Je fakturácia na cudzí účet legálna?
Dobrý deň, chcem sa spýtať otázočku, ak tu medzi vami je niekto kto sa vyzná v danej problematike.
Zistil som že živnostník, ktorý mi faktúruje za vykonané práce, nemá svoj účet ( lebo má exekútorov) ale peniaze chce posielať na cudzí účet. ( ktorý má vo fsktúre)
Je na takejto faktúre niečo protiprávne?
Hrozí mne ako s.r.o. nejaký postih ? Ďakujem
@ivusa1516 tak to sme dvaja, a vidím z odstupom času že niet nad fiadnych zamestnancov, aj keď sú s tím spojené iné náležitosti...
@anonym_autor pýtaš sa, či je legálne, že mu vyplatíš faktúru na nie jeho účet. Ak ti ide o legálnosť, skôr mi napadlo to, či ide o skutočného obchodného partnera alebo dotyčný robí činnosť, ktorú by mohol aj ako zamestnanec, ale robí to na živnosť. Lebo to je tzv. švarc systém a ten je nelegálny.
A čo sa týka tej faktúry, ja by som mu to nezaplatila. Povedala by som mu, že zmluvný vzťah mám s ním a preto aj faktúru budem vyplácať jemu. Ja som síce toto nezažila, ale stretla som sa s firmou, ktorá chcela, aby som poslala na iný účet, odmietla som. Povedala som, že zaplatím jedine na ich účet. Aj sa pokúšal vyhrážať, že ma dá na súd, ak nedodržím lehotu splatnosti, povedala som, že nech, on bude súdu vysvetľovať, prečo chcel obísť svoj účet. A vôbec som neriešila, či je alebo nie je to legálne. Proste mám zmluvu či objednávku od Fera, tak zaplatím Ferovi, nie Anči.
Nato ze mas sro. Sa pytas divne veci.
Mas fa mas splatnost je tam c.u. tak si povinny zaplatit. Teba nezaujima koho je ucet ake to co je na fa. Ty neriesis jeho uctovnictvo.
@natalka13 to že mám sro nemení na tom nič,pretože mnohý to síce takto robia, a verte že fakt ale ja nebudem podstupovať žiadne riziko pre druhých, keď nemusím.
@anonym_autor pýtaš sa, či je legálne, že mu vyplatíš faktúru na nie jeho účet. Ak ti ide o legálnosť, skôr mi napadlo to, či ide o skutočného obchodného partnera alebo dotyčný robí činnosť, ktorú by mohol aj ako zamestnanec, ale robí to na živnosť. Lebo to je tzv. švarc systém a ten je nelegálny.
A čo sa týka tej faktúry, ja by som mu to nezaplatila. Povedala by som mu, že zmluvný vzťah mám s ním a preto aj faktúru budem vyplácať jemu. Ja som síce toto nezažila, ale stretla som sa s firmou, ktorá chcela, aby som poslala na iný účet, odmietla som. Povedala som, že zaplatím jedine na ich účet. Aj sa pokúšal vyhrážať, že ma dá na súd, ak nedodržím lehotu splatnosti, povedala som, že nech, on bude súdu vysvetľovať, prečo chcel obísť svoj účet. A vôbec som neriešila, či je alebo nie je to legálne. Proste mám zmluvu či objednávku od Fera, tak zaplatím Ferovi, nie Anči.
@melanta ďakujem. Tiež som toho názoru.
Viem že mnohým živnostníkom odzvonieva, pre toto opatrenie, ale každý musí zodpovedať za niečo. Keď nieje shopný zaplatiť 500e pri fakturacií 3000 tak potom nech sa nečudujú že štát príjima opatrenia ake prijíma..
@melanta ďakujem. Tiež som toho názoru.
Viem že mnohým živnostníkom odzvonieva, pre toto opatrenie, ale každý musí zodpovedať za niečo. Keď nieje shopný zaplatiť 500e pri fakturacií 3000 tak potom nech sa nečudujú že štát príjima opatrenia ake prijíma..
@anonym_autor ako elegantne si sa vyhol odpovedi na ten švarc systém
@bomba36
Poviem Vám takto, berte to sko odpoveď.
Dobrý živnostník ( remeselník) ktorých si najímam, robia na základe objednávky, teda nepracujú pre mňa každý deň. Maju aj iné zákazky. Takže nieje to taká istá práca, resp. Druh práce ako zamestnanci.
