icon

Je fakturácia na cudzí účet legálna?

18. sep 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať otázočku, ak tu medzi vami je niekto kto sa vyzná v danej problematike.

Zistil som že živnostník, ktorý mi faktúruje za vykonané práce, nemá svoj účet ( lebo má exekútorov) ale peniaze chce posielať na cudzí účet. ( ktorý má vo fsktúre)
Je na takejto faktúre niečo protiprávne?
Hrozí mne ako s.r.o. nejaký postih ? Ďakujem

Strana
z2
ivusa1516
18. sep 2025

@anonym_autor ak dobre viem každý živnostník musí mať predsa podnikateľský účet 🤔a. Musí mu tam chodiť veskery zárobok ktorý fakturujem a rovnako aj odchádzať, tiež aj odvody

ivusa1516
Autor odpoveď zmazal
ivusa1516
18. sep 2025

@anonym_autor takže zamna vy problém nebudete mať nakoľko vy uhradzate faktúru ktorú vystavil on s údajmi aké zadal... Čiže ak nato príde ze on nedá fakturu do daňového tak bude mať problém o nie vy ak bude kontrola

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor ak dobre viem každý živnostník musí mať predsa podnikateľský účet 🤔a. Musí mu tam chodiť veskery zárobok ktorý fakturujem a rovnako aj odchádzať, tiež aj odvody

@ivusa1516 to viem, ale otazka znie tak, že či musí byť účet písaný na jeho meno.
Pretože pri zadavaní platby, mi vyskočilo že účet na kt. mu mám poslať peniaze, nevlastní on ale jeho priatelka, lebo má exekútora, o čom som nevedel..

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@ivusa1516 to viem, ale otazka znie tak, že či musí byť účet písaný na jeho meno.
Pretože pri zadavaní platby, mi vyskočilo že účet na kt. mu mám poslať peniaze, nevlastní on ale jeho priatelka, lebo má exekútora, o čom som nevedel..

@anonym_autor my toto ako sro vône neriešime, nemáme dôvod riešiť kto je na faktúre a kto na ucte🤷nám ak príde kontrola mame všetko ôk no a zvyšok je jeho problém... Typujem že nezakladá vôbec faktúry ale vyplatiť si necháva nakoľko sa povinnosti aj obyčajnému živnostníkovi zmenili

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor takže zamna vy problém nebudete mať nakoľko vy uhradzate faktúru ktorú vystavil on s údajmi aké zadal... Čiže ak nato príde ze on nedá fakturu do daňového tak bude mať problém o nie vy ak bude kontrola

@ivusa1516 tiež mám taký dojem, len mám obavy, že ak neprizná vsetky faktúry, či nemôžu danovaci pýtať niečo odomňa...
Ja si povinnosti plním, ale tí živnostníci dnes, hrôza...česť výnimkám..

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor proste zákon a nariadenie porušuje on nie vy. Čiže vôbec by som neriešila, základ je aby vy ste faktúru založili a mali svoje naporiadku

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@ivusa1516 tiež mám taký dojem, len mám obavy, že ak neprizná vsetky faktúry, či nemôžu danovaci pýtať niečo odomňa...

@anonym_autor môže príde kontrola ak jeho niekto uda tak pôjde kontrola zrejme všetkým pre ktorých pracuje.. Preto je základ aby ste to. Mali vy zalozene

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor proste zákon a nariadenie porušuje on nie vy. Čiže vôbec by som neriešila, základ je aby vy ste faktúru založili a mali svoje naporiadku

@ivusa1516 ďakujem.
Viete, ja troška nerozumiem jednej veci,
Ak zamestnanec má exekutora tak exekutor vymáha financie ( presmerúva) od zamestnávatela
..
Ale ak živnostník má exek. A dá si posielať finanvie na cudzí účet, tak zákon je prikrátky?

