icon

Išli by ste na konanie o dedičstve pred notárom?

19. dec 2025

Ahojte, včera mi prišiel list od notára. Nejaké prejednanie dedičstva po mojom nebohom starom otcovi, ktorý zomrel v 90tych rokoch. Nič nevlastnil, všetko bolo prededené. Konanie je na druhej strane republiky. Nemám sa nechať kým zastupovať. Dnes som sa volala notárovi a pýtala sa, čo je predmetom dedičského konania. Po telefóne mi neposkytol žiadne informácie. Rovno napísal, že poplatok je 100 eur a mám ho so sebou priniesť. Ja teda neviem, išli by ste na toto konanie? Ak sa niekde niečo našlo po prapra rodičoch, tak to bude nejaký nepredajný pozemok, v hornej dolnej... okrem toho, ak tam budú bratrancovia, sesternice z rôznych kolien... tak to bude min. hodnota. čo by ste robili? Treba mi brať dovolenku a cestovať vlakom 6h cesty kvôli tomu.

Strana
z2
pribinak
19. dec 2025

Nemôžeš poveriť zastupovaním nejaké bratranca či sesternicu?

lukbe
19. dec 2025

Išla.

autor
19. dec 2025
@pribinak

Nemôžeš poveriť zastupovaním nejaké bratranca či sesternicu?

@pribinak nie s nikým nie som v kontakte. Ja ich nepoznám.

anonym_dc752e
19. dec 2025

Myslim, ze je povinny podat info o co ide. Nas v podobnej veci notarka informovala-co, kde, kolkym, za kolko-z toho si vyratuva odmenu. Povolala skupinu bratrancov a dvom tiez z Prdelkovic povedala - vy dedit nebudete. Prezila, ale zo stastim. 😅V pondelok zavolaj znova a never, ze vsetko bolo prededene. Moja skusenost je, ze prededili max. 80% veci.(gruntbuchy,ziadne PC.) Iba taky, co mal doklady v 100% poriadku, po takom sa lrededilo vsetko. Takze mozes podedeit aj nieco zaujimave... Ber to ako🎄🎄🎄

autor
19. dec 2025
@anonym_dc752e

Myslim, ze je povinny podat info o co ide. Nas v podobnej veci notarka informovala-co, kde, kolkym, za kolko-z toho si vyratuva odmenu. Povolala skupinu bratrancov a dvom tiez z Prdelkovic povedala - vy dedit nebudete. Prezila, ale zo stastim. 😅V pondelok zavolaj znova a never, ze vsetko bolo prededene. Moja skusenost je, ze prededili max. 80% veci.(gruntbuchy,ziadne PC.) Iba taky, co mal doklady v 100% poriadku, po takom sa lrededilo vsetko. Takze mozes podedeit aj nieco zaujimave... Ber to ako🎄🎄🎄

@anonym_dc752e nie, ze po telefone mi ziadne info nedaju, iba osobne.

anonym_ce2452
19. dec 2025

Napíš mu doručený list cez https://www.slovensko.sk tam ti môže napísať o čo ide

anonym_754f49
19. dec 2025

Zo zvedavosti by som asi šla.

ibrunova
19. dec 2025

Ja mám pocit, že skôr či neskôr tam budeš musieť ísť. Vypočuj si, o čo ide a prípadne sa na mieste môžeš dedičstva vzdať.

januska12323
19. dec 2025

Išla by som pretože nikdy nevieš čo sa dozvieš.

dadis
19. dec 2025

Isla by som

anonym_4469fb
19. dec 2025

@anonym_autor nezabudaj na to, ze notar je sudny komisar. Kebyze dostanes predvolanie na sud, tiez tam nepojdes lebo sa ti nechce? Aby si este nedostala pokutu (ano, aj take veci sa stavaju). Do telefonu ti nemoze poskytnut informacie, lebo ako moze vediet, ze si to naozaj ty? Ale skus ho poziadat ako tu pisali vyssie cez slovensko.sk, alebo doporucenym listom nech ti zasle okruh majetku o aky sa jedna.

autor
20. dec 2025
@anonym_4469fb

@anonym_autor nezabudaj na to, ze notar je sudny komisar. Kebyze dostanes predvolanie na sud, tiez tam nepojdes lebo sa ti nechce? Aby si este nedostala pokutu (ano, aj take veci sa stavaju). Do telefonu ti nemoze poskytnut informacie, lebo ako moze vediet, ze si to naozaj ty? Ale skus ho poziadat ako tu pisali vyssie cez slovensko.sk, alebo doporucenym listom nech ti zasle okruh majetku o aky sa jedna.

@anonym_4469fb povedala som mu, nech ma identifikuje. Rodne cislo, cislo OP, adresa, telefon, email. whatever. Ako bude vediet, ze som to ja ked pridem? Na OP vyzeram inak ako teraz 🙂 Na vodicalu uz uplne.

lucyluska
20. dec 2025

Cestovať a ešte poplatok 100e?
Najskôr by som chcela vedieť o čo ide.

anonym_031e23
20. dec 2025
@lucyluska

Cestovať a ešte poplatok 100e?
Najskôr by som chcela vedieť o čo ide.

