Hmotná núdza a spoluposudzovanie detí do 25 rokov
Pomôžte mi prosím sa z toho vysomáriť.
Môj manžel stratil prácu, keďže nemal odpracovaný celý rok tak si podal žiadosť o dávku v hmotnej núdzi. V domácnosti sme vtedy žili JA - poberám polovičný invalidný dôchodok cca 175€, môj manžel ktorý momentálne je nezamestnaný ale vykonáva už aktivačné práce, ktoré mu boli nariadené úradom, dcéra - 21 rokov, ktorá pracovala na dohodu o dobrovoľníckej činnosti 198€ a syn - 16 rokov ten je ešte na ZŠ....
Samozrejme, že posudzovali môj príjem a dcérin dokopy ( aj keď vraveli že dobrovoľnícka činnosť tam nespadá) a na základe toho môjmu manželovi ktorý odrábal aktivačné práce na obci 64h dostal smiešnych cca 50€ a to tam boli už zarátané prídavky na dieťa.
Medzitým dcére skončila dohoda a odišla bývať k svojmu priateľovi 45 km od nás, teda nezdieľa s nami domácnosť ( ale má u nás trvalý pobyt).
Našla si tam prácu v novembri pričom zarábala okolo 400€ mesačne. Na základe tohto začal úrad konať, že ona sa zamestnala v inom meste tak že od nového roka si spraví manžel novú žiadosť na pomoc v hmotnej núdzi. V decembri nám bola vyplatená celá dávka cca 200€ ale v januári sme nič nedostali a následne sa stala taká vec, že dcéra dostala v práci výpoveď v skúšobnej dobe po 2 mesiacoch, takže sa musela isť znova zaevidovať.
Na úrade jej povedali že teraz bude posudzovaná s rodičmi ale že keď zas bude mať príjem tak nie.
Dcéra rozmýšla nad tým že odíde do zahraničia, a keď som sa pracovníčky na úrade spýtala že ako by to bolo keby odišla, tak že by musela doniesť zas príjem a bola by posudzovaná s nami. Z toho vyplýva, že mi znova nič nedostaneme a mali by sme vyžiť z môjho dôchodku.
Ja od dcéry určite nebudem pýtať peniaze, keďže ona je mladá a mala by si šetriť do budúcna, aj keď ona mi takú pomoc navrhla. Ale som si toho vedomá, že prvé mesiace v zahraničí bude mať ona sama problém sa zorientovať a prežiť a nechcem aby myslela na nás.
Vedeli by ste mi teda poradiť ako to je v tomto prípade keď máte dieťa do 25rokov a zarába nad minimálnu mzdu a nezdiela spoločnú domácnosť.
Citujem z tejto stránky http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina-1/m... :
"Deti do 25 rokov veku, ktoré nemajú príjem alebo majú príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, žijúce s rodičmi v domácnosti (okrem detí, ktorým v čase evidencie uchádzačov o zamestnanie vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti a detí, ktorým sa vypláca invalidný dôchodok) sa posudzujú spoločne s rodičmi. "
Ďakujem za prečítanie až do konca, viem je to dosť dlhé. Za každú radu vopred ďakujem.

@simanuela no ved si to tam napísala sama: dcéra sa posudzuje s vami do 25 rokov v období, kedy nemá príjem alebo ho má nižší, než minimálna mzda. Ak má príjem vyšší, posudzuje sa samostatne.
Ak bude i v zahraničí zarábať viac ako je u nás min.mzda, budete sa posudzovať bez nej.
Inak je potrebné pre jej vylúčenie z okruhu jednoznačne preukázať, že nežije s vami v spoločnej domácnosti.