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor môže príde kontrola ak jeho niekto uda tak pôjde kontrola zrejme všetkým pre ktorých pracuje.. Preto je základ aby ste to. Mali vy zalozene

@ivusa1516 veď to je to, čomu by som bol nerád, aby som mal opletacky...

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor žial už som sa stretla aj s tým ze všeobecne bola živnosť vedená na niekoho iného a faktúra napr chodila na manželku... Toto vôbec neriešime, základ je mať naše účtovníctvo v poriadku... Teraz jednoducho živnostníci neskutočne špekulujú ci už koli odvodom, poprípade tieto účty, proste hroza🤦

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@ivusa1516 veď to je to, čomu by som bol nerád, aby som mal opletacky...

@anonym_autor žial už len to ze ma povinnost mat biznis účet je dosť zle, ale vy žiaľ s údajmi ktoré on zadá nemáte a nespravite nič...jedine s nim hodiť rec... Samozrejme toto sa aj my snažíme vyhnúť takýmto kontrolam, stačí my ISO každú chvilku

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor žial už som sa stretla aj s tým ze všeobecne bola živnosť vedená na niekoho iného a faktúra napr chodila na manželku... Toto vôbec neriešime, základ je mať naše účtovníctvo v poriadku... Teraz jednoducho živnostníci neskutočne špekulujú ci už koli odvodom, poprípade tieto účty, proste hroza🤦

@ivusa1516 ja dám zajtra na účt. Príkaz na úhradu, ale stopnem jeho prácu pokial si nevybaví náležitosti spojené s riadným vedením živnosti.
Nepotrebujem aby som mal raz opletačky pre dph a pod.
Ja musím a druhý nemusia...obchádzajú...a pritom, tie faktúry nie sú najmenšie. Ale sj tak niesú schopný platit aspoň minimum...

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@ivusa1516 ďakujem.
Viete, ja troška nerozumiem jednej veci,
Ak zamestnanec má exekutora tak exekutor vymáha financie ( presmerúva) od zamestnávatela
..
Ale ak živnostník má exek. A dá si posielať finanvie na cudzí účet, tak zákon je prikrátky?

@anonym_autor no ak by bol na tpp tak logicky je jedno na aký účet zasiela aj tak zašle exekútor zamestnávateľovi a stiahne mu priamo.. No. Pri živnostníkovi je to komplikovane a keď zadáva platby niekde na cudzí účet nieje to vystopovatelne kým nepríde k daňovému.. Lebo ak predloží faktúry tak bude hľadať kde sú financie... Jednoduché aj ako práca na cierno

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor no ak by bol na tpp tak logicky je jedno na aký účet zasiela aj tak zašle exekútor zamestnávateľovi a stiahne mu priamo.. No. Pri živnostníkovi je to komplikovane a keď zadáva platby niekde na cudzí účet nieje to vystopovatelne kým nepríde k daňovému.. Lebo ak predloží faktúry tak bude hľadať kde sú financie... Jednoduché aj ako práca na cierno

@ivusa1516 vy sa venujete účtovníctvu?

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie mame firmu 😅🙈a teda aj riadne špekulantov

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor viete on nemá nikde uvedené pre koho pracuje.... Lebo je samoplatca.. Ak ho niekto uda tak ho preveria aj v priebehu roka...

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor nie mame firmu 😅🙈a teda aj riadne špekulantov

@ivusa1516 tak to sme dvaja, a vidím z odstupom času že niet nad fiadnych zamestnancov, aj keď sú s tím spojené iné náležitosti...

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nám sa naposledy stalo ze sme dostali výstavenú fakturu a nesedel nám názov firmy ktorá to mala vykonávať a po telefonáte sme sa dozvedeli že oni ani o Ničom nevedia.. Proste múdry dotycny na nich vystavil faktúru a nedal si námahu vypísať ani údaje riadne🤦takze sme dve strany riešili opletacky s políciu 🤦

anonym_e40c7b
18. sep 2025

Daný živnostník je platiteľ DPH?
Vtedy si over účty pred platbou na https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...

autor
18. sep 2025
@anonym_e40c7b

Daný živnostník je platiteľ DPH?
Vtedy si over účty pred platbou na https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-s...

