Je možná OČR manžela počas choroby ženy?
Ahojte, prosím poraďte. Známemu ťažko ochorela manželka. Je nejaká možnosť ako by sa o ňu mohol manžel postarať, kým sa jej zdravotný stav nezlepší? Mám namysli niečo ako keď ste s dieťaťom na očr, len namiesto dieťaťa by to bola manželka. Za každú radu dakujem.
Hej da sa to vybavit ale tie podmienky su tam take ako pri vsetkych veciach co chces v tomto state vybavit takze sa treba obrnit trpezlivostou
Manžel môže byť na OČR s manželkou, vypíše ju jej obvodný, ALE .. najlepšie by bolo ak by bola ona PN, pretože mu nemusia OČR uznať. Vedia to postúpiť do BA a odtiaľ posudkový lekár chodí na kontrolu obvodnému alebo inému dr.a ten MUSÍ preukázať, že je OČR odôvodnená.
@winni chápem to dobre? Ona je PN + manžel môže žiadať OČR?
@kovacikovajana No predpokladám, že ak je manželka zárobkovo činná a je ťažko chorá, tak nemôže z dôvodu tej choroby pracovať a ak spĺňa podmienky nároku na PN, tak má na ňu nárok. A ak tá jej choroba vyžaduje, aby sa o ňu manžel staral, tak manžel má nárok na ošetrovné, samozrejme po splnení podmienok.
@miriam439 ďakujem.
@miriam439 od novembra je dobrovoľné nemocensky poistená a predtým bola na predĺženej rodičovskej dovolenke. Manžel pracuje v zahraničí, ale cez slovenského zamestnávateľa dlhé roky. Maju nárok na OČR? nejde im o peniaze, ale o to, že manžel sa potrebuje o ňu postarať a dovolenka mu na to stačiť nebude? Je tam zahrnutá podmienka 270 dní za posledné 2 roky ak som to správne pochopila, počíta sa aj RD?
@kovacikovajana 270dni je podmienkou naroku na MD. Splietas tu hrusky s jablkami. A platili by ak by pocas predlzenej RD trvalo aj NP. Narok na OCR manžel ma ak ma aktívne NP. OCR je platená ale len 10dni.
@evittam viem, že aj na MD platí tých 270 dní, ale v podmienkach SP - dobrovoľne nemocensky poistený som našla aj taketo: "270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred vznikom potreby osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti (okrem aktuálneho nemocenského poistenia sa započíta akékoľvek ukončené nemocenské poistenie)" , tak preto som sa pytala. Ale ďakujem za odpovede aspoň budú vedieť, že sa tá OČR dá a ci spĺňajú podmienky im už v SP určite povedia. 😉
@kovacikovajana Aha. Dik za info. Toto som teda netusila. Ale on je zamestnanec...nie?
@kovacikovajana
No podľa toho, čo píšu na tej stránke SP, tak tých 270 dní NP by bolo potrebných pre tú ženu, ktorá je dobrovoľne NP, keby ona chcela ísť na OČR napr. s ich dieťaťom alebo s manželom...
Manžel je zamestnanec a tam o tej podmienke nič nepíšu. Takže manžel môže ísť s ňou na OČR.
@miriam439 ďakujem za vysvetlenie.
@miriam439 Presne tak. Preto som napisala,ze veď je zamestnanec 😉
@kovacikovajana

@kovacikovajana
https://www.socpoist.sk/osetrovne/1294s