@lucyluska sto, nesto, cez telefon sa take info nepodavaju.

anonym_2a6dfc
20. dec 2025

@anonym_autor určite by som išla. A poňala by som to pozitívne. Pocestujem, uvidím niečo nové, pekné…. 🤷‍♀️ pozemok v hornej dolnej? Už aj by som premýšľala, ako tam postaviť chatu napr.

lenka_da
20. dec 2025

@anonym_autor Ak ti vyčíslil poplatok 100 eur, tak tam musí byť dedičstvo, nakoľko notár musí vypočítať poplatok presne podľa tabuľky, sú určené percentá podľa výšky dedičstva. Ale môžu to byť lúky alebo lesy, niekde pánu Bohu za chrbtom.

autor
20. dec 2025
@lenka_da

@anonym_autor Ak ti vyčíslil poplatok 100 eur, tak tam musí byť dedičstvo, nakoľko notár musí vypočítať poplatok presne podľa tabuľky, sú určené percentá podľa výšky dedičstva. Ale môžu to byť lúky alebo lesy, niekde pánu Bohu za chrbtom.

@lenka_da ano, bude to nejaky pozemok v hornej dolnej, kde bude 10 dedicov a bude to nepredajne…

lenka_da
20. dec 2025
@anonym_autor

@lenka_da ano, bude to nejaky pozemok v hornej dolnej, kde bude 10 dedicov a bude to nepredajne…

@anonym_autor Nás tiež takto vyzval notár, ale skontaktovali sme sa s ostatnými dedičmi, jeden prejavil záujem, tak sme mu to za symbolickú sumu nechali. Ale to stretnutie s ostatnými členmi rodiny mi stálo za to cestovanie, bolo to milé.

natalka13
20. dec 2025

V liste sme mali napisane co je predmetom dedicstva chata pozemok.
Ak sa nedostavis prijimas dedicstvo, aby si dlhy neprijala.

autor
20. dec 2025
@natalka13

V liste sme mali napisane co je predmetom dedicstva chata pozemok.
Ak sa nedostavis prijimas dedicstvo, aby si dlhy neprijala.

@natalka13 musim sa vyjadrit, ci prijimam dedicstvo. Bez mojho vedomia nebudem dedit.

natalka13
20. dec 2025
@anonym_autor

@natalka13 musim sa vyjadrit, ci prijimam dedicstvo. Bez mojho vedomia nebudem dedit.

@anonym_autor musis oficialne odmietnut, ak chces.
Ak neprides, budes dedit.

anonym_621880
20. dec 2025

@anonym_autor dedičom už si zo zákona. Keď dediť nechceš musíš dedičstvo oficiálne odmietnuť buď písomne overeným podpisom alebo priamo do zápisnice u notára.

maminkadeticiek
20. dec 2025

Dedit budes aj ked neprides podla mna,nie?Tak to je.

anonym_621880
20. dec 2025

Navyše dedicske konanie je povinne a musíš sa ho zúčastniť buď osobne alebo niekoho splnomocnit taktiež úradne overeným podpisom inak ta môže dať súdny komisár aj predviesť políciou.

autor
20. dec 2025
@anonym_621880

Navyše dedicske konanie je povinne a musíš sa ho zúčastniť buď osobne alebo niekoho splnomocnit taktiež úradne overeným podpisom inak ta môže dať súdny komisár aj predviesť políciou.

@anonym_621880a ked som pracovne mimo a nemam koho poverit?

dadis
20. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_621880a ked som pracovne mimo a nemam koho poverit?

@anonym_autor Tak si vybav volno v praci, to nemoze byt predsa problem

autor
20. dec 2025
@dadis

@anonym_autor Tak si vybav volno v praci, to nemoze byt predsa problem

@dadis o to nejde, ja v tom tyzdni budem teda napokon pracovne mimo Slovenska. Cize nemozem sa dostavit.

dadis
20. dec 2025
@anonym_autor

@dadis o to nejde, ja v tom tyzdni budem teda napokon pracovne mimo Slovenska. Cize nemozem sa dostavit.

@anonym_autor Tak poziadaj o posun terminu, ked to mas take velmi dolezite v praci

bosorkabb
20. dec 2025

Ak ťa notár predvolá musí ísť alebo splnomocniť niekoho. Ja som musela z BA až za Prahu.

autor
20. dec 2025
@dadis

@anonym_autor Tak poziadaj o posun terminu, ked to mas take velmi dolezite v praci

@dadis nevyhovie mi, je tam pozvanych dalsich 10-12 dedicoc. Ja budem moct pracovne nahskor az v marci, ked sa vratim. A nemam koho splnomocnit.

Strana
z2