@anonym_e40c7b je neplatca , aspoň to píše na fakt...
Ale zajtra to poriešim..
A ďakujem, kuknem link.
Veru, je mnoho podvodníkov ašpekulantov...
A v akom obore podnikáte?

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor žial už len to ze ma povinnost mat biznis účet je dosť zle, ale vy žiaľ s údajmi ktoré on zadá nemáte a nespravite nič...jedine s nim hodiť rec... Samozrejme toto sa aj my snažíme vyhnúť takýmto kontrolam, stačí my ISO každú chvilku

@ivusa1516 dnešná doba je tragédia ....
Každý druhý to má v paži, žiadna zodpovednosť, nič... a životík na vysokej nohe...

ivusa1516
18. sep 2025
@anonym_autor

@ivusa1516 dnešná doba je tragédia ....
Každý druhý to má v paži, žiadna zodpovednosť, nič... a životík na vysokej nohe...

@anonym_autor ved toto že človek jeden platí všetko a druhy nič... Ono niekedy to bolo jedno aký účet je na faktúre ak mal on živnosť a svoje údaje na nej... Lenže takto neviem ako napr takú trans. dan plati🤔

autor
18. sep 2025
@ivusa1516

@anonym_autor ved toto že človek jeden platí všetko a druhy nič... Ono niekedy to bolo jedno aký účet je na faktúre ak mal on živnosť a svoje údaje na nej... Lenže takto neviem ako napr takú trans. dan plati🤔

@ivusa1516 no to by aj mňa zaujímalo.

anonym_5f1dd0
18. sep 2025

ja by som neposlala na iný účet ako je jeho, lebo v podstate si spolupáchateľ keď vidíš, že chce poslať peniaze na súkromný účet niekoho iného, čiže to ani nezdaní a ešte vedome obíde exekútora

sweet20
19. sep 2025

Inac.. od 1.10. Pri zadavani platby okrem ibanu budes musiet naklikat aj meno toho kto ma ten ucet, inac ta to ani nepusti zaplatit. Je to kvoli podvodom. Cize keby si to urobil v oktobri tak ani to nevies zaplatit lebo by ti vyhodilo, ze meno toho pana sa nezhoduje s menom majitela uctu.

sweet20
19. sep 2025

Vies dat potom info ako to dopadlo?

anonym_e40c7b
19. sep 2025
@sweet20

Inac.. od 1.10. Pri zadavani platby okrem ibanu budes musiet naklikat aj meno toho kto ma ten ucet, inac ta to ani nepusti zaplatit. Je to kvoli podvodom. Cize keby si to urobil v oktobri tak ani to nevies zaplatit lebo by ti vyhodilo, ze meno toho pana sa nezhoduje s menom majitela uctu.

@sweet20 najneskôr 9.10.2025 musia banky spustiť overovanie zhody mena majiteľa účtu, ale samotná banka ti dovolí poslať platbu aj keď zadáš nesprávne meno, len už to bude s tvojím vedomím že posielaš niekomu cudziemu

sweet20
19. sep 2025
@anonym_e40c7b

@sweet20 najneskôr 9.10.2025 musia banky spustiť overovanie zhody mena majiteľa účtu, ale samotná banka ti dovolí poslať platbu aj keď zadáš nesprávne meno, len už to bude s tvojím vedomím že posielaš niekomu cudziemu

@anonym_e40c7b ved ano.. ale upozorni ta na to

natalka13
19. sep 2025

Nato ze mas sro. Sa pytas divne veci.
Mas fa mas splatnost je tam c.u. tak si povinny zaplatit. Teba nezaujima koho je ucet ake to co je na fa. Ty neriesis jeho uctovnictvo.

Strana
z2