Existuje zákon, ktorý nedovoľuje stavbu bytovky vedľa rodinného domu?
Prosím vás, existuje zákon, ktorý nedovoľuje stavbu bytovky vedľa rodinného domu? Je nejaká šanca byť úspešný? Poznáte niekoho, komu sa to podarilo? Pri babke chcú začať stavať 6posch bytovku s obchodmi.
Ďakujem
@simsalabim ja viem, čo hovoríš.... sama som si týmto prešla a pol roka sme sa trápili aj ked bolo všetko v poriadku. Mali sme potom už aj právničku a museli sme aj tak urobiť podľa susedov, lebo o rok mohli sme mať žalobu na stole. Pokiaľ bude namietať tak si nahratá. Ty pochop, je jedno či máš alebo nemáš všetko podľa zákona susedia sú do toho zapojený, či chceš alebo nie.
@simsalabim lebo viem, že sa prihliada na to či vedľa sused má tam dom, alebo záhradu.
@kalifka ano, ale stale nerozumiem tvojej otazke. Neorzumiem ale celkom aj tomu, ako mohol SU rozhodnut vo vas neprospech, ak vsetko bolo v sulade so zakonom. Toto je protizakonny postup, ale uznavam, ze korupcia v nasom state nema hranic. O co konkretne islo, ak ti nevadi to napisat?
Bohužiaľ zákon zakazujúci bytovku vedľa rodinného domu neexistuje. Babka s tou stavbou jedine môže nesúhlasiť a oznámiť to obecnému/stavebnému úradu. Sesternici takto postavili 4 poschodovú bytovku hneď vedľa rodinného domu a obyvatelia bytovky z okna sledujú jej záhradu a čo sa tam deje. Keď napr. grilujú na záhrade, bytovkári na nich zhora doslova čumia. Nozaj úžasná strata súkromia na svojom pozemku. Najprv k stavbe bytovky namietala, no keďže tam boli na ňu s manželom nejaké tlaky, rozumej vyhrážky, tak nakoniec súhlasili a teraz strašne ľutujú, pretože ten istý zhotoviteľ kúpil v obci iný pozemok medzi rodinnými domami, tam jeden zo susedov nesúhlasil a spor prišiel až na súd, ktorý sused vyhral. Výsledok je taký, že bytovka tam nestojí aj keď bohvie dokedy. Takíto zmrdi (myslím ako tento konkrétny zhotoviteľ stavby) idú aj cez mŕtvoly a vybavia si, aby tam tá bytovka proste jedného dňa stála. Už len čakám kedy začne ubúdať veľká kopa tehál navozených na tom pozemku pre bytovku.
@simsalabim Nám dávali stále námietky a mi sme pol roka naťahovali a museli sme urobiť podľa nich a posúvali sme garáž o koľko chceli, lebo by sme sa nepohli proste ďalej. Aj právnička aj na stavebnom povedala, že musíme urobiť podľa nich. Dávali opakovane námietky, sťažnosti a po čase by bola žaloba. Verejne nebudem písať, lebo suseda je tu :D ale poviem ti taký paradox, ked prišiel covid, vieš, kto im pomáhal - nakupoval a vozil po lekároch - mi... Bola prekvapená, že po tom všetkom sme im pomohli a aj sa nám ospravedlnili, že vtedy to riadne prehnali. Aj na stavebnom im hovorila, prečo sa takto chovajú človek nikdy nevie čo sa raz stane a aby nás nepotrebovali.
@lula313 hrozne 😒
@simsalabim to je fakt magorizmus toto.... ze jemu nie je trápne?
Ako pochopila som.... bohužiaľ
@viestta vela krat odpovies trefne a pravdu ale kedze asi tento rok nestavias tak ti unikla info,ze pri ziskani stavebneho povolenia uz pritomny resp zainteresovany susedia byt nemusia. Rozhodne o tom ing,co to riesi ,ktory uzma,ze stavba je i pre susedov prijatelna a nevyziada si ich nazor. Zmenilo sa to v zakone len tento rok. Takze
@simsalabim ma pravdu. Teraz to je tak ze ked je moj pozemok,a dobry ing tak susedov k stavebmemu konaniu neprizvu ani neoznamia. Daju to len na nastenku obce (mesta)a nie je realne tam denne chodit ci to tam je ci nie aby si mal narok pripomienkovat...
