icon

Invalidný dôchodok bez finančného príspevku

1. aug 2023

Zdravím dievčatá, chcem sa opýtať len čisto zo zvedavosti, či je možné, že niekomu priznali plnú invaliditu a nedostáva ani cent. Jedná sa o moju kolegyňu, ktorej vyoperovali obličku (dlhoročné ťažkosti) , ale normálne chodí do práce.

taminka1986
1. aug 2023

Pokial jej uznali plnu,nerozumiem preco nedostava nic. A tiez normalne chodim do prace pri plnom ID. Praca a ID sa nevylucuje pokial ti to zdr.stav dovoli

mogaa
1. aug 2023

no ak nemá odpracovaný potrebný počet rokov, tak naozaj nemusí dostávať nič....ale popri ID sa môže aj pracovať, takže si si istá že nedostáva nič? lebo aj pri plnom ID sa môže normálne pracovať, čiže poberá aj ID aj pracuje.....lebo aj keby jej chýbali odpracované roky, vie si určité obdobia doplatiť.....

123kika1234
1. aug 2023

Som na plnom ID a pracujem a nerozumiem, ako nemôže dostávať nič..ci len nejaké dohady?

alickapusinka
1. aug 2023

Nech sa ide opytať za SP musí dostavať peniaze aj papier výmer musí mať koľko bude dostavať a na koľko je ID.

mrkva1
1. aug 2023

Pokiaľ je invalidita pod 40%, mevznika finančný nárok a ďalej musia byť odpracované roky podložené odvodmi.

viestta
1. aug 2023

Plna invalidita je jedna vec, invalidny dochodok je nieco ine. Na to aby jej bol priznany ID musi splnat podmienky, teda hlavne odpracovane roky a platene odvody, ak sa nejedna o ID z mladosti

autor
1. aug 2023

Ďakujem za odpovede. Nechcem sa jej nič vypytovať, nie je to moja vec, len mi to bolo veľmi divné. Tam bude určite problém s tými neodpracovanými rokmi, čiže neplatením odvodov.

anita6666
1. aug 2023

A prečo by nemala chodiť do práce? Čo má čučať doma do stropu ako pol invalidného národa s pseudodiagnozami?

martinkatinka
1. aug 2023

S jednou oblickou kludne moze pracovat. Ano, ma to urcite obmedzenia, ale da sa.
Moja mama mala najskor plny, potom len polovicny.

aurelia2000
1. aug 2023

@anita6666 👍

mamina7070
1. aug 2023

urcite nema plny invalidny (a ani ciastocny) za to ze nema jednu oblicku to je mala diagnoza na jeho priznanie
alw propri ID moze normalne pracovat na TPP kludne na plny uvazok vela ID pracuje

autor
1. aug 2023

@anita6666 Ona chodí rada do práce, tak načo tak útočne?

autor
1. aug 2023

@mamina7070 Má plný , aj iné DG a pracuje na TPP , má odrobených 180 hodín mesačne.

euka210
1. aug 2023

moze popri nom pracovat, ak nema odpracovane pozadovane roky tak nedostane nic. Tych mozno 200-250e pri plnom ID nie je na prezitie.

mamina7070
1. aug 2023

180 hodin je nad ramec standardneho prac casu ale samozrejme pracovat moze ak jej to zdravie dovoli a neni obmedzena ani vo vyske zarobku ani v pocte hodin
ma invalidny a a plat
mam to tak isto (ja ma len ciastocny ale a vobec to nemusi byt taka nozka suma ako pise
@euka210 tokolko ma zacisi od prijmov co mala

mamina7070
1. aug 2023

a kde je problem ved to je ok

zalka
2. aug 2023

Kolegina si možno môže doplatiť chýbajúce roky a bude aj ID dostávať.
Doplatiť sa nedá vždy ale len za obdobia evidencie na UP alebo štúdia.