyše tým, že mu vznikol dlh aj na ZP nám istú dobu chodilo minimum. Teraz už 2,5 roka nám chodia na účet pravidelné splátky cez exekútora.
Takze odklinime vyplatu a uvidime co sa stane.
@1stefi121 nic sa nestane... ale ako pise
@alenah31 ten ucet, kde sa ta vyplata odkloni, nesmie byt na jej meno.
sa pytam, lebo par dni dozadu mi prislo upovedomenie o zacati exekucie - ja som na tej druhej strane, ex neplati vyzivne... tak ze kedy mozem ocakavat aspon par drobnych od exekutora..... teda predpokladam ze na ucte nejaku hotovost mal a bolo to viac ako 98 eur 😀 a za predpokladu, ze pracuje...
@kaktusik007 pojde na moj
@kaktusik007 jemu nechajú 99,58€ a ostatné Vám exekútor pošle na účet. Tých 99,58€ sa ponecháva len jednorázovo. Čokoľvek čo mi príde na ten účet až do zaplatenia exekúcie pôjde Vám + zrážka z jeho mzdy každý mesiac. Ak z účtu odkloní výplatu niekam inam budete dostávať len tú exekučnú zrážku + každý jeden cent z majetku, ktorý predá (a je jeho vlastníctvom). Trovy exekúcie si nechá exekútor splácať ako posledné - keď už je splatená pohľadávka, ale nie je to pravidlom. Exekúcia na výživné sa spláca z 2/3 mzdy takže to ide rýchlejšie a má prednosť pred ostatnými exekúciami.