Informácie ohľadom podielového vlastníctva

janapeterjana
10. nov 2020

Ahojte, s terajším manželom sme kupovali byt ešte pred svadbou, mame ho v podielovom spoluvlastníctve na polovicu. Potom sme sa vzali, bývame v ňom, mame naň hypo. Chcem sa opýtať, čo to vlastne znamená oproti bezpodielovému spoluvlastníctvu? Nemôže v budúcnosti spôsobiť komplikácie, že to máme takto?

hopsadobrandejsa
10. nov 2020

Zalezi ake komplikacie mas na mysli. Myslis komplikacie v pripade rozvodu?

janapeterjana
autor
10. nov 2020

@hopsadobrandejsa nie, práveže rozvod nemám vôbec na mysli. Proste či má môj muž nárok aj na moju časť bytu.. V prípade úrazu, dedenia a pod. Lebo tak by som to chcela.

limetka69
10. nov 2020

@janapeterjana pripnem sa ti tu, lebo sme na tom presne rovnako a nikdy ma nenapadlo nad tym uvazovat, ze je tam rozdiel.

hopsadobrandejsa
10. nov 2020

@janapeterjana

Zakony sa neustale menia cize v tomto by som ti odporucil vyhladat pravnu pomoc, myslim, ze tu na MK je aj sekcia.

Kedze ste zosobaseni, v pripade umrtia ostava tvojmu muzovi v bezpodielovom spoluvlastnictve jeho polovica, ta druha polovica by sa delila medzi neho a vase deti. Ak by ste mali dve deti, islo by to na tretiny ( otec a kazde dieta tretinovy podiel tvojej polovice ).

Nie som si isty, ze partner automaticky dedi celu polovicu. V takychto pripadoch je lepsie mat urobenu zavet. Budes to mat zabetonovane komu pripadne tvoja polovica bytu a pravne to nebude nikto moct napadnut.

draik
11. nov 2020

@janapeterjana
Neznamená to komplikácie.
Podiel je len Váš a ani v prípade rozvodu by naň exmanžel nemal právo, pretože veci vo výlučnom vlastníctve nepodliehajú vyporiadaniu BSM. V prípade dedenia by bol jedným z dedičov, ak by ste v závete neurčili inak.
Ak by bola nehnuteľnosť v BSM, muselo by sa BSM (pre prípad rozvodu či dedenia) najskôr vyporiadať; obvykle v pomere 1/2 a 1/2, pričom v prípade dedenia by následne 1/2 podliehala dedeniu (manžel +deti rovným dielom, ak závet neurčí inak).