icon

Farba pera a jeho vplyv na právoplatnosť dokumentov

strasko
26. apr 2025

Ahojte,
vedel by mi niekto, prosím pekne, poradiť, či je z právneho hľadiska rozhodujúce, akým perom sú podpísané oficiálne dokumenty (zmluvy a pod.)?
Môže byť právoplatnosť dokumentu ovplyvnená ak je podpísaný napr. ružovým alebo fialovým perom?
Ďakujem krásne!

biba_18
26. apr 2025

nepoznám taký predpis , ale asi nie čiernym, lebo ako by si dokazovala pravosť podpisu že to nie je ofotená kópia? a asi nie červeným, tým zapisujú štátne orgány - ale netvrdím že je to tak, len ja na papiere na colnicu nepoužívam čiernu ani červenú… fialovú som neskúšala …

momo00
26. apr 2025

Väčšinou všade sa podpisuje modrým. Tie farebné si nechaj na iné veci

taktotedanie
26. apr 2025

@strasko podpisuje sa modrym
Pravne to nie je nikde ukotvene ale naozaj cierne alebo farebne s nimi si vypis dennicek
Na dokumenty pouzi obycajne modre

kavasmliekom
26. apr 2025

Mne povedali ze modrým a čiernym môžem.

patka06
26. apr 2025

Nie je na to žiadny predpis, ale neviem si predstaviť prečo by niekto úradný dokument podpisoval ružovým perom.
Zvyčajne sa podpisuje modrým, resp. čiernym.
Čo sa týka dokazovania pravosti, je to jedno - na farebnej tlačiarni skopíruješ na nerozoznanie od originálu.

alenka58
26. apr 2025

v sš podpisujeme len modrým

alenka58
26. apr 2025

opravujem v št.správe

strasko
autor
26. apr 2025

Ďakujem všetkým. Milé ako ste hneď usúdili, že sa pýtam pre vlastnú potrebu ;)
Ide mi len o to, že či keď niekto príde a bude trvať na podpise zmluvy nejakou "netradičnou" farbou z dôvodu nejakého jeho vlastného presvedčenia, štýlu, extravagancie, hocičoho, či je to z právneho hľadiska ok a je to len nevšedné alebo sa to nemôže.

ukgirls
26. apr 2025

co si pamatam na sk vzdy odomna vyzadovali modre.. v uk je to cierne ..ale zakonom dane to asi nieje ...

cacianka
17. aug 2025

Podpisuje s vypĺňajú sa tlačivá v úradnom styku modrým perom( myslím farba náplne)
Pečiatky takisto
Iba guľatá so štátnym znakom je červená - aj to jej použitie usmerňuje samostatný predpis