icon

Invalidný dôchodok z Anglicka

harvanovasimona
26. okt 2016

Ahojte chcem sa spytat pred 4 mesiacmi som ziadala invalidny dochodok z uk ...otec tam volal a oni nic nevedia a stale ho prepajaju az to vzdal ked cakal na jeden hovor 15min ...neviete mi poradit cislo presne na to oddelenie kde sa zistuju dochodky ...resp....ako zistit ci mi bol priznany z gb ...alebo kolko mam este cakat aa ci niektora ste nevybavovali dochodok z gb a kolko ste cakali...diagnozu mam ewing sarkom

danculik
14. mar 2021

@harvanovasimona ahoj...u nas na Slovensku sme na socialke poziadali o invalidný dochodok len pred dvoma týždňami a kým mu ho schvália prejde veľa času. Chcem sa však opýtať, ten romulár ESA - 50 môžem zaslať aj teraz? Môžem požiadať o anglický dôchodok aj keď mu nebol uznaný ešte Slovenský? Vraj na Slovensku sa čaká na invalidný dôchodok aj rok..pretože rok musí byť na PN...

peterjrb
14. mar 2021

Ahoj,keď som zažiadal o inalidný na sociálke chceli odomňa aj prac.zmluvy zo zahraničia,(robil som v čechách a v uk)niečo ako zápočtový list z uk ani z čiech som nemal,na sociálku som dal zmluvy o začatí kontraktu a o ukončení kontraktu (mal som iba jedného zamestnávateľa v čechách aj v uk).Približne po roku mi prišiel formulár esan50 z uk,vylpnil som a poslal naspäť do uk je to sai polroka dozadu,teraz čakám čo bude ďalej

mariodubecky
14. mar 2021

potrebujem poradit aku formu musim vyplnit ked chcem poziadat o invalidny dochodok na sk.Ja zijem v anglicku a tu mi bol priznany invalidny dochodok po autonehode a viem ze zo zakona mam narok poberat dochodok aj na sk nakolko som tam pracoval pred odchodom do anglie.Tu v UK sa neviem nijako dopatrat ktora forma to je,lebo tunajsie urady somnou nespolupracuju.Na sk mi povedali,ze mam volat na dwp a ziadat o zaslanie vsetkych informacii o dochodku v uk a oni potom zacnu vybavovat ziadost o dochodok na sk.Dakujem za radu

harvanovasimona
autor
16. mar 2021

@danculik počkaj na svk dôchodok... Budeš mať potvrdenie ze je tam invalidita bez toho nemusia veriť... I napriek lek. Správam... Opýtaj si prv tlačivá výplň.. A dolozis všetko čo povedia... Čaká sa áno dlho a ešte si budú aj overovať ci si to ty že od nich to žiadaš... Takže UK dôchodok je na dlhú trať... Ale oplatí sa počkať.. Ver...

harvanovasimona
autor
16. mar 2021

@mariodubecky o opačnom procese neviem ako to funguje ja som bola uznaná na svk invalidna a pri žiadosti o dôchodok som dávala aj žiadosť o invalidný dôchodok v UK....nic ti neostáva iba zisťovať volať chodiť po úradoch tam... Opačne neviem fakt ako to funguje...

harvanovasimona
autor
16. mar 2021

@mariodubecky nie v UK ale z UK... Žiadosť som dávala tu na svk o ID z UK...

danculik
23. mar 2021

@harvanovasimona ok ale o ten ID z UK si žiadala až keď si vedela, respektíve mala rozhodnutie o uznaní ID tu na SVK? Alebo môžeš žiadosť do UK zaslať aj, keď ešte čakáš na vyjadrenie o ID na SVK?

