icon

Falšovanie podpisu: Aké tresty hrozia za tento čin?

daniel_12
Dnes o 10:17

Dobrý deň, prosím o radu.
Mojej sestre jej priateľ sfalšoval podpis a podal na súd návrh na uzavretie manželstva bez jej vedomia. Je takéto konanie trestným činom? Môže za to dostať pokutu alebo iný trest?
Zajtra majú ísť na súd naši rodičia. Má niekto skúsenosť podobnou situáciou alebo vie poradiť, ako sa v takom prípade postupuje?

Ďakujem vopred za každú radu.

earlgrey
Dnes o 10:18

Odkedy sa manželstvo uzatvára na súde a odkedy sa na súd podáva žiadosť o uzavretie manželstva? 🤔

anonym_ed3564
Dnes o 10:20
@earlgrey

Odkedy sa manželstvo uzatvára na súde a odkedy sa na súd podáva žiadosť o uzavretie manželstva? 🤔

@earlgrey ak jeden alebo obaja z buducich manzelov nemaju 18, musia podat ziadost o povolenie manzelstva na sud od 16 rokov veku, ak sud to schavli, plnoletost nadobudne svadbou t.j. pred 18 rokom zivota.

daniel_12
autor
Dnes o 10:20
@earlgrey

@earlgrey Pretože nie je plnoletá, tak podal na súd. A dá sa to...

daniel_12
autor
Dnes o 10:21
@anonym_ed3564

@earlgrey ak jeden alebo obaja z buducich manzelov nemaju 18, musia podat ziadost o povolenie manzelstva na sud od 16 rokov veku, ak sud to schavli, plnoletost nadobudne svadbou t.j. pred 18 rokom zivota.

@anonym_ed3564 Sestra nie je plnoletá

earlgrey
Dnes o 10:22
@anonym_ed3564

@anonym_ed3564 Ok, tak to uvedené nebolo.

ivicatolic
Dnes o 10:23

@daniel_12 kurňa , to je Turecká telenovela?👀👁️👀

earlgrey
@daniel_12

@earlgrey Pretože nie je plnoletá, tak podal na súd. A dá sa to...

@daniel_12 tak jedine podať TO za sfalšovanie podpisu a ten muž má koľko rokov?

anonym_16c1f1
@daniel_12

@anonym_ed3564 Sestra nie je plnoletá

@daniel_12 samozrejme to je trestne, to nie je sfalsovany podpis rodica v ziackej knizke

daniel_12
autor
Dnes o 10:25
@earlgrey

@daniel_12 tak jedine podať TO za sfalšovanie podpisu a ten muž má koľko rokov?

anonym_ed3564
Dnes o 10:26
@earlgrey

@anonym_ed3564 Ok, tak to uvedené nebolo.

@earlgrey ved ale pytala si sa, ze odkedy sa dava ziadost na sud a ja som odpoverala. Ta povinnost vyplyva priamo zo zakona.

@daniel_12 nech to sestra/rodicia takto povie na sude o tom podpise, ze bol sfalsovany, sudkyna/sudca bude vediet co robit.

daniel_12
autor
Dnes o 10:27
@anonym_ed3564

@earlgrey ved ale pytala si sa, ze odkedy sa dava ziadost na sud a ja som odpoverala. Ta povinnost vyplyva priamo zo zakona.

@daniel_12 nech to sestra/rodicia takto povie na sude o tom podpise, ze bol sfalsovany, sudkyna/sudca bude vediet co robit.

@anonym_ed3564 áno povedia..

patrike
Dnes o 10:29

Ste opaleni ? Sestra sa chce vydavat alebo nie ?

earlgrey
Dnes o 10:29
@anonym_ed3564

@anonym_ed3564 Veď píšem, že ok, že autor neuviedol, že sestra je neplnoletá 🤷‍♀️

daniel_12
autor
Dnes o 10:36
@patrike

@patrike nie

anonym_1bee47
Autor odpoveď zmazal
anonym_ed3564
Dnes o 10:42
@anonym_1bee47
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1bee47 Ach jaj, kedy tu prestanete šíriť niektorí neoverené informácie. Podľa CMP má maloletý v tomto konkrétnom konaní plnú procesnú spôsobilosť. To znamená, že na podanie tohto návrhu nepotrebuje svojho zákonného zástupcu (rodiča) a podáva ho vo vlastnom mene. Každopádne rodič je automaticky účastníkom konania.

zuzana2910
Dnes o 11:00
@patrike

@patrike no konečne som sa dnes zasmiala..

anonym_90c2bb
Dnes o 11:35
@daniel_12

@patrike nie

@daniel_12 🤣 a panko co cakal? ze sud ho bez sestrinho suhlasu s nim zosobasi?

tanyan
Dnes o 13:26

Sestra je tehotná? Má viac ako 16 rokov?