Má svoje auto, vybavenie a robí keď je treba, čiže je platený za dielo.
Živnostníkov , ktorých opisujete vy, takých nepotrebujem. Pre mňa sú zamestnsnci lojálnejší, a som názoru že radšej drahší zamestnanec ale sú súčasťou firmy...aj keď sú drahší. Tvoria súčasť tímu a hodnoty , ktoré vytvarajú sú priamoumerné s ich ohodnotením. Nebudem rozpisovať okolnosti, ale nie som z tích co vidia vsetko len cez peniaze.
Živnostníkov priamo zavislých nemám a ani nechcem vo svojej firme, lebo sú nestabilný...
pokym nie je platca DPH, tak tebe nic nehrozi z toho, ez zaplatis na ucet, ktory nebude jeho.. aspon nic take som nepostrehla. Povinnost nahlasovat a overovat je iba pri platcoch dph.
@melanta druhá vec je, že niekto nechce byť zamestnancom, pretože v čistom by mal ovela menej. Ich nezaujíma hrubá mzda na hod.
@bomba36 80 percent živnostníkov má živnosť len pre to že chce zarábať viac v čistom a menej odvadzať štátu.
Nemajú svoje náradie, ....on sa ale zamestnat nechce. Toto je ten problém.
@bomba36 80 percent živnostníkov má živnosť len pre to že chce zarábať viac v čistom a menej odvadzať štátu.
@anonym_autor to je hlúposť
ty by si prijala požiadavku svojho zamestnanca že skončime PP a zober ma na živnosť?
Platila by si ho rovnako ako doteraz, on by mal viac a tebe odpadli zodpovednosti za zamestnanca? A tvojej firme by hrozila pokuta od IP, doplatenie daní a odvodov, trestné stíhanie išla by si do toho?
Čo poznám z môjho okolia tak zamestnávateľ takto nútil svojich zamestnancov, že ich zoberú do práce, ale musí mať živnosť. A potom si živnosť zakladajú taký čo nemajú šajnu o podnikaní.
Pises, ze je platcom DPH, v tomto pripade nesmies uhradit na iny ucet. Ak uhradis a on DPH neodvedie, tak ho budes musiet za neho doplatit
Ono postupne to bude cim dalej tazsie robit tymto sposobom, lebo ak slovensko bude nasledovat priklad ostatnych statov EU tak uz aj ty ako klient budes musiet ziadat od tvojich dodavatelov potvrdenie o tom, ze ucet je toho dodavatelaa ak ti to neposkytne tak nebudes moct zaplatit
Ono postupne to bude cim dalej tazsie robit tymto sposobom, lebo ak slovensko bude nasledovat priklad ostatnych statov EU tak uz aj ty ako klient budes musiet ziadat od tvojich dodavatelov potvrdenie o tom, ze ucet je toho dodavatelaa ak ti to neposkytne tak nebudes moct zaplatit
@anonym_dfc89b bezne sa s tym v b2b stretávame ale my v SR mame databázu na to. Z fr / de nám posielajú nieco ako tie"karticky" k účtom co kedysi boli. Ale zase tam nie každá firma ma účet na faktúre 😂 ako my v hlavičke... kedysi u nás sa aj kartičky dph dávali dodávateľomci na nahliadnutie alebo kópiu sme robili = uz je na to register..
@anonym_autor tak to sa veľmi mýliš. Nejake % určite ale nie 80%
@anonym_dfc89b bezne sa s tym v b2b stretávame ale my v SR mame databázu na to. Z fr / de nám posielajú nieco ako tie"karticky" k účtom co kedysi boli. Ale zase tam nie každá firma ma účet na faktúre 😂 ako my v hlavičke... kedysi u nás sa aj kartičky dph dávali dodávateľomci na nahliadnutie alebo kópiu sme robili = uz je na to register..
@simca06022011 u nas v sap to je tak, ze system nepusti bez potvrdenia o ucte na meno dodavatela. Cize musia posielat potvrdenia
@simca06022011 u nas v sap to je tak, ze system nepusti bez potvrdenia o ucte na meno dodavatela. Cize musia posielat potvrdenia
@anonym_dfc89b tak ale to.zalezi ako to mate nastavene vsetko
@anonym_autor to je hlúposť
ty by si prijala požiadavku svojho zamestnanca že skončime PP a zober ma na živnosť?