Bože chytanie za slovíčka, náš sused , keď si vedľa našej priemyselnej budovy išiel stavať rodinný dom, tak sa dopredu pýtal susedov , až vie čo ma očakávať. A áno stavebný zákon rieši aj takéto veci. Sú určité požiadavky na vzdialenosti, ktoré sa líšia podľa druhu budov. Taktiež požiadavky na osvetlenie atď, takže nikto si nemôže postaviť hocikde hocičo. Minimálne požiadavky musia byť splnené.
Podstatný je územný plán. Ten určuje, čo možno na danom území postaviť. Existuje možnosť väčšie projekty pribrzdiť v rámci posudzovania vplyvu na životné prostredie.
Susedia sa v územnom/stavebnom konaní môžu k návrhu iba vyjadriť, zásadne však ich súhlas k zámeru nie je potrebný ani vyžadovaný, ani predpokladaný.
Pri rodinnom dome, ak ma okna obytnych miestnosti, musi byt minimalny rozostup stavieb 7m. Pri 6 posch susedovi, ktory by zatienil okna obytnych miestjosti z juhu, vychodu alebo zapadu, neprejde svetelno technicky posudok. Dalej to musi byt v súlade s indexom zastavanosti danej zony, a dajte si pozor aj na sposob odtoku dazdovej vod suseda, . Silno odporucam: VSETKO davat na stavebny urad pisomne, doklad prezriet spis od zaciatku - projekt, vyjadrenia stavebneho uradu. A pod. Prebehlo uz uzemne konanie? Oboznamil vas stavebny urad pisomne o uzemnim konani? Treba si nastudovat stavebny zakon. Ak na to nemate energiu, treba pravnika. Piste, bojujte.... stoji to za to. Inak vam znehodnotia nehnutelnost.
@katka0123 podla mňa to nemá zmysel. Strata času a nervov. Developeri sú strašne hyeny. Idúce mŕtvoly. Tak to vyzerá, že sú podplatení úplne všetci. Dnes poslanec, spolužiak zo SŠ, ktorý sa ešte pred mesiacom išiel s nimi súdiť a sľuboval, že nám pomôže, tak dnes sedel na ich strane a na nás pozeral zhora akoby sme sa v živote nevideli. Dokonca bratovi vykal, a to sa poznajú roky. Na úrade tiež už sa s nami ani nechcú baviť.
Neviete si predstaviť, o čo naša rodina prichádza.
Ako píšete, obyčajného človeka tu šikanujú pre pár cm , ale postaviť 6posch. bytovku vedľa rodinného domu, ....
My sme to aj pripomienkovali, aj sme chodili na zasadnutia.... absolútne bez šance.
Toto pripraví našich o zdravie.
Presne to chapem. Ak chces, napis do IP.
@viestta nemáš celkom pravdu, môže sa vyjadriť aj keby to bolo cez cestu alebo medzi nimi bol ešte jeden pozemok 😉 zákon na to myslel "osoby ktoré sa cítia byť dotknuté". či sú naozaj dotknuté rozhoduje SU. lebo potom by sa to dalo riešiť napr.tak že kúpiš obrovský pozemok, z každej strany rozparcelujes kúsok a prevedies na mamu/inú sro/susedovho psa a susedia by si mohli pískať... nie je to tak. môže sa vyjadriť hocikto. viď.napr.kauza Slávik 😀 ale tak on to dohnal do úplného extremu.
@simsalabim samozrejme máš pravdu, ale ani sa nesnaž, je to proste "súhlas susedov" a bodka 🙄😜
@zuzanka.zuzu no ja som sa snazila, aby bolo jasne, ze tam je rozdiel a velky a aky to ma vplyv na kazdeho dotknuteho. Ludia by mali poznat svoje prava. Ale toto bola zas jedna diskusia, kde som pochopila, ze to je marne. Ludia su presvedceni o svojej pravde... Chyba pravne povedomie. Aj taketo zakladne veci by sa mali ucit v skolach! Financna gramotnost a pravne povedomie, aspon co sa tyka veci, ktore bezneho obcana v zivote stretnu.

@viestta ano, mne ide len o to, nazvat veci pravym menom. Vyjadrit sa kazdy moze, moze podat namietku. Ale to mu nepomoze, ak je vsetko v sulade so zakonom. Cize ziaden tvoj suhlas nepotrebuje.
@kalifka neorzumiem tvojej otazke, ktoru som prehliadla - "susedia tam majú niečo postavené?"