harvanovasimona
autor
23. mar 2021

@danculik na 100% isto už neviem povedať predsa ja som na invalidnom 5r.. Ale zdá sa mi ze až po tom čo som bola uznaná invalidnou tu... Najlepšie bude ísť na sociálku a opýtať sa ako je to.. A čo je lepšie

tmarky1
21. máj 2021

@harvanovasimona ahoj môžem sa opýtať, keď si žiadala o ID na slovensku, prišlo ti zo SP nejaké rozhodnutie od kedy si invalid a na koľko percent? alebo ti listom oznamili že riesia aj invalidny v Uk? ja som žiadala o invalidny na sk a v žiadosti som uviedla aj že som pracovala v Uk. prišlo mi z Ba iba papier o výmere dôchodku a ako to vypočítali ale ziadne rozhodnutie alebo spomenutie Anglicka. ani žiaden formulár do Uk. Mám to ešte čakať že mi to pošlú? dik

harvanovasimona
autor
21. máj 2021

@tmarky1 to musíš požiadať o zahraniční dôchodok.. Len potom pripnes koľko dostávaš na svk a na koľko percent máš poškodené zdravie... Budeš odkladať lekárske správy v svk jazyku.. Nemusíš nič prekladať... Treba zrejme požiadať o zahraničný dôchodok na sociálke... Ja som pred 5r žiadala spolu z svk... Záleží čo ti radila na sociálke... Lebo sú fakt ľudia čo chcú pomôcť a sú tam taky čo ti neporadia nič...

tmarky1
22. máj 2021

@harvanovasimona a prosím nepamätáš sa ako ta žiadosť vyzerala mala nejaké označenie , ake tlacivo treba pre SP? A potom ti nieco prišlo aj z UK vyplniť?komu si dávala potom tie lekárske správy? poštou na nejakú adresu do Uk? dik

magdusa86
Autor odpoveď zmazal
magdusa86
Autor odpoveď zmazal
karkulos
4. júl 2023

@majky640 Dobrý deň, zistili ste niečo?

robo1218
10. júl 2023

Už niekdo dostal ID z Uk

robo1218
10. júl 2023

Mne to išlo do Uk v Marci tohto roka a stále čakám na vyjadrenie

peterjrb
10. júl 2023

Bolo to dlhé vybavovanie a čakanie a ID mi bol v UK schválený

robo1218
11. júl 2023

@peterjrb ahoj ako dlho to trvalo

robo1218
Autor odpoveď zmazal
robo1218
11. júl 2023

@peterjrb Máte správu

robo1218
19. júl 2023

@peterjrb zdravím vybavil si niečo z anglicka

dan7
28. apr 2024

@robo1218 dobrý deň, tiež vybavujem ID z Anglicka, akurát mam formular, ktorý idem vyplniť, chcem sa opýtať či formulár treba vypisovať v AJ ? Alebo stačí v mojom rodnom jazyku a oni si to potom dajú preložiť? Viem, že keď pracovníčka zo social.poistovne posielala papiere do UK tak to bolo v SJ. Vy ste to mali v Angličtine vypísané. Ďakujem

robo1218
28. apr 2024

@dan7 ano mal som v AJ je to lepšie . Budete potrebovať aj od lekára to som si ja dal preložiť úradne cez prekladateľa . Ak budete chcieť viac info kľudne mi napíšte a pošlite číslo ja vám zavolám a poradím vám

robo1218
21. aug 2024

Zdravím , len pre info už nieko berie id z uk a koľko . Dajte info

robo1218
21. aug 2024

@harvanovasimona zdravím , ja už mám schválený už mesiac . Ako dlho ste čakali na výpočet a koľko vám schválili aspoň orientačne

harvanovasimona
autor
6. okt 2024

@robo1218 pol roka

harvanovasimona
autor
6. okt 2024

@robo1218 záleží asi od platu ktorý ste mali ....

robo1218
6. okt 2024

@harvanovasimona uz mi to prislo pred tyzfnom ale ziadna slava

harvanovasimona
autor
8. okt 2024

@robo1218 ako vám to vypočítali raz za týždeň raz za 2 týždne ...raz za mesiac ...myslím aspoň ja tak mám že mám vyšší anglický dôchodok ako ten môj polovičný dôchodok zo Slovenska ...ten na Slovensku je na zaplakanie...a vždy lepšie ako nič ...lebo anglická vláda to chcela zakázať že do zahraničia už posielať dôchodky nebudú ...

robo1218
8. okt 2024

@harvanovasimona tak to mate dobre mne vypovitali 19£ tyzdene ale vyplacat to budu kazde dva tyzdne . Uz som napisal odvilanie