Hmotná núdza pre slobodnú matku a určenie výživného

maminka_11
18. máj 2017

Ahoj,
poprosim o radu, najlepsie niekoho, kto ma rovnaku alebo podobnu skusenost.
Som slobodna mamina, mam skolopovinne dieta. S jej otcom spolu nezijeme cca 2 roky. Po rozchode sme nic neriesili sudne, (Nechcela som sa s nim natahovat) ja som od neho nic nechcela (vyzivne) a vysla som mu v ustrety ze sa moze starat aj on o nase dieta, nakolko maju celkom dobry vztah a nechcela som svoje dieta "obrat" o otca. Asi pred rokom som sa ocitla bez prace a bola som nutena poziadat si o pomoc v hmotnej nudzi. Davku mi priznali preddavkovo s tym ze som musela podat ziadost na sud o urcenie vyzivneho. Moja otazka znie:
1. ak sa na sude bude riesit len vyzivne (ziadam minimalne) a nie zverenie dietata do starostlivosti (tu by som chcela nechat zatial na nasej dohode), ponechaju mi pomoc v hmotnej nudzi aj na dieta? Aj ked nebude zverena sudom do mojej starostlivosti? (ani otcovej)
2. Mozem ziadat vyzivne od aktualneho obdobia? (po sude) A nie spatne,od kedy je podany navrh?
3. Ma niekto skusenost s poberanim davky v hmotnej nudzi pri striedavej starostlivosti?
4. Riesili ste niekto sudne len vyzivne a zverenie a upravu styku s dietatom ste si nechali na dohode (neviem,ci sa to vobec takto da)
Bola som za pravnickou ohladom tychto veci...ale nevedela mi presne odpovedat...hlavne ohladom tej davky...a ani na socialke mi nevedeli povedat, pretoze vraj taky pripad nemali (ze mame ustnu dohodu o starostlivosti)

Dakujem krasne za rady a skusenosti 🙂

miroslava21
20. máj 2017

Ahoj ja mam rozsudok zo sudu len ohladom vyzivneho. Cize styk otca s dietatom upraveny nemam. Dieta automaticky zverili mne ako matke do starostlivosti. Neviem preco to nechces ale treba to poriesit kedze dieta byva s tebou v domacnosti. Ty bydes rozhodovat za dieta ( urady, skolka, skolka). A vyzivne pridelia rodicovi ktory ma zverene dieta do starostlivosti, preto vyzivne nebudes platit ty otcovi ale otec matke. Ked nemas sudom urceny styk otca s dietatom, je to na dohode. Na sude sa ta budu pytat ci je nejake zameskane vyzivne, ak nie, tak vyska vyzivneho bude pravoplatna od rozhodnutia sudu.

maminka_11
autor
20. máj 2017

Ahoj @miroslava21, vdaka za odpoved...no ja by som bola rada,keby malu zverili mne...no jej otec s tym nebude suhlasit, a bude ziadat aj on o zverenie do jeho starostlivosti...cize sud bude o natahovackach...a ja sa bojim,ze by mohli zverit malu aj jemu...nakolko ja som bez prace a byvam v podnajme...on pracuje,ma vlastny byt,auto....ako som uz spomenula, mame teraz kvazi striedavu starostlivos (po tyzdni), aj ked ja som s nou castejsie...a vsetky uradne veci,lekarov atd.riesim ja, ale sud nam moze urcit aj striedavu starostlivost...a mne by potom zobrali davku na malu kazdy druhy mesiac...a kedze ziadam to najnizsie vyzivne,tak asi by som nevykrila platit byt a ostatne...kym si nenajdem pracu...takze mam obrovsku dilemu,ci risknut a ziadat o zverenie do mojej starostlivosti...to by bola obrovska ulava pre mna, nakolko sa vo vsetkom teraz musim prisposobovat jej otcovi...alebo ziadat len to vyzivne a ten styk ponechat na nasej dohode...tak by mi nevzali davku ale vsetko by bolo len o mojej voli,prisposobovat sa jemu, kedze s nim sa neda dohodnut...nase dohody su o tom,ze ja mu vzdy ustupim... :(

dubro
6. aug 2019

@maminka_11 ako ti to dopadlo? Dostala si dieta do osobnej starostlivosti napriek tomu ze otecko vedel dokazat striedavku? Samozrejme ze tu on chcel, teba dal na hmotnu nudzu aby si usetril vyzivne. Mimochodom ak on slusnejsie zaraba, on musi tebe hradit vyzivne na matku nielen na dieta a nie ze štat hradi hmotnu nudzu . To by sme tu dopadli. Ved kopec zien s malymi detmi je bez prace a s tazkymi vyhliadkami nejaku najst ked maju male deti a su na ne same.