Platila by si ho rovnako ako doteraz, on by mal viac a tebe odpadli zodpovednosti za zamestnanca? A tvojej firme by hrozila pokuta od IP, doplatenie daní a odvodov, trestné stíhanie išla by si do toho?
Čo poznám z môjho okolia tak zamestnávateľ takto nútil svojich zamestnancov, že ich zoberú do práce, ale musí mať živnosť. A potom si živnosť zakladajú taký čo nemajú šajnu o podnikaní.
@anonym_e40c7b moji zamestnanci vedia že v hrubom keď majú 2500e tak tie odvody a dane im riadno okrešú čistý príjem. Ale , na druhej strane, majú a vedia o tom že majú vsetko na poriadku a v prípade ivalidky, resp marodky , dôchodku... majú pokryté istoty...
Ja som nikdy nikoho neprehováral na zivnosť, keď robíme nábory tak vždy ponukame TPP. Ale prídu ludia, čo chcú robiť na živnosť, pre neochotu odovzdávať niečo statu ...lebo oni chcú v čistom to čo ponúkame na hod. Zamestnancom...
Dajte si inzerát že ponúkate 10 e na h na TPP. A uvidíte kolko živnostníkov Vám zavolá že splna kritéria ale chce robiť na živnosť za 13/15 e ...a brať výhody zamestnancov..
Ja takíchto živnostníkov nechcem. Buď TPP alebo rob hotovú službu zo všetkím čo tomu prináleží...Hoc je to jednoduchšie ale najímam si živnostníkov takých, ktorý robia samostatné remeslo alebo služby...
@anonym_autor tak kolko živnostníkov je takých, ktorí majú vsetko svoje potrebné k plneniu úlohy?
Daj percentá...
@anonym_dfc89b od 9.10.2025 si vieš sama overiť v IB meno majiteľa účtu alebo či sedí názov firmy/právnickej osoby
Práveže poznám xxx prípadov, kedy zamestnávatel je drobný živnostník, má všetko svoje na výkon činností, no zamestnanca na TPP nezoberie, tak hladá ku sebe živnostníka . Len živnostníka prípadne dohodára.... Lebo nechce mať starosti, a nevie či bude mať stabilnú robotu. ...
Je to lahko vypatratelné, kedy je živnostník závislý na švarc systém...a to sú faktúry, -> len pre jednu firmu a pod...
@anonym_autor takže zamna vy problém nebudete mať nakoľko vy uhradzate faktúru ktorú vystavil on s údajmi aké zadal... Čiže ak nato príde ze on nedá fakturu do daňového tak bude mať problém o nie vy ak bude kontrola
@ivusa1516
Nie je to celkom tak.Ak je tam aj dph,a príjemca ju štátu včas a v plnej výške neodviedol,tak ju bude musieť doplatiť odosielateľ.
Veď stačí len 1:
Info na daň.subjekt na rating spoľahlivosti.
Takúto fa by som v žiadnom prípade neuhrádzal,vnímal by som to ako daň.delikt.
@melanta druhá vec je, že niekto nechce byť zamestnancom, pretože v čistom by mal ovela menej. Ich nezaujíma hrubá mzda na hod.
@anonym_autor daj mu riadny plat a bude zamestnancom rád.udya tak robia nie preto , že zarobia ako živnostníci viac. Robia to preto, že zamestnávatelia nechcú dať ľuďom adekvátnu mzdu. Ale bez ohľadu na to, švarc systém je nelegálny, zákon to zakazuje, čiže ide o porušenie zákona.
@anonym_autor daj mu riadny plat a bude zamestnancom rád.udya tak robia nie preto , že zarobia ako živnostníci viac. Robia to preto, že zamestnávatelia nechcú dať ľuďom adekvátnu mzdu. Ale bez ohľadu na to, švarc systém je nelegálny, zákon to zakazuje, čiže ide o porušenie zákona.
@melanta hm, mnohí živnostníci majú dlhy na soc.a zdravot. a samozrejme exekútorov. Takže na TPP nepôjdú z hladiska zostávajúceho minima čo mu zostane...

Nato ze mas sro. Sa pytas divne veci.
Mas fa mas splatnost je tam c.u. tak si povinny zaplatit. Teba nezaujima koho je ucet ake to co je na fa. Ty neriesis jeho uctovnictvo.
@natalka13 no napríklad, ak platis platiteľovi DPH, tak si musíš účet overiť , lebo v prípade, že DPH neodvedie, ty ručiš za daň, ak si zaplatila na neoznameny účet.