Idem prenajať svoj byt. Na čo si dať pozor?

22. júl 2023

Ahojte, idem dať do prenájmu svoj byt. So zmluvou mi pomôže právnička v rodine, ale rada by som sa ešte poradila s niekým, kto má realne skúsenosti s prenájmom.
Rozmýšľam ako to spraviť s energiami;
- viem ma bytovom družstve prehlásiť zálohové platby na nájomcov? Alebo prípadne, vedia mi na bytovom ukázať spotrebu za určité obdobie ktoré si vyžiadam skôr ako bude vyúčtovanie budúci rok? ( Budem tam telefonovať ale možno niekto z vás vie)

Ďalšia otazka je daňové, čítala som že prenajom musím nahlásiť a priznat dane. Vie mi niekto povedať či to bežne ľudia nahlasujú ak prenajímajú jeden byt? Je to veľký risk nenahlasit? Samozrejme nemám s tým problém len by som nerada platila " zbytočne " Nie som podnikateľka, nemám životnosť.
Prosím o hocijaké rady a postrehy. Ďakujem

patka06
22. júl 2023

Zálohové platby by som na nájomníkov neprehlasovala, budú ti platiť nájomné a z toho zaplatíš všetky zálohové platby, vieš si ich potom odpočítať ako výdavky v daňovom priznaní, rovnako aj elektrinu, plyn, internet, TV
Výška zálohových platieb by mala byť rozpísaná v nájomnej zmluve.
Spotreby si vieš priebežne kontrolovať na meračoch v byte, je bežné, že majiteľ chodí pravidelne / po dohode s nájomníkmi/ skontrolovať merače aj stav bytu.
Ak nemáš pridelené DIČ, musíš sa zaregistrovať na DÚ, že prenajímaš a to najneskôr v mesiaci nasledujúcom po začiatku prenájmu / ak prenajmeš od 01.08. najneskôr do konca septembra sa musíš registrovať/ Prihlasujú sa aj tí, čo prenajímajú iba 1 byt.
Neprihlásiť sa je risk - hrozí pokuta.
Zo zákona máš povinnosť platiť daň z príjmu z prenájmu. Podávaš DP priznanie typu B.

savoya
22. júl 2023

Pofotit cely byt ,predtym ako ho prenajmes.

patka06
22. júl 2023

Pozor si dať aj na kvalitu nájomnej zmluvy, uzatvárať Zmluvu o krátkodobom prenájme, nie nájomnú zmluvu podľa občianskeho zákonníka.
V zmluve ošetriť všetky finančné záležitosti, depozit aj nájomné.
Dôležité je aj ukončenie zmluvy, čo sa považuje za porušenie - vypísať.
Výpovedná doba + do zmluvy zahrnúť súhlas s obhliadkami počas výpovednej doby.
K zmluve pripojiť odovzdávací protokol - popis stavu bytu a zariadenia /môžu byť aj foto ako radí vyššie/

autor
22. júl 2023

@patka06 ďakujem pekne. Ako sa ošetruju prípadne nedoplatky za energie?

s_o_n_i_k_e
22. júl 2023

pracujem v energetickej firme:
- odpíšem stav merača pri príchod, kľudne po mesiacoch sa môže odčítať stav,
- za elektrickú energiu sa platí mesačne poplatok ,, za elektromer,,
+ poplatok za odber už priamo kwh.

Stačí teda takto jednoducho to vypočítať.

Prepisovať by som neprepisovala, pri ukončení treba podpis pôvodnej osoby, ak Vám nájomca zo dňa na deň odíde, nemáte to už ako prepísať, čo je dosť veľký problém.

Prípadne, si vyžiadať z energetiky FA na požiadanie a od toho stavu pôjde to na nich, a ak bude preplatok im dáte, ak nedoplatok doplatia a nastavíte im zálohy ako si povedia 🙂

Tých možnosti je viac 🙂

patka06
22. júl 2023

Presne ako radí vyššie, v preberacom protokole máš stavy meračov /začiatok aj koniec prenájmu/ Podľa toho vypočítaš spotreby a vyúčtuješ.
Do zmluvy dať bod o vyúčtovaní nedoplatky platí nájomník a ak bude preplatok, tento mu buď vrátiš alebo sa odpočíta z nájomného / to záleží na tom či bude platiť nájomné v hotovosti alebo TP/

simsalabim
22. júl 2023

@patka06 suhlasim, znluvu o kratkodobom najme. Zmluva o prenajme je pre prenajimatela potencionalne nebezpecna.

horskaholka
22. júl 2023

Určite nezabudni mať v zmluve zahrnuté, že nájomca nie je oprávnený prenajať byt tretej osobe. Bola o tom raz aj reportáž v tv kedy nakomca prenajal byt dalej a majiteľ mal s tým obrovské problémy.

patka06
22. júl 2023

Do zmluvy zapísať aj počet osôb bývajúcich byte
AJ to či môžu/nemôžu mať domáce zvieratá
Fajčenie v byte - by som v zmluve zakázala.